Prosty i pyszny razowiec

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,194
2,748
113
Na pierwszych stronach tego wątku są moje posty i wątpliwości w trakcie pierwszego pieczenia tego razowca.
Pierwszy - przetrzymany z konieczności w zimnie - mnie nie zachwycił, ale po następnym wpisałam go na listę moich ulubionych chlebów. Po pierwszym błędzie nigdy więcej nie wkładam go do lodówki, wyrasta na blacie. Zdarza mu się być czasami kapryśnym i trwa to wtedy kilka godzin (5-7), ale nadal ten chleb mnie zachwyca prostotą wykonania i smakiem.
Może masz zbyt słaby zakwas i powinnaś, zgodnie z sugestią Tatter, dodać niewielką ilość drożdży instant?

Tatter
up.gif
up.gif

jaca19665

Member
Sie 20, 2009
17
0
0
dzięki hazo za odpowiedż może to wina zakwasu w zaswadzie nie ma innej możliwości tydzień temu też mi nie urósł a dodałem drożdże. Zakwas dokarmiam co +- `12 godz. tylko razową żytnią ma już prawie miesiąc najlepszy chleb jaki mi wyszedł to pierwsze chlebki razowe mirabelki zakwas miał wtedy 4 dni ciasto w foremkach urosło do brzegów foremki. Teraz nic nie idzie spróbuje odlac troche zakwasu do nowego słoja i dokarmiac wiekszą dawką mąki . Tatterowego własnie wrzuciłem do pieca po uzyskaniu temperatury 200 urosły troszkę i dostały kopułek ale popękały czekam na zamówiony słód i chyba będę dodawał do każdego wypieku może pomoże zakwasowi pozdrawiam ale od wczoraj kiedy zacząłem mieszac składniki minęło18 godz aż strach.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Jaca19665, przeczytalam o Twoich problemach (maila rowniez) i odpowiadam:
blaszka moja ma wymiary 25x11 (i sa to wymiary wewnetrzne), ale wlasciwie nie wymiary sa tu wazne ile pojemnosc foremki. Moja jest 2 funtowa co oznacza, ze powinno sie w niej miescic ok. kilograma ciasta i zostaje wystrczajaco duzo miejsca na rosniecie.
Tatterowiec bezwzglednie MUSI wyrosnac do brzegow (a nawet nieco ponad) foremki, wtedy na 100% nie popeka.
Jesli juz musisz zostawic go w lodowce i jest to ciasto niewyrosniete wcale, wowczas po wyjeciu musisz mu dac duzo czasu na ogrzanie sie i przyrosniecie. Oczywiscie wiele zalezy od mocy Twego zakwasu. Zakwas hodowany od miesiaca moze byc zarowno bardzo sprawny jak i leniwy i trudno oszacowac czy brak przyrostu to jego wina czy tez zwyczajnie dajesz mu zbyt malo czasu.
Warto zatem, jak radzi Hazo, poczytac watek, caly, od poczatku, bez wyjkatkow. Tatterowiec pieklo lub piecze wiele osob i wiekszosc z nich podzielilo sie z nami swoimi problemami i sukcesami. Dla mnie jest to chleb powszedni, pieke go srednio dwa razy w tygodniu i postepuje tak:

*odswiezam moj zakwas-matke - wyjmuje z lodowki, zostawiam na godzine, dwie, czasem dluzej. Pozbywam sie wiekszosci zakwasu, na dnie sloja czy miski zostaje zaledwie 2-3 lyzki. Dodaje 300g wody i 200g maki zytniej razowej, mieszam po kazdym dodatku. Zakrywam folia, szczelnie i zostawiam na stole (w temperaturze jaka obecnie jest w kuchni, nie na kaloryferze, nie przy piecu). W zaleznosci od temperatury wlasnie zakwas jest gotowy od 4 do 8 i wiecej godzin, najczesciej jednak uzywam go po 8. Odejmuje 400g i dodaje 150-160g wody, potem maki, sol i cukier. Mieszam dokaldnie (ok.3 minut), zakrywam miske folia i zostawiem na 40-60 minut. Nastepnie przekladam calosc do naoliwionej foremki i zostawiem do wyrosniecia. Reszte znasz, wszystko jak w przepisie.

po odjeciu 400g zakwasu do pieczenia Tatterowca, zostaje wystrczajaco duzo, aby odjac kilka lyzek na zaczyn do innego chleba (o roznej hydracji), jesli mam w planach dodatkowy wypiek nastepnego dnia. Pozostaly zakwas dokarmiam niezaleznie od tego czy bede piec w nastepnych kilku dniach czy nie. Mozna po dokarmieniu i przyrosnieciu zostawic go w lodowce - przez kolejne 3 dni nadal bedzie mial moc wyprodukowania dobrego zaczynu zakwasowego. Jelsi zostawiam go w chlodzie dluzej niz 3 dni, przed ponownym uzyciem dokarmiam (jak wyzej). I wlasciwie to wszystko.

Powodzenia

jaca19665

Member
Sie 20, 2009
17
0
0
dzieki tatter za odpowiedż ja używam zakwas , który dokarmiam codziennie po prostu biorę z niego 400 gram . Teraz zastosuję się do twoich sugestii chlebki , które dzis upiekłem mają 4 cm wysokości ale są przepyszne pozdrawiam

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
QUOTE (jaca19665 @ 5 Sep 2009, 19:26 ) index.php?act=findpost&pid=889485dzieki tatter za odpowiedż ja używam zakwas , który dokarmiam codziennie po prostu biorę z niego 400 gram
Odswiezajac zakwas codziennie mozna go po prostu przekarmic, staje sie wtedy leniwy, bardzo leniwy nawet. Zrob tak:
dokarm zakwas jak podalam w poprzednim poscie (300:200), zaznacz na sloju pisakiem poziom, po 6 godzinach sprawdz jak bardzo zakwas przyrosl, jesli wcale sie nie ruszyl daj mu kolejna godzine, powtorz w razie potrzeby, do skutku! MA/MUSI RUSZYC! Wtedy wstaw go do lodowki na 3 dni. Natepnie wyjmij z chlodu, zostaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Teraz pozbadz sie zakwasu, zostawiajac 3 lyzki na dnie. Dokarm ten zaczatek jak wyzej, zaznacz pisakiem poziom, zostaw na 6 godzin, sprawdz przyrost. Jelsi przyrosnie sporo lub zdecydowanie bardziej niz za poprzednim razem - mozesz piec Tatterowca i inne chleby.

jaca19665

Member
Sie 20, 2009
17
0
0
dzięki tatter za podpowiedż będe próbował dalej w wątku o zakwasie jest opisanych wiele sposobów na zakwas, więc już się zgubiłem ktos pisał aby z zakwasu z lodówki bra 3 łyżki i na tym zaczynic niektórzy dokarmiają co 12 godzin mozna się zgubic pozdrawiam

jaca19665

Member
Sie 20, 2009
17
0
0
to znowu ja jeśli Tatter będzie na forum to mam pytanie , miałem w lodówce schłodzony zakwas zastosowałem się do twoich zaleceń zrobiony zakwas według twoich porad po odświeżeniu oszalał, kilka razy wychodził ze słoika musiałem go odbierac nawet w lodówce podskakiwał, mam więc pytanie czy ten zakwas mam jeszcze raz oświeżac czy moge już na nim w piątek coś upiec bo akurat w piątek miną trzy dni. jeszcze jedno pytanie odnośnie blaszki czy przepis z pierwszej strony jest na jedną blaszke keksową czy na dwie bo w tym watku na pierwszych stronach ktoś napisał że ten chleb piecze w blaszce 26x26 i juz sam nie wiem

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,194
2,748
113
jaca19665 @ 8 Sep 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=890303jeszcze jedno pytanie odnośnie blaszki czy przepis z pierwszej strony jest na jedną blaszke keksową czy na dwie bo w tym watku na pierwszych stronach ktoś napisał że ten chleb piecze w blaszce 26x26 i juz sam nie wiem
A nie pomyliło Ci się z chlebem z SF Liski? Tam autorka pisała, że piecze go w kwadratowej blaszce, bo lubi skórkę. Tutaj kilka postów wyżej Tatter Ci napisała:

CYTATJaca19665, przeczytalam o Twoich problemach (maila rowniez) i odpowiadam:
blaszka moja ma wymiary 25x11 (i sa to wymiary wewnetrzne), ale wlasciwie nie wymiary sa tu wazne ile pojemnosc foremki. Moja jest 2 funtowa co oznacza, ze powinno sie w niej miescic ok. kilograma ciasta i zostaje wystrczajaco duzo miejsca na rosniecie.
Ja piekę ten chleb z całej porcji w blaszce 30x10,5 cm wewnątrz na górze.

jaca19665

Member
Sie 20, 2009
17
0
0
Hazo ja mam keksówke taka sama jak ty wysoką na 7 cm i problem widze taki że kiedy włożę wymieszane składniki z przepisu to będę miał prawie całą foremkę wiec nie wiem czy mam to rozłozyc na dwie?

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,194
2,748
113
Nie umiem Ci powiedzieć dlaczego tak jest u Ciebie. Moje ciasto z pełnej porcji, tak jak napisałam, sięga po włożeniu do foremki do ~ 2/3 jej wysokości i wyrasta na równo z nią. Jeśli robię chleb z 300g zakwasu (i oczywiście odpowiednio zmieniam ilości pozostałych składników) to piekę w keksówce o długości 25 cm.

jaca19665

Member
Sie 20, 2009
17
0
0
[
hazo przepraszam czytam i czytam juz mi sie w głowie miesza pomyliłem wymiary z wymiarami z cytowanego przez ciebie postu tatter ja mam własnieforemkę 25x11 wys na 7 rozumiem że powinienem piec z 300 gram zakwasu i zmodyfikowac pozostałą ilośc składników

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,194
2,748
113
To żeby Ci ułatwić napiszę moje ilości na keksówkę dł. 25 cm:
300 g zakwasu
112 ml wody
75 g maki żytniej razowej
225 g maki pszennej chlebowej (650)
3/4 łyżki grubej soli
1/4 łyżeczki demerary
reszta jak w przepisie Tatter. Jeśli nie jestem pewna zakwasu to dodaję ciut drożdży istant. Ilość wody - reguluję tak, żeby ciasto ie było za gęste.
Powodzenia!

jaca19665

Member
Sie 20, 2009
17
0
0
dzięki wielkie hazo myśle że to też może byc powodem moich problemów. Gdy dawałem do jednej było za dużo jak do dwóch to za mało, popróbujemy.... pozdrawiam

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
jaca, widze, ze hazo juz poradzila Ci w sprawie blaszki
icon_biggrin.gif

Pytasz tez czy mozesz upiec w piatek na tym zakwasie z lodowki. Zrobilabym eksperyment, aby przekonac sie jak radzi sobie Twoj trzydniowy, lodowkowany zakwas. Upieklabym na nim chleb w piatek (tak jak planujesz). Wczesniej jednak tego samego dnia, albo w czwartek wieczorem nawet, wzielabym lyzke lub dwie z tego zakwasu z lodowki i odswiezylabym go w zwykly sposob (tak jak podalam wczesniej)...upieklabym wiec w piatek dwa chleby (jesli oczywiscie to nie problem). Zanotowalabym skrzetnie roznice odnosnie bochenkow. Nie musze pisac, ze oba chleby powinny miec podobne czasy wyrastania itd.

Koniecznie daj znac o wynikach.

Zycze powodzenia - niech Ci sie upiecze
icon_biggrin.gif

jaca19665

Member
Sie 20, 2009
17
0
0
witam zastosowałem sie do sugesti piekących i chlebek wyszedł super postaram się wrzucic zdjęcia. Zastosowałem metodę tatter na odświeżenie zakwasu i to był strzał w 10 (składniki wedłóg hazo też ok), tatter pisała abym napisał spostrzeżenia z zabawy z zakwasem. Najprosciej rzecz ujmując zakwas dokarmiany raz w tygodniu pracuje najlepiej usiłował wyjsc ze słoja dwa razy go odejmowałem. Zakwas odmładzany (dokarmiany) co trzy dni pracował trochę słabiej teraz gdy widzę że zakwas pracuje słabiej to do ciasta dodaję go ciut więcej. Teraz trzymam zakwas i w lodówce dokarmiam raz w tygodniu rano kiedy chcę piec dwa chlebki to w dwóch słoikach robię zakwas a w słoju matce dokarmiam zakwas i spowrotem po 3 5 godzinach do lodówki. pozdrawiam zjadaczy niezwykłego chleba

jaca19665

Member
Sie 20, 2009
17
0
0
tak na marginesie dodam ale to może wątek na inny temat w sklepach selgross (coś jak makro) można dostac mąke żytnią pełnoziarnistą drobnomieloną typ 2000 i mąkę pszenną pełnoziarnistą drobnomieloną typ 2000 obydwie mąki są produkcji czeskiej bioekologiczne

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy