Rogaliki z żurawiną (rugelach) wg Ayn

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
Joanna podesłała mi link do świetnej strony i napisała mi jak się zarejestrować ,a potem znalazła i przetłumaczyła ten przepis-rewelacja
mniam.gif

Cytuję Joannę
cvety.gif

Rogaliki (rugelach) z żurawiną Ayn
Ciasto:
2 i 1/4 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z pomarańczy
225 g schłodzonego masła
225 g miękkiego twarogu ( farmer cheese)
Do posmarowania rogalików –
1 jajko wymieszane z łyżką wody
gruby cukier, cukier puder

Nadzienie żurawinowe:
2 i 1/2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny
1 pomarańcza, podzielona na osiem części i pozbawiona pestek
2 łyżki świeżego imbiru, drobno posiekanego
1/2 szklanki cukru
1 łyżka miodu

1 szklanka orzechów
3/4 szklanki suszonej żurawiny
1/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:
W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem.
Zimne masło pokroić w kostki, dodać do mąki i posiekać nożem na grudki wielkości ziaren groszku. Dodać twaróg. Wymieszać najpierw widelcem, potem palcami, nie rozcierając jednak dokładnie. Szybko zagnieść ciasto, podzielić je na 6 części. Każdą uformować w dysk grubości około 1 cm, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum godzinę.
W tym czasie przygotować nadzienie.
Zmiksować żurawinę z imbirem i pomarańczą na masę o grudkowatej konsystencji. Gotować w rondelku z cukrem i miodem około 10 minut na średnim ogniu. Wystudzić.
Orzechy, suszoną żurawiną, cukier i cynamon lekko rozdrobnić w malakserze. Przełożyć do miski. Schłodzić.
Blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyjmować z lodówki po jednym kawałku ciasta, wałkować je na kształt koła
o średnicy ok. 20 cm i grubości 5 mm. Smarować cienko masą żurawinową, zostawiając trzycentymetrowy margines na środku i jedno centymetrowy na obwodzie koła. Posypywać mieszaniną orzechów i lekko przygniatać ręką.
Dzielić koła na 8 – 12 części ( wg upodobania) i zwijać rogaliki, lekko podwijając końce. Rogaliki układać na blachach w odstępach trzech centymetrów i wstawiać do lodówki na około pół godziny.
Ciasto powinno stwardnieć i zastygnąć.
Potem smarować rozmąconym z wodą jajkiem i posypywać grubym cukrem.
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
Piec 20 – 25 minut do lekkiego zrumienienia. Studzić na blachach przez 5 minut, a potem przekładać na metalowe podstawki po całkowitego wystudzenia.
Posypać cukrem – pudrem.
Przechowywać w zamkniętym naczyniu lub zamrozić.

http://www.cook-talk.com/forum/index.php?showtopic=7539
Joanna poradziła mi też -bo nie mam świeżej żurawiny -kupiłam taką z cukrem zmiksowaną 200g -bardzo dobra ,skład :żurawina ,cukier
by najpierw rozgotować z miodem pomarańcze ,zmiksować i dodać ten dżem (przecier) i tak zrobiłam
100_0124.jpg
 

Załączniki

  • 100_0124.jpg
    100_0124.jpg
    701.2 KB · Wyświetleń: 47
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,381
3,662
113
Cieszę się, Margot, że Ci smakowały.
banana.gif
Wyszły śliczne i bardzo apetyczne!
mniam.gif

Ja też mam na nie chrapkę i chyba będę je piec w najbliższy weekend.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,381
3,662
113
Zgadzam się z Margot - rogaliki są przepyszne!
mniam.gif
Pracochłonne i dość trudne w wykonaniu, ale za to w smaku naprawdę świetne.
mniam.gif

Nadzienie przygotowałam sobie wczoraj - wysmażyłam je na gęsto, aby nie wypływało.
Posypywałam krokantem orzechowym, bo posypane cukrem wyglądają co prawda pięknie, ale nie nadają się do przechowywania... Ponieważ do nadzienia dałam całe pomarańcze ze skórką ( dwie nieduże sztuki), to do ciasta dodałam otartą skórkę z cytryny.

rogaliki_z__urawin__i_orzechami_Ayn4.jpg

rogaliki_z__urawin__i_orzechami_Ayn3.jpg

rogaliki_z__urawin__i_orzechami_Ayn1.jpg

rogaliki_z__urawin__i_orzechami_Ayn2.jpg

rogaliki_z__urawin__i_orzechami_Ayn.jpg
 

Załączniki

  • rogaliki_z__urawin__i_orzechami_Ayn4.jpg
    rogaliki_z__urawin__i_orzechami_Ayn4.jpg
    55.7 KB · Wyświetleń: 28
  • rogaliki_z__urawin__i_orzechami_Ayn3.jpg
    rogaliki_z__urawin__i_orzechami_Ayn3.jpg
    32.9 KB · Wyświetleń: 27
  • rogaliki_z__urawin__i_orzechami_Ayn1.jpg
    rogaliki_z__urawin__i_orzechami_Ayn1.jpg
    26.8 KB · Wyświetleń: 25
  • rogaliki_z__urawin__i_orzechami_Ayn2.jpg
    rogaliki_z__urawin__i_orzechami_Ayn2.jpg
    37.6 KB · Wyświetleń: 22
  • rogaliki_z__urawin__i_orzechami_Ayn.jpg
    rogaliki_z__urawin__i_orzechami_Ayn.jpg
    30 KB · Wyświetleń: 21
Ostatnią edycję dokonał moderator:

anowid

Member
Lut 19, 2007
562
0
0
Ojejku
icon_eek.gif
ale śliczne i apetyczne
lecker.gif


Dostałam od mamy kilka słoiczków żurawiny i już wiem, gdzie wykorzystam pierwszy …
Wypróbuje na 100% … po takie foto relacji, nie pozostaje nic innego ...
 

Marti

Member
Mar 23, 2006
106
0
0
Zrobiłam.
Po zapakowaniu paczki omało co jej nie rozpakowywałam aby odjąć z jeden , dwa
icon_smile.gif


Bardzo dobre. Zrobiłam z powidłami.
Przetrwały przesyłkę 3-4 dniową i nadal były bardzo smaczne.
Na stałe wpisuję je do repertuaru.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,381
3,662
113
Bardzo się cieszę, Marti, że wypróbowałaś ten przepis.
icon_biggrin.gif
Rogaliki były u mnie prawdziwym przebojem świąteczno - noworocznym i zachwycały smakiem wszystkich, którzy je próbowali. Co najmniej przez dwa tygodnie zachowywały świeżość i pełnię smaku, a potem już ich nie było...
icon_wink.gif
Polecam Ci wykonanie ich w wersji oryginalnej, z żurawinowo- pomarańczowo - bakaliowym nadzieniem. Po prostu palce lizać!
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Marti

Member
Mar 23, 2006
106
0
0
mam zamiar spróbować. Tylko nie wiem czy dobrze zrozumiałam, że żurawinę mogę zastąpić żurawiną ze słoika?
Taką do mięs i serów?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,381
3,662
113
Szczerze powiedziawszy, nie bardzo wiem, co mam napisać...
Świeży imbir jest intensywnie i specyficznie pachącą przyprawą, więc tylko od naszych upodobań smakowych zależy, czy wpływa na nadzienie pozytywnie, czy negatywnie.... Dla jednych będzie je wzbogacał swoją świeżą cytrynową ostrością, a dla innych - psuł....
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Marti

Member
Mar 23, 2006
106
0
0
zrobiłam zgodnie z przepisem, z żurawiną.
Super są.
Sąsiadce tak posmakowały ( poczęstowałam, a co lubię się chwalić
icon_razz.gif
), że dostałam w prezencie dwa pół litrowe słoiki z żurawiną domowej roboty ze słowami " a może na święta zrobisz więcej ?
icon_smile.gif
"