- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
Bardzo smaczne ciasto, w zimie z mrożonych truskawek, to takie miłe przypomnienie lata. Przepis zaczerpnęłam kiedyś z jakiegoś numeru "Kuchni"
Upiec biszkopt z 5 jaj na dużej blasze.
Np. z takiego przepisu:
5 jaj
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5łyżek cukru
1 cukier waniliowy
Jajka z cukrem ubić na parze, jak podwoją objętość zdjąć z pary i ubijać nadal, aż wystygną, dodać mąkę i delikatnie wymieszać.
lub z takiego:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
1 łyżka octu
na czubek noża amoniaku
Białka ubić z cukrem na sztywno
Żółtka wymieszać z octem i amoniakiem ( spieni się), wymieszać delikatnie z białkiem, dosypać mąkę.
Piec na pergaminie ok. 10-15 minut w nagrzanym do ok 220-250 stopni piekarniku.
Wyjąć z papierem, lekko przestudzioć i zwinąć wraz ze ściereczką w rulon, wystudzić.
Masa truskawkowa:
0,5 kg truskawek ( mogą być mrożone)
1 szkl. śmietanki kremówki
1 galaretka truskawkowa
3 łyżki cukru ( lub do smaku)
Galaretkę rozpuścić w połowie wody podanej na opakowaniu, wystudzić. Truskawki zmiksować, śmietankę ubić na sztywno. Wymieszać delikatnie truskawki ze śmietanką, wlać galaretkę. Kiedy zacznie tężeć wyłożyć masę na biszkopt, ponownie delikatnie zwinąć. Można po wierzchu też polać masą, udekorować bitą śmietanką i/lub świeżymi owocami. Przechowywać w lodówce.

Upiec biszkopt z 5 jaj na dużej blasze.
Np. z takiego przepisu:
5 jaj
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5łyżek cukru
1 cukier waniliowy
Jajka z cukrem ubić na parze, jak podwoją objętość zdjąć z pary i ubijać nadal, aż wystygną, dodać mąkę i delikatnie wymieszać.
lub z takiego:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
1 łyżka octu
na czubek noża amoniaku
Białka ubić z cukrem na sztywno
Żółtka wymieszać z octem i amoniakiem ( spieni się), wymieszać delikatnie z białkiem, dosypać mąkę.
Piec na pergaminie ok. 10-15 minut w nagrzanym do ok 220-250 stopni piekarniku.
Wyjąć z papierem, lekko przestudzioć i zwinąć wraz ze ściereczką w rulon, wystudzić.
Masa truskawkowa:
0,5 kg truskawek ( mogą być mrożone)
1 szkl. śmietanki kremówki
1 galaretka truskawkowa
3 łyżki cukru ( lub do smaku)
Galaretkę rozpuścić w połowie wody podanej na opakowaniu, wystudzić. Truskawki zmiksować, śmietankę ubić na sztywno. Wymieszać delikatnie truskawki ze śmietanką, wlać galaretkę. Kiedy zacznie tężeć wyłożyć masę na biszkopt, ponownie delikatnie zwinąć. Można po wierzchu też polać masą, udekorować bitą śmietanką i/lub świeżymi owocami. Przechowywać w lodówce.