Prosty i pyszny razowiec

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
PICT0373.JPG

asjenka

Member
Kwi 7, 2006
124
0
0
A mi wyszedł pyszny, tylko tak się pookruszał po bokach i nie jest taki ładny jak Wasze
icon_sad.gif
piekę w piekarniku gazowym i znów trafiłam na słabiutki gaz.
Ale i tak mam z niego samą radość
freu.gif

DSC01373.JPG

Załączniki

• DSC01373.JPG
    DSC01373.JPG
    186.9 KB · Wyświetleń: 2

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
Kolejne modyfikacje: zakwas pszenny+żytni 1/1, słód jęczmienny palony, miód, mąki p.650, orkisz 2000, orkisz 1850 + garść prażonego słonecznika.
Prosty_i_pyszny_razowiec___zakwas_pszenny__ytni_s__d_palony_i_mi_d.jpg

Załączniki

• Prosty_i_pyszny_razowiec___zakwas_pszenny__ytni_s__d_palony_i_mi_d.jpg
    Prosty_i_pyszny_razowiec___zakwas_pszenny__ytni_s__d_palony_i_mi_d.jpg
    492.3 KB · Wyświetleń: 2

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Piecze sie!!!
Ostatnio pieke go co tydzien i przez te 7 dni zjadam go praktycznie sama. Dwa ostatnie razowce mi przerosly i ciut oklaply, bo zostawilam je do wyrastania na blacie przed pojsciem do pracy a pogoda jest duszna i mi za szybko rosly.
Ale dzis go przypilnowalam.... zapowiada sie wspaniale....ma nawet kopulke....Wrzuce zdjecie pozniej.

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
quote name='Gucio' date='28 Jun 2010, 21:09 ' post='993519']
Właśnie rośnie - ten przepis mimo wielu modyfikacji nigdy nas nie zawiódł
icon_razz.gif

Tatter
cvety.gif
bussi.gif

[/quote]
Jeszcze gorący - prosto z piekarnika
icon_mrgreen.gif

Prosty_i_pyszny_razowiec28_06_2010___zakwas_pszenny__ytni_s__d_palony_i_mi_d.jpg
Prosty_i_pyszny_razowiec_1_28_06_2010___zakwas_pszenny__ytni_s__d_palony_i_mi_d.jpg

Załączniki

• Prosty_i_pyszny_razowiec28_06_2010___zakwas_pszenny__ytni_s__d_palony_i_mi_d.jpg
    Prosty_i_pyszny_razowiec28_06_2010___zakwas_pszenny__ytni_s__d_palony_i_mi_d.jpg
    274.6 KB · Wyświetleń: 2
  • Prosty_i_pyszny_razowiec_1_28_06_2010___zakwas_pszenny__ytni_s__d_palony_i_mi_d.jpg
    Prosty_i_pyszny_razowiec_1_28_06_2010___zakwas_pszenny__ytni_s__d_palony_i_mi_d.jpg
    131.7 KB · Wyświetleń: 2

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Guciu, bo to dobry przepis chyba jest
icon_wink.gif

Chleby jak malowane. Cuda!

Kręciołek

Member
Mar 3, 2010
625
0
0
No i zrobiłam, ale zadzwiona jestem, bo znów coś nie tak.
Przepis przecież bardzo łatwy, robię dokładnie jak należy a on nie chce rosnąć.
Wczoraj dwa razy dodawałam drożdże: raz mieszając składniki, a potem znów dodałam po 1,5 godz. jak ani drgnął. No i przez noc podrósł tak, by można go było upiec ale jest jakiś nijaki
icon_sad.gif

Winiłabym składniki ale z tych samych piekłam JTs Landbrot à la zorra i ten wyszedł świetny a prosty razowiec nie
dontknow.gif

Ciekawostka no...

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
nie mam pojęcia co zrobiłam nie tak. Na pewno dodałam troszkę maślanki zamiast wody a drożdży wcale nie dawałam. Ciasto wyrośnięte krótko wyrobiłam i wsadziłam do foremki (mam szklaną keksówkę). Pod folią zostawiłam do powolnego wyrastania. A ono po pół godzinie już wyraźnie mi podrosło. No to wciepałam je do lodówki i poszłam do sklepu. Po godzinie wróciłam i ciasto już mi wyłazi z foremki. Było nie było, muszę wsadzić już do piekarnika, coby nie przerosło mi. Szykowałam się na powolne wyrastanie kilkugodzinne a okazuje się, że po 1,5 godziny idzie se już do pieca.
Zakwas miałam dopiero co zrobionyz mąki żurkowej, pięciodniowy (szalał okrutnie przez te pięć dni)

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Krysiu to dlaczego się martwisz, że coś nie tak z nim, tylko się cieszyć że taki żywotny, nie dziwota że wychodzi sam z siebie, jak takie temperatury panują
icon_lol.gif
. Wybrałaś najlepszy moment na produkcję zakwasu.

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
no, to kamień spadł mi z serca.
Ale przygód był ciąg dalszy. Zbyt słabo posmarowałam foremkę i posypka nie chciała się tego trzymać. Pomyślałam
dump.gif
że przecież z tej szklanej foremki tak cudnie wszystko wyłazi to i chleb też, siup i wyskoczy. O ja durna. Musiałam nożem go podważać od ścianek
baa.gif
teraz wstawiłam na 10 minut do piekarnika bez foremki. Starczy mu 10 minut ?

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
mammmmmmmmm
anbetung.gif
upiekł się i teraz stygnie, ustawiony na tej nieszczęsnej foremce

razo4.JPG

tylko pokażę jaki mam problem z moim piekarnikiem

jedna strona razowca. Ładnie upieczona, bez pęknięcia

razo5.JPG

i druga strona razowca. Nie jest rumiana i ma pęknięcie.

razo3.JPG

czy ja mogę kręcić sobie foremkę w trakcie pieczenia ? Tak żeby raz jedna strona a raz druga strona chleba, były od strony drzwiczek? Ustawianie po skocie czy wzdłuż nic nie daje.

Załączniki

• razo4.JPG
    razo4.JPG
    111 KB · Wyświetleń: 1
  • razo5.JPG
    razo5.JPG
    110.6 KB · Wyświetleń: 1
  • razo3.JPG
    razo3.JPG
    118.9 KB · Wyświetleń: 1

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Krysiu można kręcić, tylko z wyczuciem, jak z delikatnym ciastem i jak już wierzch będzie stabilny, to wybrzuszenie wygląda tak, jakby on miał siłę jeszcze rosnąć, ale skoro mówisz, że taka uroda piekarnika, to nie mam powodu Ci nie wierzyć, czekam na zdjęcia wnętrza
icon_smile.gif
. Pięknie Ci się udał
daumen.gif
.

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
i jest wnętrze.
On chyba faktycznie miał jeszcze ochotę rosnąć (ale i piekarnik też jest do kitu, bo tak mi piecze wszystkie ciasta). Wstawiłam go do piekarnika, jak sporo wystawał ponad foremkę i wierzch ciasta był leciuteńko popękany.
Jest jeszcze jedno ale
icon_redface.gif
. Strasznie się z nim szarpałam jak przywarł. Stukałam i pukałam do niego. A na koniec upadł mi prosto na łeb z wysokości ok. 30cm. Na pewno mu to nie pomogło
icon_redface.gif
.

Załączniki

• razo18.JPG
    razo18.JPG
    105.9 KB · Wyświetleń: 0

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Krysiu pierwsze koty za płoty
rofl.gif
, ja wiem jakie to są emocje i oczekiwanie czy się uda, moim zdaniem udał się bardzo ładnie, skoro wystawał nad blaszkę może warto następnym razem wziąć większą? Ja swoje razowce wstawiam jak już nie mają wyraźnej kopułki, tylko zaczyna się ona rozmywać, robić bardziej płaska - trzeba wyczuć moment, a spękania są już wyraźne, czy nawet pojawiają się pod folią wyraźne duże dziurki od gazów.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy