Rolada z mielonego mięsa*

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Taka odmiana, zwykłego mielonego.

Składniki:
* 500 g mięsa wieprzowego mielonego (tu mięso od szynki)
* 2 jajka
* 1 czerstwa bułka (wcześniej namoczona i odciśnięta)
* sól, pieprz, majeranek
* tarta bułka (do posypania)

Farsz:
* 1 średniej wielkości marchewka
* 1/2 strąka czerwonej papryki
* 1 duży por
* 200 g pieczarek
* sól, pieprz, zioła wg smaku ( u mnie prowansalskie)
* kilka łyżek oleju

Mięso mielone wyrobic bardzo dokładnie z jajkami, odciśniętą bułką i przyprawami.
Składniki farszu pokroic w kostkę i podsmażyc na oleju. Wystudzic.
Na papier do pieczenia posypac bułkę tartą (dośc solidnie). Na bułkę wyłożyc mięso mielone i delikatnie rozwałkowac na prostokąt.
Ułożyc zimny farsz, tak aby z jednego boku było więcej wolnego miejsca.

ro1.JPG

Pomagając sobie papierem, zwijamy roladę, starając się dośc mocno dociskac. Oba końce rolady zawijamy, aby farsz nie wyciekał.

ro7.JPG

Układamy z foremce ( tu miałam odrobinę problemu) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 200 stopni. Pieczemy około 1 godz. 15 minut.
W trakcie pieczenia polac wierzch odrobiną oleju

ro14.JPG

Po upieczeniu, zostawiamy w otworzonym piekarniku około 10 minut i dopiero wtedy wyjmujemy i podajemy

ro15.JPG

Załączniki

• ro1.JPG
    ro1.JPG
    89.3 KB · Wyświetleń: 6
  • ro7.JPG
    ro7.JPG
    89.9 KB · Wyświetleń: 6
  • ro14.JPG
    ro14.JPG
    90.7 KB · Wyświetleń: 6
  • ro15.JPG
    ro15.JPG
    89.3 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator:

faraula

Member
Wrz 16, 2008
180
0
0
ciekawa forma mielonego, w ten sposob nigdy sie nie znudzi :D:D
Chyba sie wyprobuje, zdjecia zachecaja do tego
icon_smile.gif

pozdrawiam

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Absolutnie pieknie i pysznie wyglada!
Skorzystam z przepisu, gdyz uwielbiam mielone a w tym wypadku jest cos znowu innego, super!

icz6

Member
Lip 5, 2008
87
0
6
zrobiłam dzisiaj, troszke miałam problemu na koniec, bo rolada troszke się rozłaziła, ale jakos się udało, jest bardzo dobre, dziękuję za przepis

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
icz6 @ 26 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=781009zrobiłam dzisiaj, troszke miałam problemu na koniec, bo rolada troszke się rozłaziła, ale jakos się udało, jest bardzo dobre, dziękuję za przepis
Dlatego należy ją kroic dopiero po pewnym czasie od wyłączenia piekarnika. Zimna już się wcale nie rozłazi. A i przy zwijaniu należy się "przyłożyc" i zwijac ściśle
I bardzo się cieszę, że smakuje. Mnie to ona chyba nawet bardziej smakuje na zimno, do kanapek
icon_mrgreen.gif

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Taki fajny przepis, a ja wczoraj zrobiłam zwyczajne mielone
icon_sad.gif
.
Wyglada super smakowicie. Myślę, że można też do farszu dodać kapustę - stworzy się wtedy smak gołąbków.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
U kogos w programie telewizyjnym widzialam zawijanego klopsa. Ale chyba nie u Marthy? Z samymi ziolami.
Nadziewac mozna roznosciami http://www.threetastes.com/blog/blog_files/chxroll.php
Rada: jesli warstwa miesa jest grubsza, a farsz drobniejszy latwiej jest zwinac. Takze jesli farsz drobniej pokrojony i ciemniejszy (np. z duza iloscia natki, czy szpinakiem) wyglada bardziej reprezentacyjnie, bo warstwy sa bardziej kontrastowe.
I glodna sie z tego wszystkiego zrobilam.

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Zrobione z polowy porcji, akurat na obiad dla dwoch osob ... pycha, z nadzieniem marchewkowo-pieczarkowym. Nic sie nie rozchodzilo, odczekalam 15 minut zanim wychelam z foremki. Na pewno nie raz jeszcze bedzie na obiad.
anbetung.gif

za przepis
icon_smile.gif

IMGP2893.JPG

Załączniki

• IMGP2893.JPG
    IMGP2893.JPG
    54.9 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy