Ptysie z kurczakiem
Male, pikantne ptysie wypelnione salatka z kurczaka i podawane na goraco.
Ptysie:
1 1/4 szklanki wody
4 lyzki masla
1 szklanka maki
szczypta soli
4 jajka
1 szklanka (100g) startego sera szwajcarskiego
Nadzienie:
2 szklanki miesa z kurczaka (moze byc gotowane lub pieczone)
3/4 szklanki drobno posiekanego selera naciowego
4 lyzki posiekanej cebuli
1 posiekany zabek czosnku
1 lyzeczka musztardy
1 szklanka (100g) sera szwajcarskiego
sol, pieprz do smaku
troszke zmielonej czerwonej papryki
majonez
Piekarnik rozgrzac do 200ºC. Wode z maslem zagotowac. Wsypac calosc maki od razu i energicznie mieszac na malym ogniu az masa polaczy sie w jednolite ciasto i zacznie odchodzic od scianek naczynia. Zdjac z palnika, lekko przestudzic i dodawac jajka po jednym, ciagle ubijajac po dodaniu kazdego jajka az bedzie dobrze wchloniete i masa bedzie gladka. Dodac ser i wymieszac. Ukladac lyzeczka (mozna mase przelozyc do rekawa cukierniczego i wyciskac) male kopczyki na blache wylozona pergaminem. Piec 30-35 minut az beda rumiane i twarde. Podczas pieczenia nie wolno otwierac piekarnika, bo ptysie oklapna. Nadzienie: Wszystkie skladniki nadzienia polaczyc, dodac troche majonezu (okolo 1 lyzki, lub tyle aby tylko polaczyc nim skladniki) i wymieszac. Obnizyc temperature piekarnika do 180 st.C. Odciac czubki z lekko przestudzonych ptysi i wypelnic je masa, przykryc wierzchami i wlozyc do piekarnika na okolo 15 minut. Podawac na cieplo.
dodatkowe informacje
Ja czesto robie duze ptysie i podaje je jako danie obiadowe z salata.
Male, pikantne ptysie wypelnione salatka z kurczaka i podawane na goraco.
Ptysie:
1 1/4 szklanki wody
4 lyzki masla
1 szklanka maki
szczypta soli
4 jajka
1 szklanka (100g) startego sera szwajcarskiego
Nadzienie:
2 szklanki miesa z kurczaka (moze byc gotowane lub pieczone)
3/4 szklanki drobno posiekanego selera naciowego
4 lyzki posiekanej cebuli
1 posiekany zabek czosnku
1 lyzeczka musztardy
1 szklanka (100g) sera szwajcarskiego
sol, pieprz do smaku
troszke zmielonej czerwonej papryki
majonez
Piekarnik rozgrzac do 200ºC. Wode z maslem zagotowac. Wsypac calosc maki od razu i energicznie mieszac na malym ogniu az masa polaczy sie w jednolite ciasto i zacznie odchodzic od scianek naczynia. Zdjac z palnika, lekko przestudzic i dodawac jajka po jednym, ciagle ubijajac po dodaniu kazdego jajka az bedzie dobrze wchloniete i masa bedzie gladka. Dodac ser i wymieszac. Ukladac lyzeczka (mozna mase przelozyc do rekawa cukierniczego i wyciskac) male kopczyki na blache wylozona pergaminem. Piec 30-35 minut az beda rumiane i twarde. Podczas pieczenia nie wolno otwierac piekarnika, bo ptysie oklapna. Nadzienie: Wszystkie skladniki nadzienia polaczyc, dodac troche majonezu (okolo 1 lyzki, lub tyle aby tylko polaczyc nim skladniki) i wymieszac. Obnizyc temperature piekarnika do 180 st.C. Odciac czubki z lekko przestudzonych ptysi i wypelnic je masa, przykryc wierzchami i wlozyc do piekarnika na okolo 15 minut. Podawac na cieplo.
dodatkowe informacje
Ja czesto robie duze ptysie i podaje je jako danie obiadowe z salata.
Ostatnią edycję dokonał moderator: