Pyszny krem czekoladowy

Spes

Member
Kwi 20, 2010
349
0
0
Myśle, ze ta proporcja podanej tu masy czekoladowej jest dobra na jeden tort...a jeżlei chcesz dwa kolory, to mysle, że po połowie zrób gorzkiej i białej czekolady.
Martwisz się , że owoce zasłodzą? Masa cukrowa jest zdecydowanie słodsza niż jakikolwiek owoc...a może wisnie w spirytusie?? Są doskonałe do mas czekoladowych (zreszta do wszystkich!!)..mniam..
Pochwal się jak juz zrobisz
icon_biggrin.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Nela_

Member
Sie 23, 2010
13
0
0
Z powodu problemów z internetem chwalę sie dopiero dzisiaj... Tort był przepyszny. Masa z białej czekolady była niesamowicie słodka, ale razem z tą z gorzkiej (jakiejś 70% czy jakoś tak) komponowało się idealnie. Do tego posmak z cytrynówki którą nasączałam placki... Aż znowu mi ślinka cieknie. Nie udało się jednak zrobić masy cukrowej bo urodziny zostały przełożone na wcześniejszą godzinę więc dekoracja nie była taka jak trzeba, ale najważniejsze że sie podobało i smakowało solenizantce.

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Dziewczyna, ja mieszkam w Niemczech i jakos do tej pory nie natknelam sie na smietane 35%, tylko 30 widzialam, czy ta smietana tez sie nadaje??

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Dziekuje za szybka odpowiedz, na weekend zrobie probe, czy mi masa wyjdzie
icon_smile.gif

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
podam wam inny przepis ale też jest bomba
4jajka
250g masła
1szkl.cukru pudru
200g gorzkiej czekolady
aromat rumowy
Jajka ubić z cukrem do białości ,czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić,do ubitego masła dodawać raz jajka raz czekoladę ja na koniec dodaje pokruszoną czekoladę mleczną lub białą albo na masę kroję truskawki

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
Mam takie pytania:
1. Czy ta masą mozna wykonczyć tort? (jeśli tak to czy na nią mozna układać ozdoby z masy cukrowej?)
2. Czy ta masa nadaje się do ozdób szprycą i tylkami?

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0

Simona

Member
Paź 27, 2004
2,528
0
0
A jeśli chodi ci o mój przepis to nie jestem pewna. Krem jest mniej więcej takiej samej konsystencji jak bita śmietana, tylko trochę sztywnejszy.

Adula35

Member
Lut 4, 2011
1
0
0
Simona @ 4 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1086190A jeśli chodi ci o mój przepis to nie jestem pewna. Krem jest mniej więcej takiej samej konsystencji jak bita śmietana, tylko trochę sztywnejszy.
Hallo Simona mam pytanie czym nasaczyc biszkopt.Tort ma byc tez dla Mojego Synka wiec alkohol odpada,poradzcie cos?
icon_biggrin.gif
a jak dlugo mozna go przechowywac w lodowce?W niedziele jest impreza i nie wiem czy juz ta mase zrobic dzis?

fizjo83

Member
Lut 15, 2008
64
0
0
Witam!
Czy ktoś robił ten krem z dodatkiem mrożonych owoców? Zrobiłam jedną część kremu z białą czekoladą i jest okrutnie słodka. Zastanawiam się czy mogę dodać mrożone maliny? Czy krem nie zrobi się przez to wodnisty? Maliny dodałabym zamrożone do kremu. Bardzo proszę o odpowiedź!!

BeataM

Member
Mar 12, 2011
146
0
0
Prosty w wykonaniu i genialny. Po całonocnym chłodzeniu świetnie i szybko się ubił. Robiłam dwie porcje, druga chłodziła się nieco krócej, około 8 godzin i też rewelacyjnie się ubiła i zgęstniała. Mam nadzieję, że wszystkim będzie smakował
icon_smile.gif

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
To ja nie wiem, co u mnie było nie tak, bo ja nie miałam co ubijać. Po połączeniu czekolady i śmietanki, wystuczeniu otrzymałam bez ubijania krem, coś o konsystencji jak nutella. Miało być do przełożenia kakaowego biszkoptu. Namęczyłam się rozsmarowując. A już koszmarnie się smarowało na nasączonym, przekrojonym biszkopcie.

bl_torcik1a.jpg

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy