- Cze 24, 2005
- 16,727
- 601
- 113
Joanna podesłała mi link do świetnej strony i napisała mi jak się zarejestrować ,a potem znalazła i przetłumaczyła ten przepis-rewelacja
Cytuję Joannę
Rogaliki (rugelach) z żurawiną Ayn
Ciasto:
2 i 1/4 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z pomarańczy
225 g schłodzonego masła
225 g miękkiego twarogu ( farmer cheese)
Do posmarowania rogalików –
1 jajko wymieszane z łyżką wody
gruby cukier, cukier puder
Nadzienie żurawinowe:
2 i 1/2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny
1 pomarańcza, podzielona na osiem części i pozbawiona pestek
2 łyżki świeżego imbiru, drobno posiekanego
1/2 szklanki cukru
1 łyżka miodu
1 szklanka orzechów
3/4 szklanki suszonej żurawiny
1/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem.
Zimne masło pokroić w kostki, dodać do mąki i posiekać nożem na grudki wielkości ziaren groszku. Dodać twaróg. Wymieszać najpierw widelcem, potem palcami, nie rozcierając jednak dokładnie. Szybko zagnieść ciasto, podzielić je na 6 części. Każdą uformować w dysk grubości około 1 cm, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum godzinę.
W tym czasie przygotować nadzienie.
Zmiksować żurawinę z imbirem i pomarańczą na masę o grudkowatej konsystencji. Gotować w rondelku z cukrem i miodem około 10 minut na średnim ogniu. Wystudzić.
Orzechy, suszoną żurawiną, cukier i cynamon lekko rozdrobnić w malakserze. Przełożyć do miski. Schłodzić.
Blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyjmować z lodówki po jednym kawałku ciasta, wałkować je na kształt koła
o średnicy ok. 20 cm i grubości 5 mm. Smarować cienko masą żurawinową, zostawiając trzycentymetrowy margines na środku i jedno centymetrowy na obwodzie koła. Posypywać mieszaniną orzechów i lekko przygniatać ręką.
Dzielić koła na 8 – 12 części ( wg upodobania) i zwijać rogaliki, lekko podwijając końce. Rogaliki układać na blachach w odstępach trzech centymetrów i wstawiać do lodówki na około pół godziny.
Ciasto powinno stwardnieć i zastygnąć.
Potem smarować rozmąconym z wodą jajkiem i posypywać grubym cukrem.
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
Piec 20 – 25 minut do lekkiego zrumienienia. Studzić na blachach przez 5 minut, a potem przekładać na metalowe podstawki po całkowitego wystudzenia.
Posypać cukrem – pudrem.
Przechowywać w zamkniętym naczyniu lub zamrozić.
http://www.cook-talk.com/forum/index.php?showtopic=7539
Joanna poradziła mi też -bo nie mam świeżej żurawiny -kupiłam taką z cukrem zmiksowaną 200g -bardzo dobra ,skład :żurawina ,cukier
by najpierw rozgotować z miodem pomarańcze ,zmiksować i dodać ten dżem (przecier) i tak zrobiłam

Cytuję Joannę

Rogaliki (rugelach) z żurawiną Ayn
Ciasto:
2 i 1/4 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z pomarańczy
225 g schłodzonego masła
225 g miękkiego twarogu ( farmer cheese)
Do posmarowania rogalików –
1 jajko wymieszane z łyżką wody
gruby cukier, cukier puder
Nadzienie żurawinowe:
2 i 1/2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny
1 pomarańcza, podzielona na osiem części i pozbawiona pestek
2 łyżki świeżego imbiru, drobno posiekanego
1/2 szklanki cukru
1 łyżka miodu
1 szklanka orzechów
3/4 szklanki suszonej żurawiny
1/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem.
Zimne masło pokroić w kostki, dodać do mąki i posiekać nożem na grudki wielkości ziaren groszku. Dodać twaróg. Wymieszać najpierw widelcem, potem palcami, nie rozcierając jednak dokładnie. Szybko zagnieść ciasto, podzielić je na 6 części. Każdą uformować w dysk grubości około 1 cm, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum godzinę.
W tym czasie przygotować nadzienie.
Zmiksować żurawinę z imbirem i pomarańczą na masę o grudkowatej konsystencji. Gotować w rondelku z cukrem i miodem około 10 minut na średnim ogniu. Wystudzić.
Orzechy, suszoną żurawiną, cukier i cynamon lekko rozdrobnić w malakserze. Przełożyć do miski. Schłodzić.
Blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyjmować z lodówki po jednym kawałku ciasta, wałkować je na kształt koła
o średnicy ok. 20 cm i grubości 5 mm. Smarować cienko masą żurawinową, zostawiając trzycentymetrowy margines na środku i jedno centymetrowy na obwodzie koła. Posypywać mieszaniną orzechów i lekko przygniatać ręką.
Dzielić koła na 8 – 12 części ( wg upodobania) i zwijać rogaliki, lekko podwijając końce. Rogaliki układać na blachach w odstępach trzech centymetrów i wstawiać do lodówki na około pół godziny.
Ciasto powinno stwardnieć i zastygnąć.
Potem smarować rozmąconym z wodą jajkiem i posypywać grubym cukrem.
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
Piec 20 – 25 minut do lekkiego zrumienienia. Studzić na blachach przez 5 minut, a potem przekładać na metalowe podstawki po całkowitego wystudzenia.
Posypać cukrem – pudrem.
Przechowywać w zamkniętym naczyniu lub zamrozić.
http://www.cook-talk.com/forum/index.php?showtopic=7539
Joanna poradziła mi też -bo nie mam świeżej żurawiny -kupiłam taką z cukrem zmiksowaną 200g -bardzo dobra ,skład :żurawina ,cukier
by najpierw rozgotować z miodem pomarańcze ,zmiksować i dodać ten dżem (przecier) i tak zrobiłam

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: