Rogaliki drożdżowe

kika

Member
Wrz 17, 2006
152
0
0
ewalukas @ 16 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=434247Nie zraziłam się
icon_lol.gif
Zpróbuję je znów zrobić, może jednak ze świeżymi drożdżami
gruebel_2.gif
Nadzienia kładłam meleńko, na takie małe rogaliki to nawet nie pół łyżeczki
icon_rolleyes.gif

Nie powiedziałam, że one mi nie smakowały, bo te z nutellą były pycha
mniam.gif
Ja piekę wszystko na świeżych drożdżach, po prostu na suchych nic dobrego nie udalo mi się jeszcze wyczarować
icon_rolleyes.gif
Miałam kilka podejść i była klapa. Ale dziewczyny na forum pieką z suchych takie cudne rzeczy, że czasami oczom nie dowierzam
icon_eek.gif


owieczka @ 17 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=434924a ja planuje znowu na weekend, z marmolada, no normalnie juz sie doczekac nie moge tak mi slinka na nie leci
Ja je piekę do znudzenia, średnio raz w tygodniu, ale jakoś mi jeszcze nie zbrzydły, tym co tylko pożerają tym bardziej
icon_smile.gif
 

julia

Member
Sie 30, 2006
533
0
0
I czy to wystarczy na 0.5 kg mąki? nie są za mało słodkie? Ja myślałam o min pół szklanki cukru do ciasta, ale nie wiem czy to dobry pomysl
 

Juta24

Member
Wrz 27, 2006
105
0
0
Dla mnie starczy bo nadzienie jest słodkie.Jak lubisz mocno słodkie to daj , ja bym jednak nie dawała.
Pozdrawiam i pochwal się jak już zrobisz
icon_mrgreen.gif
 

kika

Member
Wrz 17, 2006
152
0
0
julia @ 18 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=435609Owieczko, tz ile tego cukru dajesz?

Owieczko, tz ile tego cukru dajesz? i też Ci ciasto tak ładnie wyrasta?
Julia, pomyśl nad cukrem bo to zależy od nadzienia jakiego chcesz dać. Według mnie najlepsze polączenie jest z kwaskowatym nadzieniem (jabłko, powidła) i do tego lukier. Ciasto nie jest oczywiście słodkie, ale całość połączenia jest naprawdę dobra. Pozdrowienia i powodzenia przy wypieku:)
 

julia

Member
Sie 30, 2006
533
0
0
Kika piekłam kiedyś dość często rogaliki drożdżowe tylko przepis był nieco inny, i tam wlaśnie byl cukier (na 3 szk mąki - 1 szk cukru), nadziewałam je tylko i wyłącznie powidłami śliwkowymi i nie były za slodkie, dlatego zastanawia mnie brak cukru w tym przepisie, choć jest on dużo prostszy niż mój.
Pytam o ten cukier, ponieważ ciasto z tamtego przepisu niekoniecznie chcialo rosnąć, a później gdzieś wyczytałam, że jeśli jest za duzo cukru to po prostu nie rośnie, i dlatego w tym przepisie nie chcialabym popelnić takiego błędu, i wlaśnie dlatego pytam. Może ktoraś z Was dodawala cukier i jakie były tego efekty (ja bardzo nie lubie lukrowanych ciastek
icon_sad.gif
)
 

wesola30

Member
Sty 25, 2006
614
0
0
ROGALIKI Z NUTELA
mniam.gif


Rogaliki_004.jpg
Super rogaliki pychotka
lecker.gif


Dziekuje
anbetung.gif
za przepis
bussi.gif
 

Załączniki

  • Rogaliki_004.jpg
    Rogaliki_004.jpg
    154.3 KB · Wyświetleń: 0

wesola30

Member
Sty 25, 2006
614
0
0
Kika tylko okruszki zostaly
icon_smile.gif

dzieci juz z rana zrobily zamowienie na nastepne rogaliki
icon_wink.gif

Napewno bede robic czesciej ,bo robi sie je bardzo szybko
anbetung.gif
 

Wanilia

Member
Kwi 4, 2007
41
0
0
rogaliki_drozdzowe_nadziewane22.jpg
Zrobilam rogaliki i buleczki.
Bardzo sie denerwowalam, zeby mi dobrze wyszly no i wyszly nierowne, duze i male.
Poniewaz nie mam wprawy w zawijaniu rogali, z reszty zrobilam buleczki i upieklam w 12.formie muffinkowej.
Nadziewalam je masa orzechowa i konfitura z rozy.
PYSZNE I BARDZO DELIKATNE CIASTO!!!!BARDZO DZIEKUJE ZA PRZEPIS
 

Załączniki

  • rogaliki_drozdzowe_nadziewane_007.jpg
    rogaliki_drozdzowe_nadziewane_007.jpg
    69 KB · Wyświetleń: 0
  • rogaliki_drozdzowe_nadziewane22.jpg
    rogaliki_drozdzowe_nadziewane22.jpg
    68.1 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy