Witam,
Chciałam zaprosić do zrobienie przepysznego tortu Red Velvet Cake. Tort, który jest bardzo popularny w USA, co można zaobserwowoać oglądając programy "Słodki biznes" itp. np. na kanale TLC. Przepis z którego korzystałam przy produkcji Red Velvet Cake pochodzi ze strony internetowej: joyofebaking.com natomiast tutak podaję link do przepisu na Red Velvet Cake --> Red Velvet Cake natomiast został przeze mnie zmodyfikowany.
Red Velvet Cake:
Ciasto:
250 gramów przesianej mąki tortowej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki (15 g) kakao
113 gramów niesolonego masła (temperatura pokojowa)
300 gramów cuktu (kryształ)
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
240 ml maślanki
2 łyżki czerwonego barwnika spożywczego w płynie lub 1,5 łyżeczki w proszku
1 łyżeczka octu białego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masa:
227 g sera białego (ja użyłam sera śmietankowego)
227 g sera mascarpone
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
115 g cukru pudru
2 śmietan - fix
360 ml śmietany kremówki (35-40% tłuszczu)
Przygotowanie ciasta:
Rozgrzać piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Uszykować dwie okrągłe tortownice lub blaszki o średnicy 23 cm. Dno wyłożyć pergaminem a boki wysmarować masłem. Odłożyć na bok.
W misce przesiać razem mąkę, sól i kakao w proszku. Odłożyć na bok.
W misce swojego elektrycznego miksera ucierać masło, aż będzie miękkie (około 1-2 minuty). Dodać cukier i utrzeć na puszystą masę (około 2-3 minut). Dodawać po kolei jajka, po jednym na raz, na koniec dodać ekstrakt waniliowy i wszystko połączyć.
W misce uszykować maślankę i dolać lub dosypać czerwony barwnik spożywczy. Dokłanie wymieszać rózgą / trzepaczką. Należy uważać, aby nie popryskać się mieszaniną - ciężko schodzi

Do utartego masła z jajkami, cukrem i ekstraktem z wanilii dodajemy na przemian mieszaninę mąki, kakao i soli oraz maślanki z barwnikiem. Mieszać na niskich obrotach.
W małej filiżance połączyć ocet i sodę oczyszczoną. Połączyć mieszaninę i szybko wlać do ciasta. Delikatnie wymieszać i wlać ciasto do przygotowanych dwóch foremek.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 25 - 30 minut, aż wykałaczka będzie sucha. Po wyjęciu z piekarnika cistao musi całkowicie wystygnąć.
Przygotowanie masy:
W misce mieszam ser śmietankowy lub ser na sernik z serkiem mascarpone, cukrem puderem i ekstraktem z wanilii. W misce trzepię śmietanę kremówkę, do której pod koniec ubijania dodaję śmietan - fix. Do przygotowanej kremówki dodaję porcjami ser.
Montaż:
Nożem z ząbkami przecinamy każdy krążek na pół w poziomie. Wyjdą teraz cztery warstwy ciasta. Każdą warstwę smaryjemy masą (można dołożyć również owoce np. maliny). Zostawiamy na wierzch taką ilośc masy, która wystarczy nam na posmarowanie boków i góry tortu. Wierzch można ozdobić owocami i dekoratorem wykorzystując masę serową.
Życzę miłego pieczenia

P.S. Ja dostałam same pochwały za tort

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: