- Gru 22, 2004
- 22,404
- 0
- 0
Przepis reinharta ma 4 strony, więc muszę Wam go streścić
BIGA:
1,5 szklanki mąki chlebwej
0,5 łyżeczki drozdzy instant
3/4 do 1 szklanki wody w temp pokojowej.
Mieszamy/miksujemy, ma powastac cos na kstalt kulki, lepkiej, ale kulki
Wyjmujemy z miksera, na omaczonej powierzchni wyrabiamy recznie 4-6 minut (moje ulubione zajecie), naoliwiamy mike, wrzucamy ciasto do niej na 4-6 h. Po tym czasie lekko wyrabiamy odgazowując a potem wkladamy znów do miski i chlodzimy przez noc. Wyjmujemy na godzine przed tym, jakbedizemy robic ciasto.
dodajemy (bigi bierzemy 2 szklanki,reszte wywalamy na przyklad)
2,25 szklanki semoliny drobno zmielonej
1,5 łyzeczki soli (ja daje wiecej)
1 lyżeczka drozdzy instant
0,25 szklanki ubitych ziemniakow
1 do 1,5 szkl. letniej wody
miesiemy to az powstanie kula, dosc lepka. Ogolnie the wetter, the better.
na wysypana maka powierzchnie wykladamy ciasto i robzciagamy lekko w owal a potem skladamy jak list. maziamy oliwa i przykywamy folia. Idizemy na 30 minut odpisac Malgosimi na cincinie, jak postepy. Po tym czasie znow lekko rozciagamy ciasto w owal (no, moze nietak lekko, dwukrotnie
i skladamy w list. czekamy 30 minut i robimy to jeszcze raz. . teraz wkladamy ciasto do miski i zostawiamy na 2 godziny w temp pokojowej (zadne tam piekarniki i kaloryfery!) Po tym czaise znow wywalamy delikatnie ciasto na stolnice, dzielimy na dwie czesci i kazda formujemy w kule naciagajac ja za rogi i zlepiajac rogi pod spodem. wkladamy do koszyczkow do wyrastania i czekamy 60-90 minut. Nagrzewamy piekarnik na maksymalna temp (250-270 st), w srodku tworzymy duzo pary wkladajac foremke muffinkowa i wlewajac do niej wrzątek. Wkladamy bulę. Spryskujemy piekarnik woda, zamykamy piekarnik, obnizamy temp do 230 i pieczemy 30 minut. Studzimy na kratce. Czekamy CO NAJMNIEJ 40 minut przed pokrojeniem. jesli tego nei zrobimy popsujemy strukture, ktora mi wyszla taka
BIGA:
1,5 szklanki mąki chlebwej
0,5 łyżeczki drozdzy instant
3/4 do 1 szklanki wody w temp pokojowej.
Mieszamy/miksujemy, ma powastac cos na kstalt kulki, lepkiej, ale kulki
Wyjmujemy z miksera, na omaczonej powierzchni wyrabiamy recznie 4-6 minut (moje ulubione zajecie), naoliwiamy mike, wrzucamy ciasto do niej na 4-6 h. Po tym czasie lekko wyrabiamy odgazowując a potem wkladamy znów do miski i chlodzimy przez noc. Wyjmujemy na godzine przed tym, jakbedizemy robic ciasto.
dodajemy (bigi bierzemy 2 szklanki,reszte wywalamy na przyklad)
2,25 szklanki semoliny drobno zmielonej
1,5 łyzeczki soli (ja daje wiecej)
1 lyżeczka drozdzy instant
0,25 szklanki ubitych ziemniakow
1 do 1,5 szkl. letniej wody
miesiemy to az powstanie kula, dosc lepka. Ogolnie the wetter, the better.
na wysypana maka powierzchnie wykladamy ciasto i robzciagamy lekko w owal a potem skladamy jak list. maziamy oliwa i przykywamy folia. Idizemy na 30 minut odpisac Malgosimi na cincinie, jak postepy. Po tym czasie znow lekko rozciagamy ciasto w owal (no, moze nietak lekko, dwukrotnie