- Sty 3, 2008
- 481
- 0
- 0
RYŻ Z WARZYWAMI...naprawdę pycha
dzisiaj zrobiłam na obiad
Składniki:
oliwa z oliwek
ok. 6 pieczarek - kroję w ćwiartki
1 marchewkę w słupki
pół małej cukini - kroję w paski razem ze skórką
1 czerwona cebulka
pół czerwonej papryki - kroję w paski
na koniec mała puszka czerwonej fasoli
sól
pieprz
suszona bazylia
oddzielnie ugotowany na sypko ryż - ja daję ryż jaśminowy
Najpierw na patelni duszę pieczarki na oliwie, czekam żeby puściły sok (który musi odparować) i troszkę się zarumieniły, następnie dodaję marchewkę, po chwili wrzucam cukinię, jak lekko zmięknie dodaje cebulkę, czekam chwilę i dodaję paprykę, jeśli trzeba to podlewam znów odrobinę oliwy, w tym momencie daję sól i pieprz. Dusi się dusi kilka minut i wsypuję czerwoną odsączoną fasolkę oraz ugotowany wcześniej ryż i posypuję bazylią. Wszystko delikatnie mieszam i duszę jeszcze chwilę pod przykryciem! Oliwy trzeba dawac z umiarem, warzywa nie mogą w niej pływać!
Smacznego!!
dzisiaj zrobiłam na obiad

Składniki:
oliwa z oliwek
ok. 6 pieczarek - kroję w ćwiartki
1 marchewkę w słupki
pół małej cukini - kroję w paski razem ze skórką
1 czerwona cebulka
pół czerwonej papryki - kroję w paski
na koniec mała puszka czerwonej fasoli
sól
pieprz
suszona bazylia
oddzielnie ugotowany na sypko ryż - ja daję ryż jaśminowy
Najpierw na patelni duszę pieczarki na oliwie, czekam żeby puściły sok (który musi odparować) i troszkę się zarumieniły, następnie dodaję marchewkę, po chwili wrzucam cukinię, jak lekko zmięknie dodaje cebulkę, czekam chwilę i dodaję paprykę, jeśli trzeba to podlewam znów odrobinę oliwy, w tym momencie daję sól i pieprz. Dusi się dusi kilka minut i wsypuję czerwoną odsączoną fasolkę oraz ugotowany wcześniej ryż i posypuję bazylią. Wszystko delikatnie mieszam i duszę jeszcze chwilę pod przykryciem! Oliwy trzeba dawac z umiarem, warzywa nie mogą w niej pływać!
Smacznego!!