- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Przepis powstał wg wskazówek z książki pt. 'Chemia praktyczna dla wszystkich' Wydawnictwa Naukowo Technicznego.
Składniki dobrałam kierując się mniej więcej proporcjami podanymi w przepisie na podstawowe lody śmietankowe
Wg poniższych proporcji wychodzi ok. 1,5 litra masy, która starczy na 2-3 porcje do mrożenia, czyli razem na ok. 2-2,5 litra gotowych lodów. Masę można przechowywać w lodówce do 2 dni przed zamrożeniem.
- 3 śmietany 30% po 200 ml czyli 600 ml
- 1/2 litra bardzo zimnego mleka 3,2%
- 6 żółtek
- 3 listki żelatyny (ok. 2 płaskie łyżeczki żelatyny sypkiej)
- 1-1,5 szklanki cukru
- szczypta soli
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, tę w listkach w większej ilości, tę sypką w 3-4 łyżkach wody, odstawić do napęcznienia. Żółtka utrzeć z cukrem i solą, śmietanę zagotować w szerokim garnku. Wlać większość śmietany do masy żółtkowej ciągle ją mieszając. Przelać masę z powrotem do garnka i mieszając ciągle, podgrzewać na średnim ogniu aż osiągnie 77-80*C, lub aż wyraźnie zgęstnieje. Nie gotować! Masa ma oblepiać wierzch łyżki i ma być wyraźnie zagęszczona. Teraz wlać bardzo zimne mleko i wymieszać, temperatura powinna spaść do ok. 60*C ale nie trzeba koniecznie jej mierzyć. Dodać do masy żelatynę, tę w płatkach osączyć z wody, a tę sypką dodać razem z wodą w której się moczyła. Dokładnie rozpuścić żelatynę mieszając masę. Miskę nakryć folią i po ostudzeniu wstawić do lodówki na conajmniej 8, a najlepiej na min. 16 godzin. Po tym czasie masa zgęstnieje i będzie lekko galaretowata, trzeba ją po prostu wymieszać, żeby była znowu bardziej płynna. Kręcić lody w maszynce ok. 20-30 minut i jeść od razu takie kremowe, lub domrażać min. 1 godzinę. Lody są bardzo kremowe i nie zastygają na kamień, dają się w każdej chwili wyjmować łyżką od razu po wyjęciu z zamrażarki.
Cukru radzę dać 1 szklankę, ja dałam 1,5 i są bardzo słodkie, trochę zbyt słodkie. Można dodać wanilię do gotującej się śmietany odstawiając ją na 10 minut żeby naciągnęła aromatem, lub dodać 1 duży cukier waniliowy, otrzymamy wtedy lody waniliowe. Do podstawowego przepisu nie trzeba IMHO dodawać aromatu śmietankowego. Sól dodaję w celu pogłębienia żółtego koloru żółtek.
EDIT: poprawka temperatury podgrzewania masy jajecznej na mniejszą
Składniki dobrałam kierując się mniej więcej proporcjami podanymi w przepisie na podstawowe lody śmietankowe
Wg poniższych proporcji wychodzi ok. 1,5 litra masy, która starczy na 2-3 porcje do mrożenia, czyli razem na ok. 2-2,5 litra gotowych lodów. Masę można przechowywać w lodówce do 2 dni przed zamrożeniem.
- 3 śmietany 30% po 200 ml czyli 600 ml
- 1/2 litra bardzo zimnego mleka 3,2%
- 6 żółtek
- 3 listki żelatyny (ok. 2 płaskie łyżeczki żelatyny sypkiej)
- 1-1,5 szklanki cukru
- szczypta soli
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, tę w listkach w większej ilości, tę sypką w 3-4 łyżkach wody, odstawić do napęcznienia. Żółtka utrzeć z cukrem i solą, śmietanę zagotować w szerokim garnku. Wlać większość śmietany do masy żółtkowej ciągle ją mieszając. Przelać masę z powrotem do garnka i mieszając ciągle, podgrzewać na średnim ogniu aż osiągnie 77-80*C, lub aż wyraźnie zgęstnieje. Nie gotować! Masa ma oblepiać wierzch łyżki i ma być wyraźnie zagęszczona. Teraz wlać bardzo zimne mleko i wymieszać, temperatura powinna spaść do ok. 60*C ale nie trzeba koniecznie jej mierzyć. Dodać do masy żelatynę, tę w płatkach osączyć z wody, a tę sypką dodać razem z wodą w której się moczyła. Dokładnie rozpuścić żelatynę mieszając masę. Miskę nakryć folią i po ostudzeniu wstawić do lodówki na conajmniej 8, a najlepiej na min. 16 godzin. Po tym czasie masa zgęstnieje i będzie lekko galaretowata, trzeba ją po prostu wymieszać, żeby była znowu bardziej płynna. Kręcić lody w maszynce ok. 20-30 minut i jeść od razu takie kremowe, lub domrażać min. 1 godzinę. Lody są bardzo kremowe i nie zastygają na kamień, dają się w każdej chwili wyjmować łyżką od razu po wyjęciu z zamrażarki.
Cukru radzę dać 1 szklankę, ja dałam 1,5 i są bardzo słodkie, trochę zbyt słodkie. Można dodać wanilię do gotującej się śmietany odstawiając ją na 10 minut żeby naciągnęła aromatem, lub dodać 1 duży cukier waniliowy, otrzymamy wtedy lody waniliowe. Do podstawowego przepisu nie trzeba IMHO dodawać aromatu śmietankowego. Sól dodaję w celu pogłębienia żółtego koloru żółtek.


EDIT: poprawka temperatury podgrzewania masy jajecznej na mniejszą
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: