Rogaliki (i nie tylko) z ciasta drożdżowego

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
r.m18.JPG

Składniki:

• 500 g mąki + 3 łyżki do zaczynu
• 40 g drożdży,
• 200 ml mleka ciepłego (całość do zaczynu)
• 150 ml oleju (z pestek winogron użyłam)
• 1 jajko
• 1 żółtko
• 1 łyżka cukru (do zaczynu)
• ½ łyżeczki soli (do słodkich wypieków) lub 1 łyżeczka do wytrawnych wypieków

Wykonanie:

Z mleka, cukru, drożdży i 3 łyżek mąki zrobić zaczyn i odstawić do wyrastania (byle tylko wyraźnie ruszył). W miseczce zmiksować jajko, żółtko, olej i sól. Powinna powstać jednorodna emulsja. Wlać do mąki razem z zaczynem i wyrobić ciasto (bardzo szybko się wyrabia).
Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić ciasto do wyrastania. Powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany odrobiną mąki i zagnieść krótko. Podzielić na mniejsze kawałki i formować np. rogaliki (ja nadziewałam masą makową).
Ułożyć na blaszce do pieczenia, przykryć i poczekać aż wyraźnie podrosną. Wierzch posmarować mlekiem skondensowanym.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni – termoobieg lub 200 – 210 stopni z grzaniem góra – dół.

Ja z tej porcji ciasta zrobiłam 24 małe rogaliki, 1 mały krancz i 1 małą strucelkę (przecinaną w poprzek i odwracaną co drugi kawałek na drugi bok).
Ciasto jest wręcz fenomenalne do formowania. Nic i do niczego się nie klei.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

fizjo83

Member
Lut 15, 2008
64
0
0
Czy coś się stanie jeśli ciasto wyrobię wieczorem(dość późnym) i zostawię na noc w lodówce do wyrastania? Chciałabym upiec jutro rano świeżutkie ale nie będę miała aż tyle czasu-na wyrabianie i wyrastanie.

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Żeby tylko nie przerosło . Niejedno drożdżowe wyrastałam w lodówce (tego akurat nie ) i wydaje mi się, że jest nawet smaczniejsze jak dłużej sobie rośnie w tym chłodzie. Zarób późnym wieczorem i rano (rano też ma różne godziny
fiesgrins.gif
) formuj.

fizjo83

Member
Lut 15, 2008
64
0
0
Krystyno,dziękuję. Ja z moich obserwacji stwierdzam ,że drożdżowe wyrastane w lodówce jest lepsze(ja mam dość zimno w mieszkaniu więc może dlatego nie chcą mi ciasta rosnąć). Zrobię więc wieczorem,a rano będę piekła. Mam jeszcze pytanie-co to ten krancz?

dominique

Member
Lut 6, 2006
186
0
0
Dzisiaj z tego ciasta wyszla mi pyszna strucla serowa oraz 16 rogalikow (dla dzieci z nutella).
Ciasto robi sie niezwykle szybko, jest swietnie plastyczne, walkuje sie jak z bajki, a smakuje...REWELACJYJNIE!
Lepszego nie jadlam!
Moge tylko polecic!
Dzieki Krystyno!

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
ja zakochałam się w tym cieście od pierwszego gryza
icon_mrgreen.gif
Robiąc je, jeszcze nie wiedziałam, czy będzie zjadliwe
icon_mrgreen.gif
, bo coś za lekko mi wszystko szło. Ale jak tylko ugryzłam to ........................ oj często będzie mi ono służyć
lecker.gif

fizjo83

Member
Lut 15, 2008
64
0
0
Krystyno to ciasto jest rewelacyjne!! Plastyczne,nie klejące-idealne! Moje rogaliki niestety wyglądają jak ufo ale w smaku pyszne.

Załączniki

• IMG_0720.JPG
    IMG_0720.JPG
    1.7 MB · Wyświetleń: 0
  • IMG_0724.JPG
    IMG_0724.JPG
    1.9 MB · Wyświetleń: 0

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
wyrastałaś go w lodówce ?
Coś mi się wydaje, że do nadziewania uzywałaś dżemu
gruebel_2.gif
, który wypływał i ciutkę wpłynął na kształt rogalików.
Ostatnio, wszystkie swoje rogaliki kształtuję w ten sposób, że po nałożeniu farszu, boki/rogi zawijam do środka ponad nadzieniem i dopiero roluję. Nadzienie jest wtedy dobrze zamkniete

fizjo83

Member
Lut 15, 2008
64
0
0
Tak, ciasto wyrastało w lodówce-nie wiem dlaczego ale ładnie rosło(przed pójściem spać sprawdzałam) a rano było jakby opadnięte. Ale nie ujęło to nic a nic temu ciastu. Nadziewałam wiśniami z frużeliny.Następnym razem spróbuje Twojego sposobu. Myślę też o zawijańcach z cynamonem.

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
no właśnie tego się obawiałam, że klapnie w lodówce (przerosnie), bo to ciasto wyjątkowo dobrze i szybko wyrasta.
Z tego ciasta można robić różne różności, nie tylko rogaliki
icon_mrgreen.gif
Jest idealne do formowania

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Tak, bardzo fajnie się je robi
icon_smile.gif
zrobiłam dziś rogaliki z marmoladą morelową - wyszły rewelacyjne, mięciusieńkie jak niewiemco
icon_lol.gif
chyba się nie przekonam jakie będą na następny dzień bo zostało 9
icon_smile.gif

Dzięki za przepis Krystynko!
anbetung.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
raczej nie są suche. Są miękkie. O ile oczywiście nie będą sobie leżały na odkrytej paterze w pomieszczeniu gdzie jest bardzo ciepło i suche powietrze

dominique

Member
Lut 6, 2006
186
0
0
Tyle razy sobie obiecuje, ze zrobie zdjecie tych rogalikow, ale nigdy nie zdaze...
icon_biggrin.gif

Robie je conajmniej raz na tydzien, jak dla mnie najlepszy przepis na rogaliki na swiecie (a robilam juz chyba z wszystkich przepisow na cinie), jeszcze raz polecam, wyprobujcie koniecznie!!!

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy