Rodzynkowiec

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Ojej, jakbym chętnie powydłubuwała rodzynki z tego hazowego tortu i potem je mlask, mlask. Uwielbiam rodzynki w czekoladzie. A jeszcze takie z alkoholem to muszą być boskie :roll:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,192
2,746
113
Wszystkim bardzo smakował, tylko trochę ciężko było ładnie pokroić. Przeszkadzały rodzynki :lol: :lol:
Nawet dzieci jadły po zdjęciu części rodzynek :mrgreen:
Do środka dałam dżem z czarnej porzeczki, prawdziwy słodzony. Przyznam, że zdobyty z trudem. Przeważnie w sklepach są tylko niskosłodzone, których ja nie uznaję.

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Ojej, jakbym chętnie powydłubuwała rodzynki z tego hazowego tortu i potem je mlask, mlask. Uwielbiam rodzynki w czekoladzie. A jeszcze takie z alkoholem to muszą być boskie
Rodzynki namoczone w alkoholu, wymieszane z rozpuszczoną czekoladą, wynale na blachę i zostawione do ostygnięcia. Następnie połamać na spore kawałki..........jest to jakaś myśl

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
kurcze nie wytrzymie, robie w sobote

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,192
2,746
113
Przeważnie w sklepach są tylko niskosłodzone, których ja nie uznaję.

:

Nie dziw się. Ja jestem osobą starej daty. Dla mnie dżem czy konfitury to produkty zrobione z owoców i cukru. I dlatego te wszystkie przetwory niskosłodzone to erzac. Co to za dżem czy konfitura, które trzeba po otwarciu trzymać w lodówce, bo inaczej robi się z nich woda?
A tak nawiasem mówiąc, to ja dżemów nie jadam, używam tylko w wyjątkowych sytuacjach, jak np. do pieczenia. Dlatego mogę sobie śmiało pozwolić na szaleństwo użycia "niezdrowego" produktu.

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Hazo, moje dżemy domowe są "niskosłodzone"- duzo owoców, mało cukru i długie smażenie. Dla mnie te "sklepowe "wysokosłodzone" to sam cukier. Może warto sprawdzać procentową zawartość owoców i tym się kierować?

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,192
2,746
113
Dżem z czarnych porzeczek, który teraz kupiłam jest z serii OWOCOWA ROZKOSZ, producent Scandic Food w Warszawie na licencji Scandic Food Denmark. Wg naklejki otrzymany z 35g owoców na 100g dżemu. Zawartość cukru 65g. Ani słowa o konserwantach. Trochę przypomina konfitury, bo są w nim całe owoce. Jest naprawdę bardzo smaczny. Nie wiem jak się przedstawia procentowa zawartość owoców w dżemach domowej roboty, bo nigdy nie robiłam ani dżemów ani konfitur. I nie będę robić. :mrgreen: Ale wierzę Ci, że są dobre.

Annaa

Member
Lut 20, 2006
116
0
0
mam takie pytanie czym można nasączyć ten tort ? pomyślałam o tym aby kupić więcej wódki zalać też śliwki suszone, i tym co zostanie po odsączeniu śliwek nasączyć biszkopt ? a śliwki dodać do masy rodzynkowej czy to ma ręce i nogi ?: ), i czy tego kremu rodzynkowego starczy na obłożenie boków ? jeśli biszkopt upiekę w tortownicy 28cm, a jeśli nie to czym obłożyć boki aby nie przesadzić z ilością smaków
icon_biggrin.gif
z góry dziękuje za odpowiedzi, i obiecuje zdjęcia
icon_smile.gif

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,192
2,746
113
Ja nie nasączałabym biszkoptu alkoholem, bo w rodzynkach jest go bardzo dużo. Wg mnie śliwki do rodzynek to nie jest dobry pomysł. 40dkg rodzynek + alkohol + czekolada + masło - tego jest naprawdę bardzo dużo, bo rodzynki pęcznieją po namoczeniu. Ja boki smarowałam kremem czekoladowym.

Annaa

Member
Lut 20, 2006
116
0
0
dobrze dziękuje za odpowiedz :d zrobię tak jak jest w przepisie bez "ulepszeń "
icon_wink.gif

Annaa

Member
Lut 20, 2006
116
0
0
kostka masła 250g czy 200g ?a jeśli nie alkoholem to czym można nasączyć biszkopt ?(nigdy nie miałam styczności z jasnym biszkoptem, i nie bardzo wiem czym go nasączyć) właśnie rodzynki wciągają wódke :twisted:

miranka

Member
Sie 16, 2005
415
0
0
Nie nasączałam biszkoptu. On sam zrobi się lekko wilgotny od dżemu i kremu.
A masło to chyba 250 g dawałam, ale głowy za to nie dam :mrgreen:

Annaa

Member
Lut 20, 2006
116
0
0
dscn26530001ma322eky9.jpg
dscn26580001ma322ezo6.jpg
dscn26590001ma322eug7.jpg

Zalałam te 400 g rodzynek wódką (ćwiartka) chyba ciut za dużo
icon_wink.gif
i nie cała się wchłonęła :d nie odcisnęłam z lenistwo i jest trochę za bardzo z %
icon_wink.gif
do masy budyniowej w przypływie szału dodałam 2 śmietan-fixy... ( nie żałuje) biszkopt piekłam z 4 jajek, i nasączyłam mocną herbatą z cukrem, cytryną i zapachem rumowym
icon_wink.gif
bardzo dobre , ale za dużo wódki nalałam do tych rodzynek
icon_wink.gif
pychota nawet bez masy z rodzynkami spełnia swoje zadanie
icon_smile.gif

natalia

Member
Paź 30, 2005
204
0
0
Zrobiłam jako tort na urodziny Babci,żeby był wyższy w srodek dałam upieczoną wcześniej wkładkę kokosową.Biszkopt nasączyłam wódką,tą której nie wypiły rodzynki i przekładałam biszkopt-dżem z czarnej porzeczki-krem-wkładka kokos.-dżem- krem-biszkopt-dżem-rodzynki.PO PROSTU BAJKA!Został pożarty cały prawie od razu.POLECAM!

dorota_s1

Member
Mar 13, 2007
890
0
16
Chciałabym coś w tym rodzaju zrobić jako tort na urodziny, które przypadają w święta. Biszkopt już upiekłam, ciemny zresztą, z kakao, tylko jakoś mi nie pasuje, że wierzch, nie będzie równy. Ciekawe jak się zachowa wartstwa czekoladowa jakby rodzynki takie nasączone zmielić ? Czy to zastygnie? Bo mam wrażenie, że tutaj to jest taka polewa czekoladowa z zatopionymi rodzynkami. A może zrobić tak jak jest, tylko częścią kremu budyniowego ozdobię brzegi tortu i zrobię rancik.... Podpowiedzcie....

Cynamonna

Member
Lut 16, 2008
2,605
0
0
Ojeju! To moje ulubione ciasto, zabija moją figurę, ale wznosi na szczyty uniesienia smakowego :D Potrafię sama wsunąć z pół tortownicy...
icon_redface.gif

Dorota, nie miel tych rodzynek, ciasto straci swój charakter! Może gdy zastygnie polej górę drugą warstwą czekolady, żeby wyrównać górę, ale nie wiem, czy nie będzie wtedy za twarda... Ciasto i tak jest efektowne, wg mnie na tort jest idealne.

Aha, ja polewę robię tylko z gorzkiej czekolady nie z mlecznej+gorzkiej, krem jest wystarczająco słodki, no i rodzynki też.

morena55

Member
Wrz 5, 2011
78
0
0
Zrobiłam go na święta z biszkopta z 8 jaj (ten z 6 nie wychodzi mi taki duży) I wyszedł chyba za wysoki
Ale jak dla mnie bardzo dobry i wszystkim smakował Nie był taki przesłodzony rodz.jpg
rodzyn.jpg

Załączniki

• rodzyn.jpg
    rodzyn.jpg
    42.6 KB · Wyświetleń: 3
  • rodz.jpg
    rodz.jpg
    37.1 KB · Wyświetleń: 3

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Też lubię to ciasto. U nie wygląda ono tak:

rodzynkowiec.JPG

Robię podobnie, przepis mam z bloga Przy kuchennym stole.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy