Puchatkowa Kremówka Kardynalska

GosiaM

Member
Mar 23, 2005
3,267
0
0
asieja @ 20 Sep 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=753299GosiaM, obłędnie wygląda ta Twoja kremówka. smakuje pewnie równie pysznie...
Margot @ 20 Sep 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=753319GosiaM,smakowicie wygląda i tak wytwornie na dodatek ta twoja kremówka
Dziękuję
anbetung.gif

Kremówka była robiona z myślą o gościach, dlatego trochę ją "ubrałam". Smakowała bardzo i "zeszła" błyskawicznie. To jest zresztą mój pewniak - robi się szybko, a efekt spektakularny (i wizualnie i smakowo).

karolina j.

Member
Gru 11, 2008
15
0
0
ciasto wypas! puszyste, mieciutkie...
wyroslo w piekarniku wysokie, potem opadlo, jak je chcialam jeszcze lekko podpiec, bo beza wydawala mi sie surowa, to znow uroslo i opadlo... myslalam ze to juz koniec, ale okazalo sie ze nie stracilo nic na wartosci! super! robilam z 1,5 porcji, wyszlo 3-warstwowe 12 cm na 40 cm. swietnie nadaje sie na tort! polecam goraco wszytskim lasuchom!
mniam.gif

Puchatek

Member
Wrz 24, 2004
3,395
0
0
karolina j. @ 17 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=806094ciasto wypas! puszyste, mieciutkie...
wyroslo w piekarniku wysokie, potem opadlo, jak je chcialam jeszcze lekko podpiec, bo beza wydawala mi sie surowa, to znow uroslo i opadlo... myslalam ze to juz koniec, ale okazalo sie ze nie stracilo nic na wartosci! super! robilam z 1,5 porcji, wyszlo 3-warstwowe 12 cm na 40 cm. swietnie nadaje sie na tort! polecam goraco wszytskim lasuchom!
mniam.gif
No i właśnie cała tajemnica smaku tego ciasta polega na tym, że ma prawo się piec max. 15 - 17 minut. Gdy tylko biszkopt pokryje się "leciutkim złotem", natychmiast trzeba wyjąć z pieca. "Bezą" się nie przejmuj bo to przecież tylko piana z białek z cukrem
cook.gif

zebrra

Member
Paź 29, 2008
21
0
0
Witajcie
icon_smile.gif

Przedwczoraj znalazłam to cicho, wczoraj zrobiłam zakupy, a dzisiaj zabrałam się za pracę
icon_smile.gif

Niestety zabrakło mi bitej śmietany, a to dlatego, że miałam jej tylko 400ml, dzisiaj dokupię jeszcze, żeby ubrać ładnie ciacho, bo biorę je ze sobą jutro do teściów
icon_smile.gif

A to etapy mojej pracy
icon_smile.gif

51130552zi8.jpg

81059031bt7.jpg

88228139ot9.jpg

69972570av0.jpg

Niestety okazało się, ze mam za mały półmisek, więc brzegi podniosły się trochę do góry, no ale trudno, następnym razem coś wykombinuję, albo zrobię 2 mniejsze.

Mam nadzieję, ze będzie smakowało, ja jestm na diecie, więc nie spróbuję, ale napisze jak reszta
icon_smile.gif

Dziękuję za przepis
icon_smile.gif

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
zebrra, dieta dieta ale jak nie sprobujesz bedziesz miala czego zalowac...to ciasto jest przepyszne! robilam wiele razy i goscie wyjadali do ostatniego okruszka, nie pomagalo podwojenie czy potrojenie porcji
icon_mrgreen.gif

zebrra

Member
Paź 29, 2008
21
0
0
mexikana @ 23 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=810181zebrra, dieta dieta ale jak nie sprobujesz bedziesz miala czego zalowac...to ciasto jest przepyszne! robilam wiele razy i goscie wyjadali do ostatniego okruszka, nie pomagalo podwojenie czy potrojenie porcji
icon_mrgreen.gif
No jak tak zachwalasz to może się skuszę, chociaż słodkiego nie jadłam już 3 mce, ale efekty są
icon_smile.gif
-27kg
icon_smile.gif

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48

zebrra

Member
Paź 29, 2008
21
0
0
mexikana @ 23 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=810271zebrra, to ja dla takiej diety ze slodkiego zrezygnuje, nawet z kremowki!
opowiadaj coz to za cud..
anbetung.gif
Żaden cud, ciężka praca
icon_mrgreen.gif
A poważnie, to mnóstwo ćwiczeń, min steper po 60 minut dziennie, do tego po 1500-1700 brzuszków, no i dieta węglowodany (tylko rano) + białko, potem białko + warzywa i na kolację samo białko... Przepraszam za offtop..

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
juz nie zasmiecam watku, tylko rzekne...ja tez tak chce...ale nie potrafie, len ze mnie
cry_1.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Puchatek

Member
Wrz 24, 2004
3,395
0
0
Hallo!
wink.gif

To co widać na zdjęciu "Zebrry" było w piecu o 3 - 4 minuty za długo, albo temperatura była za wysoka. To ciasto ma przecież grubość niczym rolada i nie ma obawy, że wyjdzie z pieca surowe. "Bledsze" smakuje nieporównywalnie lepiej
lecker.gif
bo zawiera potrzebną wilgoć!

iwonka_sz

Member
Sie 27, 2008
315
0
0
Jadłam to ciacho u mojej szwagierki, która jest mistrzynią w pieczeniu.
icon_mrgreen.gif
U niej rzeczywiście było bledsze, bardzo puchate i smakowite!
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif

kajtek

Member
Gru 8, 2008
498
0
16
cry_1.gif
Powiedzcie mi co ja robię źle z tą bezą wszystko było super do czasu wyciągnięcia blachy z pieca wyciagłam zostawiłam do ostygnięcia i poleciałam z psem i z zamiarem kupna śmietany przychodzę a tu masz babo placek
dump.gif
wszystko opadło
cry_1.gif
Temperaturę miałam 160 piekłam 15 minut i wszystko było super a teraz co z takim czymś miękkim zrobić ?? do kosza?? doradźcie coś
gruebel_2.gif

Ja z bezą mam tak zawsze i ciagle znajduje sobie taki przepis ze beza jest
dump.gif

kajtek

Member
Gru 8, 2008
498
0
16
Krystynko no zakalca niema ale ani trochę nie jest takie bezowate nic chrupkości tylko takie to miękkie
no i juz jestem na etapie co zrobić innego na sobotę za deser szukałam i znalazłam https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=19450 a tam znowu beza
cry_1.gif
chyba zostanę przy Puddingu z mascarpone Caritki
ale z tym "plackiem" co może by to jakoś w roladę
gruebel_2.gif

zebrra

Member
Paź 29, 2008
21
0
0
Puchatek @ 24 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=810633Hallo!
wink.gif

To co widać na zdjęciu "Zebrry" było w piecu o 3 - 4 minuty za długo, albo temperatura była za wysoka. To ciasto ma przecież grubość niczym rolada i nie ma obawy, że wyjdzie z pieca surowe. "Bledsze" smakuje nieporównywalnie lepiej
lecker.gif
bo zawiera potrzebną wilgoć!

Puchatku, być może jest tak jak mówisz, piekłam w temp 160*, po 15 minutach biszkopt nadal był surowy, bezą się nie zrażałam, bo czytałam poprzednie posty i wiedziałam, ze ma być mięciutka, wszystko razem piekłam 21 minut... Niemniej jednak ciacho dzisiaj zostało skonsumowane w całości i bardzo smakowało. Ja nie spróbowałam, ale skoro inni się tak zachwycali, to jeszcze je zrobię...

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Kajtku ta beza to nie jest typowa twarda beza,
u mnie była ona piankowa i prawie surowa

Puchatek

Member
Wrz 24, 2004
3,395
0
0
kasha @ 25 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=810976Kajtku ta beza to nie jest typowa twarda beza,
u mnie była ona piankowa i prawie surowa
Ostatnio po koleżeńsku robiłem to ciacho w piecu konwekcyjnym restauracji "7 smaków" w Myślenicach (pod Krakowem)
Pomagała mi 18-to letnia uczennica Dorotka. Przepis pozostał w szufladzie szefowej kuchni.
I ja i wszyscy domownicy, którzy byli przyzwyczajeni do tgo deseru pieczonego w domowej dochówce, byliśmy pozytywnie zaskoczeni "innością" smaku. Było "osiem" razy lepsze. Właściwie mokre i bosko aromatyczne. Dlatego odradzam pieczenie w termo obiegu bo nadmiernie wysusza.
lecker.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy