- Lut 28, 2006
- 7,620
- 1
- 38
Nie jest to mój przepis, ale niestety nie pamiętam źródła, jeśli ktoś wie z jakiej to strony, proszę się przyznać
1 łyżka kuminu
1 łyżka kolendry
1 łyżka sproszkowanego czosnku
1/2 łyżki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1 łyżeczka suszonego imbiru
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki goździków
Przyprawy, które nie są zmielone utłuc w moździerzu, wszystko wymieszać, mi ta porcja przypraw wystarcza na kilogram mięsa (najlepiej pierś z indyka lub polędwiczki wieprzowe). Mięso kroję na małe kawałki (takie na raz do buzi), marynuję w przyprawach minimum godzinę, smażę porcjami na patelni, na dużym ogniu, ale myślę, że można też upiec w piekarniku, tylko wtedy lepiej będzie kroić mięso po upieczeniu, żeby się nie wysuszyło. Podaję z chlebem pita z przepisu bajaderki, warzywami i sosem czosnkowym.

1 łyżka kuminu
1 łyżka kolendry
1 łyżka sproszkowanego czosnku
1/2 łyżki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1 łyżeczka suszonego imbiru
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki goździków
Przyprawy, które nie są zmielone utłuc w moździerzu, wszystko wymieszać, mi ta porcja przypraw wystarcza na kilogram mięsa (najlepiej pierś z indyka lub polędwiczki wieprzowe). Mięso kroję na małe kawałki (takie na raz do buzi), marynuję w przyprawach minimum godzinę, smażę porcjami na patelni, na dużym ogniu, ale myślę, że można też upiec w piekarniku, tylko wtedy lepiej będzie kroić mięso po upieczeniu, żeby się nie wysuszyło. Podaję z chlebem pita z przepisu bajaderki, warzywami i sosem czosnkowym.