Rogaliki drożdżowe

Wanilia

Member
Kwi 4, 2007
41
0
0
AgusiaSz @ 5 Apr 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=480855śliczne
mniam.gif

a jak robiłaś masę orzechową?
Agusia, calkiem zwyczajnie: orzechy mielone zmieszalam z cukrem i dodalam slodkiej smietanki, aby masa dala sie rozsmarowac.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Wanilia, rzuc we mnie rogalikiem, rzuć, bo urodne są
mniam.gif
Otwieram paszczę
icon_wink.gif

Wanilia

Member
Kwi 4, 2007
41
0
0
gruebel_2.gif
hmm ale jak.....

moze poczestujesz sie tak po prostu z talerzyka, serdecznie zapraszam
mniam.gif
ROGALICZKI SA PULCHNE, KRUCHE, zachecam wszystkich do wyprobowania przepisu.

osulka

Member
Sie 9, 2007
4,004
0
0
[font="Comic Sans MS"][/font][size="3"][/size]
anbetung.gif
Superowskie !!!!!! Moja rodzinka się zajadala i byli wszoku bo to moje pierwsze rogalixczki drożdzowe
icon_smile.gif

A tak poza tym zamiast kostki margaryny dałam pół masła , a co do nadzienia to zasypałam śliwki cukrem + cuikier waniliowy+ cynamon- boskie !!!!!!!!!!!!!

madlen

Member
Sty 17, 2007
41
0
0
5.JPG swoje rogaliki obtaczałam w cukrze z dodatkiem cukru waniliowego

Załączniki

• 1.JPG
    1.JPG
    2.2 MB · Wyświetleń: 0
  • 2.JPG
    2.JPG
  • 3.JPG
    3.JPG
  • 4.JPG
    4.JPG
  • 5.JPG
    5.JPG

Malwunia

Member
Cze 8, 2008
138
0
0
Znalazłam je tutaj kilka miesięcy temu i od tamtej pory nie robiłam żadnych innych rogalików
icon_mrgreen.gif
przepyszne są;)
dziękuje za ulubiony przepis;* i polecam
lecker.gif

IMG_7725.jpg

Załączniki

• IMG_7725.jpg
    IMG_7725.jpg
    188.9 KB · Wyświetleń: 0

Malwunia

Member
Cze 8, 2008
138
0
0
Fakt do tych rogalików nie żałuje :D
icon_mrgreen.gif

Ale one w sobie mają tylko łyżeczke curku i dlatego z lukrem najlepsze:)

moni20: a jak robisz lukier? Ja zawsze daję sam cukier puder i sok z cytryny, żadnej wody czy bron boże białka , czasem jeszcze kropelkę, dwie aromatu śmietankowego
icon_lol.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

nadjamaja

Member
Lip 22, 2008
17
0
0
A ja mam inny przepis, równie dobry, niezawodny:

- 0.5 l mleka
- 10 dag drożdży
- cukier waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
- 5 jajek
- 3/4 kostki margaryny
- szczypta soli
- 1.5 kg mąki
- krem czekoladowy przystosowany do zapiekania

Najpierw musimy zrobić rozczyn: ciepłe mleko mieszamy z drożdżami, 4 łyżkami mąki i łyżką cukru. Zostawiamy, aby sobie podrosło.

Rozpuszczamy margarynę. Studzimy ją. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ucieramy. Dodajemy mąkę, rozczyn i pozostałe składniki. Mieszamy, wyrabiamy ciasto.

Ciasto kładziemy na stolnicy. Dzielimy je na 8 części, każdą z nich trzeba rozwałkować i podzielić wedle uznania na 8 lub 4 kawałki-trójkąty. Jeśli rogale mają być wielkoscią zbliżone do drożdżówek to dzielimy na 4. Na każdym trójkąciku zostawiamy czekoladowy kleks. Zawijamy i formujemy rogaliki.

Blachę wraz z rogalami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 17 min aż słodkosci się zrumienią.

Po wyjęciu lukrujemy.

Smacznego!

Lukier najlepiej nakładać pędzelkiem, niestety mój gdzieś posiałam, więc pacnęłam je tak na szybko

Załączniki

• 1.jpg
    1.jpg
    50.9 KB · Wyświetleń: 0

mija11

Member
Wrz 5, 2009
57
0
0
kika @ 23 Oct 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=382703Rogaliki drożdżowe z nadzieniem

Pokaż załącznik 1928

Przepis z dzieciństwa, z notatnika mamy, ale zmodyfikowany już przeze mnie.

Ciasto:

- 0,55 kg mąki,
- kostka margaryny,
- 2 jajka,
- 5 dag drożdży,
- 2/3 szklanki ciepłego mleka,
- łyżeczka cukru,
- szczypta soli.

Nadzienie do wyboru, ale ja proponuję:

-powidła śliwkowe bądź,
-jabłka pokrojone na kawałki, wymieszane z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem - (ok 3 duże szt),
-bądź połówki śliwek wymieszane z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem (ok 0,5 kg),
-bądź jagody z cukrem.

Potrzebujemy też roztrzepane jajko do posmarowania przed pieczeniem i cukier puder na lukier, samo posypanie cukrem pudrem nie wystarcza.

Drożdże rozcieramy z połową ilości ciepłego mleka, łyżeczką cukru i łyżką mąki i zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Ja robię to w wysokiej misce tak żeby mi nie uciekły i co najmniej podwoiły swoją objetość (około 15 minut).

Makę wsypujemy do miski, wrzucamy margarynę, wbijamy dwa jajka, dodajemy szczyptę soli, pozostałe mleko i wyrośniete drożdze.

Pokaż załącznik 1925

Zagniatamy energicznie ciasto w misce, jeśli się klei wyrzucamy na podsypaną mąką stolnicę i jeszcze chwilkę wyrabiamy. Ciasto powinno być dosć miękkie, dlatego ja staram się nie dodawać potem zbyt wiele mąki.

Ciasto dzielimy na sześć częsci, odstawiamy na 5-10 minut żeby odpoczęło. Każdą częsc rozwałkowujemy na okrągły placek (nie za cienko), dzielimy na 8. Następnie układamy nadzienie - kawałek jabłka, śliwki bądź niecała łyżeczka powideł, zawijamy robiąc kieszonkę zeby jak najmniej soku z nadzienia wyciekło i zwijamy rogaliki.

Pokaż załącznik 1926

Rogaliki układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Z tej porcji wychodzą dwie pełne blachy.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem przed włożeniem do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni. Moje pieką się około 20 minut, ale trzeba zaglądać zeby się nie przypaliły. Powinny być tylko przyrumienione.
Lekko przestudzone smarujemy lukrem (ja mieszam około 1,5 szklanki cukru pudru z niewielką ilością przegotowanej wody).

Pokaż załącznik 1927

Upieczone tym razem przeze mnie są w wersji ze śliwką. Zachęcam do wypróbowania przepisu, który naprawdę nie jest trudny. Te ciacha mają już naprawdę sporą liczbę wielbicieli.

Pokaż załącznik 1924
...rewelacyjne.... dzisiaj robiłam... wyszły przepyszne:)))

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy