olcieek @ 27 Jun 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=722084w ogóle nie dawaj zagęstnika.
nie jest potrzebny, nic a nic.
no ale jeżeli się uprzesz to żelatyny trochę, ale tylko trochę. jakieś 2 - 3 łyżeczki w małej ilości wody.Wspaniala wiadomoscDzieki![]()
![]()
A... smietana 30% wystarczy, czy musi byc 36%? I czy moge dodac kawy, czy musi byc proszek capuccino?
olcieek @ 28 Jun 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=722279pewnie że wystarczy![]()
30% ubija się równie dobrze jak 36%.
ja nie dodawałam kawy w ogóle, bo robiłam z truskawkami które IMHO nie pasują do kawy.
jeśli robisz taką czystą to bym wsypała rozpuszczalną, przecież nie musi być cappucino ( jak masz w granulkach to rozpuść w b. malej ilości wody, żeby kropek nie było widać w kremiea jak masz sypką jak inka to wsypuj od razu)
Co do śmietany. Nie jest tak ważne czy się ubije (chociaż w tym wypadku musi) co ważniejsze jest jak długo później będzie stabilna. Teraz mamy lato i gorące dni. Zawsze jest ryzyko, że na stole biesiadnym może brzydko popłynąć.
Przepis podaje stosowanie usztywniacza do śmietany, bo jest łatwiejszy w zastosowaniu niż żelatyna.
Czy dawać kawę czy nie. Jeśli ktoś nie lubi albo mu nie pasuje kompozycynie - nie musi. W pomyśle chodzi o wprowadzenie nutki gorzkiego smaku. Cała atrakcja tego wypieku polega właśnie na obecności trzech wspomagających się smaków: słodkiego (cukier) kwaśnego (dżem z cz. porzeczki) i gorzkiego (kawa)
Ja daję kawę rozpuszczlną tuż pod koniec ubijania śmietany. Cappucino czy inna, to jest mniej ważne. Istotnym jest aby taki proszek nie zawierał ani śladu słodyczy!![]()
kasha @ 5 May 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=285334Bajaderko drogadla kogo łatwy, dla tego łatwy, dla mnie jest po prostu magia <!--emoid![]()
--><!--endemo-->
W drugiej połowie lipca "jadem" do Sosnowca. Szykuj blachy do pieczenia![]()
Maraa @ 23 Jun 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=720166Jak zrobię to pokarzę czym zdobywam serce mojej T![]()
a ja myślałam że Maraa to kobieta
mysz @ 9 Jul 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=726055a ja myślałam że Maraa to kobietaMysz, a synowa nie może zdobywać serca swojej teściowej?I to wcale nie znaczy,że nie jestem kobietą![]()
![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.