- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113
Składniki:
• 500 g mąki + 3 łyżki do zaczynu
• 40 g drożdży,
• 200 ml mleka ciepłego (całość do zaczynu)
• 150 ml oleju (z pestek winogron użyłam)
• 1 jajko
• 1 żółtko
• 1 łyżka cukru (do zaczynu)
• ½ łyżeczki soli (do słodkich wypieków) lub 1 łyżeczka do wytrawnych wypieków
Wykonanie:
Z mleka, cukru, drożdży i 3 łyżek mąki zrobić zaczyn i odstawić do wyrastania (byle tylko wyraźnie ruszył). W miseczce zmiksować jajko, żółtko, olej i sól. Powinna powstać jednorodna emulsja. Wlać do mąki razem z zaczynem i wyrobić ciasto (bardzo szybko się wyrabia).
Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić ciasto do wyrastania. Powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany odrobiną mąki i zagnieść krótko. Podzielić na mniejsze kawałki i formować np. rogaliki (ja nadziewałam masą makową).
Ułożyć na blaszce do pieczenia, przykryć i poczekać aż wyraźnie podrosną. Wierzch posmarować mlekiem skondensowanym.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni – termoobieg lub 200 – 210 stopni z grzaniem góra – dół.
Ja z tej porcji ciasta zrobiłam 24 małe rogaliki, 1 mały krancz i 1 małą strucelkę (przecinaną w poprzek i odwracaną co drugi kawałek na drugi bok).
Ciasto jest wręcz fenomenalne do formowania. Nic i do niczego się nie klei.
Ostatnią edycję dokonał moderator: