Puchatkowa Kremówka Kardynalska

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Imamciu- super ciacho

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
CYTATImamciu- super ciacho

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
Wariacja na temat kremówki sezonowa z truskawkami - zamiast dżemu (mam nadzieje, że Puchu nie obrazi sie na moje wariacje ;) )
Robiłam na imieniny dla Przyjaciółki, rewelacja!!!!
W przekroju zdjęcia niet, bo na imprezie było mi głupio aparat wyciągac, a potem to juz nie było czego fotografować
Wuala, oto ciasto:

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
a to w trakcie pracy :mrgreen:

i jeszcze

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Imamciu swietny pomysł!! a jak cudnie wygląda
icon_razz.gif
pyszniaste musiało być przeogromnie

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
Oj, było, było pyszniaste!
Krzyczeli, że mało!

kasiak73

Member
Lut 15, 2005
2,590
0
0
Imamciu w jakiej foremce piekłas ?
W takiej może z piekarnika dużej?
Mam ochote na to ciacho dojrzewam powoli do zrobienia kremówki
icon_smile.gif

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
Kasiu, piekłam w dużej blaszce z piekarnika, z podwójnej porcji ciasta. Zostało mi jeszcze troche ciasta, to zrobiłam z tego spód na ciasto z tuskawkami w dużej tortownicy. Naprawdę polecam. Ciasto na imieninach zrobiło furorę, wszyscy pytali co to jest, bo rozpływało sie w ustach. trzeba tylko się przełamać, bo naprawdę robi sie szybko i mało somplikowane jest :mrgreen:

Puchatek

Member
Wrz 24, 2004
3,395
0
0
Wariacja na temat kremówki sezonowa z truskawkami - zamiast dżemu (mam nadzieje, że Puchu nie obrazi sie na moje wariacje ;) )
Robiłam na imieniny dla Przyjaciółki, rewelacja!!!!
W przekroju zdjęcia niet, bo na imprezie było mi głupio aparat wyciągac, a potem to juz nie było czego fotografować
Wuala, oto ciasto:
A dlaczego mialbym sie obrazac. Gratuluje pomyslowosci. Pewna moja znajoma kiedys miala ciasto juz wyjete z pieca. Z troska stwierdzla, ze dzem z cz. porzeczki po otwarciu sloika okazal sie byc slodki. Pamietala jednak, ze powinno sie do tego brac kwaskowy. Zastapila go odwaznie powidlami sliwkowymi i wyszlo wspaniale. Truskawki w Twoim wydaniu to najautentyczniej sam najlepszy smak. Bo i sezonowe i kwaskowe. Masz moja lapke w uznaniu

Puchatek

Member
Wrz 24, 2004
3,395
0
0
Malgosiu, ciasto jest po prostu smaczne
icon_smile.gif
Nie, nie jest jakies niezwykle o zaskakujacym smaku - ale polaczenie goryczki kremu z miekkoscia i slodycza ciasta i slodka cierkoscia dzemu daje bardzo przyjemny efekt smakowy
icon_smile.gif
Znacznie lepsze nastepnego dnia!

Co do ciasta - czesc biszkoptowa jest niesamowicie mieciutka i puszysta, beza nie jest z tych twardych - jest piankowa i razem tworza dosc interesujaca konsystencje...

To jest po prostu torcik biszkoptowy, leciutki i troszke inny niz tradycyjne, latwy do zrobienia i bardzo efektowny :mrgreen: Bardzo polecam :mrgreen:

Puchatek

Member
Wrz 24, 2004
3,395
0
0
To byl moj blad. W nazwie wypieku, slowa "Kardinalschnitte" nie nalezy tlumaczyc jako - cos co jest kardynalskie, tylko cos, co jest kardynalne > szczegolne > w tym wypadku wyrozniajaco dobre.
W ta pulapke wpadlem nie tylko ja. Dlatego w ksiazce nazywa sie to "ciasto bezowo biszkoptowe" :mrgreen:

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
CYTAT. Masz moja lapke w uznaniu
Puchu, w Twoich ustach taka pochwała :oops: :oops: :oops:
lecę do garów, dostałam skrzydeł. Ja generalnie nigdy nie lubię robić wszystkiego pod dyktando :mrgreen: zawsze muszę swoja szpilę wstawić

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Ja się przymierzam do tej kremówki już od dawna, ale jakoś odwagi mi brak :oops: (też mam książeczkę puchatkową )

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
Dziewczyny! Do odważnych świat należy, mogę Was telepatycznie popchnąć w jej objęcia? :mrgreen: Same widzicie, że nie trudna jest, przeciez znam Wasze dokonania kulinarne, czego się bać? Sio, do kuchni sio! :mrgreen: i zdjęcia wklejać, efekt murowany!

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0

Puchatek

Member
Wrz 24, 2004
3,395
0
0
Ja się przymierzam do tej kremówki już od dawna, ale jakoś odwagi mi brak :oops: (też mam książeczkę puchatkową )
Nie mam książeczki ale też się bojam :mrgreen:
Zal Ci 24 zl, czy zwyczajnie mnie olewasz? :shock:
Nie widzę jej na półkach, proste?!
To gdzie Ty znowu teraz mieszkasz? :shock: Kazda ksiegarnia prowadzaca Proszynski-ego & Ska powinna to miec. W koncu poszlo w swiat 10 tys.
Jutro bede w Warszawie to Ci kupie Chyba, ze Ci Twoj zabroni tej lektury :mrgreen:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Nie mam książeczki ale też się bojam :mrgreen:
Zal Ci 24 zl, czy zwyczajnie mnie olewasz? :shock:
Nie widzę jej na półkach, proste?!
To gdzie Ty znowu teraz mieszkasz? :shock: Kazda ksiegarnia prowadzaca Proszynski-ego & Ska powinna to miec. W koncu poszlo w swiat 10 tys.
Jutro bede w Warszawie to Ci kupie Chyba, ze Ci Twoj zabroni tej lektury :mrgreen:
Nie kupuj :lol: ściągnę ją sobie Osłem :lol:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy