- Mar 14, 2005
- 10,541
- 0
- 36
Tego smaku szukalam bardzo dlugo
Jadlam gdzies, kiedys taki deser, ale jakos nigdy nie poprosilam o przepis 
Kto by pomyslal, ze jestem taka wstydliwa
W kazdym razie- bardzo sie nakombinowalam, zeby tak prosty deser smakowal tak, jak tamten...
Udalo mi sie odtworzyc <!--emoid
--><!--endemo--> , z czego bardzo sie ciesze i chcialabym sie z Wami nim podzielic
<!--emoid
--><!--endemo-->
Deser jest na prawde pyszny... - Odkad udalo mi sie "wyczarowac" ten smak, robie go przynajmniej 3-4 razy w tygodniu <!--emoid
--><!--endemo-->
aha i z podanych skladnikow wychodza mi 4 pelne miseczki takie, jak na zdjeciu
Pudding z mascarpone
1 budyn waniliowy
250 g mascarpone
2 puszki mandarynek
200 g slodkiej smietany
sok z cytryny - do smaku
cukier- do smaku smaku
Budyn ugotowac wedlug przepisu na opakowaniu. Przykryc folia spozywcza ( zeby nie zrobil sie kozuch) i ostudzic.
Zimny budyn przelozyc do wiekszej miski, dodac mascarpone, poslodzic na swoj smak, dodac sok z cytryny- tez do smaku.
Wymieszac.
Smietane ubic na sztywno, mozna ja jeszcze troche doslodzic
i wmieszac ja do masy mascarponowo- budyniowej.
Mandarynki odsaczyc z soku, dodac do reszty i delikatnie wymieszac.
Wstawic do lodowki do schlodzenia lub wcinac od razu
Druga wersja
z truskawkami
1 budyn waniliowy
250 g mascarpone
0,5 kg truskawek
200 g slodkiej smietany
sok z cytryny - do smaku
cukier- do smaku smaku
Budyn ugotowac wedlug przepisu na opakowaniu. Przykryc folia spozywcza ( zeby nie zrobil sie kozuch i ostudzic.
Zimny budyn przelozyc do wiekszej miski, dodac mascarpone, poslodzic na swoj smak, dodac sok z cytryny- tez do smaku.
Wymieszac.
Truskawki zmiksowac, dodac do masy. Wymieszac.
i wmieszac ja do masy mascarponowo- budyniowej.
Robilam takze z mrozonymi malinami- bylo tez pyszne, jednak maliny trzebaby przetrzec przez sito, bo w czasie jedzenia, wydawalo sie, jakby to bylo z piaskiem
Ale ogolnie bylo pyszne
Mysle, ze w sumie mozna zrobic z kazdymi owocami
Co jeszcze??
Na probe, zamiast mascarpone, uzywalam tez zwyklego serka ( taki trzykrotnie mielony (? ) ) dalam tylko troche mniej ubitej smietany i opuscilam sok z cytryny.
Wyjsc, wyszlo, ale z mascarpone, bylo o wiele, wiele lepsze i robie go tylko i wylacznie z tym serkiem
Takze goraco polecam ten deser z mascarpone <!--emoid
--><!--endemo-->
Kto by pomyslal, ze jestem taka wstydliwa
W kazdym razie- bardzo sie nakombinowalam, zeby tak prosty deser smakowal tak, jak tamten...

Udalo mi sie odtworzyc <!--emoid
Deser jest na prawde pyszny... - Odkad udalo mi sie "wyczarowac" ten smak, robie go przynajmniej 3-4 razy w tygodniu <!--emoid
aha i z podanych skladnikow wychodza mi 4 pelne miseczki takie, jak na zdjeciu
Pudding z mascarpone
1 budyn waniliowy
250 g mascarpone
2 puszki mandarynek
200 g slodkiej smietany
sok z cytryny - do smaku
cukier- do smaku smaku
Budyn ugotowac wedlug przepisu na opakowaniu. Przykryc folia spozywcza ( zeby nie zrobil sie kozuch) i ostudzic.
Wymieszac.
Mandarynki odsaczyc z soku, dodac do reszty i delikatnie wymieszac.

Druga wersja

1 budyn waniliowy
250 g mascarpone
0,5 kg truskawek
200 g slodkiej smietany
sok z cytryny - do smaku
cukier- do smaku smaku
Budyn ugotowac wedlug przepisu na opakowaniu. Przykryc folia spozywcza ( zeby nie zrobil sie kozuch i ostudzic.
Wymieszac.
Truskawki zmiksowac, dodac do masy. Wymieszac.

Robilam takze z mrozonymi malinami- bylo tez pyszne, jednak maliny trzebaby przetrzec przez sito, bo w czasie jedzenia, wydawalo sie, jakby to bylo z piaskiem
Ale ogolnie bylo pyszne
Mysle, ze w sumie mozna zrobic z kazdymi owocami

Co jeszcze??
Na probe, zamiast mascarpone, uzywalam tez zwyklego serka ( taki trzykrotnie mielony (? ) ) dalam tylko troche mniej ubitej smietany i opuscilam sok z cytryny.
Wyjsc, wyszlo, ale z mascarpone, bylo o wiele, wiele lepsze i robie go tylko i wylacznie z tym serkiem
Takze goraco polecam ten deser z mascarpone <!--emoid
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: