Pyszne ciasteczka ryżowe

linette

Member
Lip 11, 2006
581
0
16
Często robię te ciasteczka, ja do swoich zawsze dodaję wiórki kokosowe - 3 łyżki - niby nic ale jednak nadają fajny posmaczek. Nadzieniem wypełniam dopiero po upieczeniu tzn najpierw formuję z ciasta kulki, robię w niech dziurki i do pieca. Po wyjęciu z piekarnika, gdy są jeszcze gorące nakładam nadzienie - doskonale spaja się z ciasteczkami. Moim zdaniem najlepsze są z konfiturą wiśniową
icon_biggrin.gif
 

agastaga

Member
Paź 9, 2006
208
0
0
sha @ 24 Aug 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=349593a ja się tak zastanawiam .... jakby te ciasteczka zrobić z kleiku kukurydzianego ... wyszłyby zjadliwe??
Robiłam z kukurydzianego, też świetne (to tak na przyszłość, jakby znowu ryżowy wyszedł
icon_wink.gif
).
Ja nadziewam te ciastka kawałkami czekolady (wtykam w środek i toczę kulkę). Moje dziecię mówi, że to ciastka-niespodzianki
icon_smile.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
zrobilam po bardzo dlugiej przerwie, ale po moich ostatnich wyczynach nie jestem szczegolnie zachwycona.
Powtorzymy, bo mamy jeszcze jedno pudelko kaszki i mozna je brac do szkoly (bez orzechow) ale to by bylo na tyle.
Chyba, ze nadmiar kaszek nam sie trafi w trakcie chowu Buby
icon_wink.gif



co ciekawe...
kupilam marmolade z pigwy (i z Portugalii
fiesgrins.gif
), ktora sie w ogole nie rozplywa przy pieczeniu
icon_eek.gif

jak wsadzilam pokrojona w kosteczki tak wyjelam
icon_eek.gif
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Czy mozna uzyc maki ryzowej? Odkrylam na polce w sklepie taki kleik dla wloskich bambini, ale cena jest taka, ze chyba bardziej mi sie oplaci zamowic taka make / przy okazji inne / w necie.
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
trudno mi powiedziec.

ja uzywam kaszke Heinz http://www.heinzbaby.com/english/solid/baby_cereals.html
wyglada to bardziej jak drobniutkie platki (jak mydlane
fiesgrins.gif
) niz maka.
Ale jak daja to dzieciom to pewnie to samo.
Miesza sie z woda albo dziecka mlekiem (z piersi czy sztuczne) i gotowe. To pierwsze kasze, jakie dziecko dostaje.
A cena rzeczywiscie... 5 kilo maki mozna za ta porcje
icon_wink.gif
z drugiej strony - dla bezglutenowcow swietne wyjscie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

madź

Member
Lut 22, 2007
366
0
0
właśnie wyjęłam z piekarnika
icon_smile.gif

tylko górna powłoka sie troche przypiekła? a w środku jest miękkie
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Madsteel

Member
Lut 14, 2007
178
0
0
Chyba jutro polece do sklepu po kleik ryzowy
fiesgrins.gif
i zrobie ciacha ...
jak patrze na te zdjecia to mi cieknie slinka
mniam.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Z asfaltem (domowym dżemem z czerwonej porzeczki)

123.JPG

Jako, że nadeszło Pesach, wypadałoby zrobić coś słodkiego. Nigdzie nie doczytałam, żeby ciasto z mąki ryżowej było hamec (jeśli się mylę, to proszę mnie wyprowadzić z błędu). Użyłam margaryny Palma- żeby było całkowicie koszernie bezpieczne.
Kupiłam kleik a 180 g i zgodnie z sugestią Owieczki, która dała na 200 g opakowanie 200 g masła, dałam 180 g tłuszczu. Rodzinka orzekla, że przepyszne tylko, jak dla nich, nieco za tłuste, więc next time dam 150 g tłuszczu.

Owieczko, wspaniały przepis. Wchodzi do stałego repertuaru

anbetung.gif
 

Załączniki

  • 123.JPG
    123.JPG
    40.3 KB · Wyświetleń: 2

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Moje tez wyszly super z galaretka z czarnej porzeczki

IMG_0534.jpg


IMG_0533.jpg
 

Załączniki

  • IMG_0534.jpg
    IMG_0534.jpg
    126.4 KB · Wyświetleń: 2
  • IMG_0533.jpg
    IMG_0533.jpg
    123.7 KB · Wyświetleń: 2

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Smakowały moim dzieciom! Tłuszcz obcięłam do minimum (pół masła), ale ja tak mama, że muszę miec jakiś własny wkład w prawie każdy przepis
icon_smile.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
I ja dziś zrobiłam
icon_wink.gif

Dałam 3/4 szkl cukru a i tak są słooodkie
icon_lol.gif
no jak na ciasteczka przystało. Następną razą dam pół szklanki. Robiłam na maśle a kleiku dałam paczkę (180 gr) i dosypałam jeszcze trochę z drugiej, no ze 2 łyżki.

Utoczyłam z ciasta długi w miarę równy wałek i podzieliłam go na pół, każdą połówkę znów na pół i to co wyszło jeszcze raz na pół (jak roladę) czyli pokroiłam wałek na 8 równych plastrów. Każdy plaster podzieliłam na 4 części i takim sposobem wyszło mi 32 równiutkich ciasteczek, po 16 na każdą blaszkę. Bo mam dwie
icon_wink.gif
Ułożone po 4 w 4 rzędach
icon_lol.gif
rofl.gif


No ale równo wyszło i ekonomicznie a wielkość ciasteczek taka akurat jak mi się wydaje - po upieczeniu średnica około 6 cm. Dołki pod marmoladę robiłam zatyczką od butelki takiej z dzióbkiem.
Piekły się około 15 minut, na gorąco są miękkie, stygnąc sztywnieją troszkę i na wierzchu są delikatnie chrupiące a środek mają miękko kruchy.
A ogólnie to niebo w gębie
mniam.gif
Pycha!
DSCF4758.JPG
DSCF4769.JPG
DSCF4781.JPG
 

Załączniki

  • DSCF4758.JPG
    DSCF4758.JPG
    127.6 KB · Wyświetleń: 2
  • DSCF4769.JPG
    DSCF4769.JPG
    277.4 KB · Wyświetleń: 2
  • DSCF4781.JPG
    DSCF4781.JPG
    328.8 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy