Risotta rózne

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
No ja też uwielbiam szpinak i ryż pod każdą postacią, dlatego mi tak podeszło to risotto
icon_smile.gif

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Dziś zrobiłam moje pierwsze risotto.
Nie miałam wina, więc dodałam trochę soku z cytryny.
Do wywaru zaś szafranu, dzięki temu ładne żółciutkie wyszło.
Z warzyw tylko trochę zeszklonej cebulki i posiekana natka pietruszki na wierzch.

Proste i pyszne. Zaczełam minimalistycznie, żeby nie 'przedobrzyć'

Mam tylko mały problem - ryż al dente. Czyli jaki własciwie smakowo powinien być ten ryż? NIe jadłam nigdy dobrego restauracyjnego czy domowego risotta ( zawsze jakies dziwne paćki) i nie wiem, do jakiego ideału zmierzać.
Da się to jakoś określić? np czy ziarenko sie rozciera miedzy palcami, czy nie?

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Kup ryz carnaroli: bardzo dobrze zachowuje odpowiednia konsystencje. Ja kiedys robilam z innych / typu risotto, ale tanszych, bez nazwy /. Odkad sprobowalam crnaroli, robie tylko z tego.
Ziarenka powinny byc oddzielne, ale kiedy odstawisz z ognia, dodaj troche masla. Wtedy dopiero wszystko laczy sie tak jak powinno.

Ziarenka nie moga sie rozpadac: musza byc twardawe, ale czujesz, ze sa ugotowane. Wlasnie al dente: lekki opor.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Dzięki ! spróbuję znaleźć ten ryż, może wtedy uda mi się trafic właściwą konsystencję
icon_smile.gif

Al dente- jeśli o makaron chodzi, mam punkt odniesienia,więc wiem, jak ma smakować; co do ryżu, niestety nie.

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Nie ma ryżu carnaroli ! Czemu ja na takiej prowincji mieszkam...
ugly_08.gif

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
U mnie niestety tylko arborio i arborio
icon_sad.gif

Miałam nadzieję, że w supermarketach sieciowych coś znajdę, niestety towar najwidoczniej pod klientów dobierają, czyli niezbyt drogi i bez szaleństw ;)

Właśnie sobie robię na obiad nastepne risotto ( a raczej jego odwrotność w ramach noworocznych postanowien odchudzania: masa warzyw i trochę ryżu)

Pewnie nie będzie juz takie super, bo zabieram w pudełeczku i muszę w mikrofalówce w pracy podgrzać!

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
juz dawno chcialam robic risotto, ryz kupiony cala reszta tez ... w koncu musze sie zabrac do roboty moze serowe zrobie ...jeszcze niewiem jakie dokladnie

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Ser i maslo dodaje sie na koncu: po zdjeciu z ognia.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy