" niby ajerkoniak" z mleka skondensowanego*

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
dzieki!
icon_biggrin.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,679
2,971
113
Miałam małą puszke masy krówkowej, którą rozpuściłam na gorąco z mlekiem skondensowanym, reszta składników bez zmian, ino że z podwójnej porcji.
lecker.gif

Pyszny wyszedł. Właściwie po "pyszny" powinien być przecinek
icon_mrgreen.gif
 

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,895
6
38
Mój zniknął zastraszającym tempie.Nie kupuję juz mleka ,,do postania''- a nóż się przyda do wypieku.Zawsze kończy się wyrobem napitku a potem....j.w.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,679
2,971
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

e-lunia

Member
Maj 24, 2005
523
0
0
Wczoraj zrobiłam, przepyszny i nie za mocny, czego sie najbardziej bałam. Dziękuję Beatko !!! POLECAM
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Mama dała mi 2 puszki mleka słodzonego. Nie wiedziała co z tym zrobic,więc je przygarnełam.
Dałam tylko troche cukru rozpuszczonego w wodzie.
Wylizałam miskę (nie moge alko pić do dzisiaj...)i juz wiem, ze jak zrobie następnym razem to nie dam kawy. Dam kakao albo cukier waniliowy.
Wyszly mi 2 butelki i troche do szklanki zlałam.
anbetung.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Jak to wyciągnąć z butelki
icon_question.gif
icon_mrgreen.gif

Chyba bede musiała podgrzac moze wtedy wyjdzie i dolać zwykłego mleka
gruebel_2.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Utknęło ale dałam rade. Zagotowałam wode w garnku (znaczy wode w czajniku zeby szybciej bylo
icon_wink.gif
) i wstawiłam butelkę. Ogrzało się i wylazło. Przelałam do miski, dolałam ciepłego zwykłego mleka i troche cukru pudru. Pomieszałam, wlałam do butelki. Wszystko sie działo u rodziców, bo to dla nich był "prezent"
icon_mrgreen.gif
Mama miała ze mnie ubaw
icon_razz.gif
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Jest pyszny,a właściwie mogę napisać że był



Dziś jeszcze raz zrobię
cheers.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

iwonka_sz

Member
Sie 27, 2008
315
0
0
Popieram wniosek ( popijając zwykły ajerkoniak )
icon_mrgreen.gif
. Narobiłyście mi smaka tymi zdjęciami, więc nie mogłam się oprzeć
cheers.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
A ja nie popieram
icon_wink.gif
bo na co wtedy się przydadzą te wszystkie przepisy?
Ja też chętnie wypiłabym ajerkoniak, bo mnie coś w gardle drapie a jajka na pewno złagodziłyby drapanie, przynajmniej tak sądzę
icon_wink.gif
 

Aseret

Member
Kwi 20, 2009
71
0
0
irmina @ 18 Oct 2005 napisał:
index.php?act=findpost&pid=185760Witam na forum,

Mam pytanie- pewnie smieszne. ..

Czy gotowanie zamknietej puszki jest bezpieczne?

Szukuję się do podjecia próby przygotowania takiego ajerkoniaku, ale chciałabym mieć moje szafki kuchenne w całosci ;)))
Pozdrawiam
Witam..
Ja gotuję mleko otwarte, przelane do garnka na mleko - z podwójnym dnem, czyli do takiego, w którym w środku jest wlana woda.
Gęstnie mi szybciej niż w zamkniętej puszce... i nie ma obawy, że "wystrzeli" i będziemy musieli sprzątać lub zmieniać szafki.
Pozdrawiam.
 

Morelka

Member
Wrz 4, 2007
13
0
0
mam pytanie, bo własnie chce sie za to zabrac. Skoro jest tylko 100 ml spirytusu to ile gotowego trunku wyjdzie? bardzo prosze o szybką odpowiedz