Salata Caesar

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Wreszcie tu dotarlam
icon_smile.gif

Juz podaje:

Salata Caesar

2 zabki czosnku
4 filety anchois
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka swiezo zmielonego czarnego pieprzu
1 lyzka swiezego soku z cytryny
1 lyzeczka sosu Worcestershire
1/2 lyzeczki musztardy Dijon
1 duze zoltko
1/3 szklanki oliwki
2 duze glowki salaty rzymskiej (oryginalnie Cardini uzyl samych srodkow salaty tzw. serc)
3/4 szklanki (70g) swiezo startego parmezanu
swiezo zrobione grzaneczki ze swiezego chleba

W misce, w ktorej bedzie podawana salata (najlepsza duza, drewniana) rozetrzec czosnek, filety onchois i sol na paste, dodac pieprz, sok z cytryny, sos Worcestershire, musztarde i zoltko i wymieszac, dodawac powoli oliwke mieszajac. Salate pokroic (wyjatkowo do tej salaty kroi sie salate nozem, a nie rwie palcami) na 2-3cm kawalki, dodac razem z grzankami i parmezanem do miski i delikatnie wymieszac. Mozna posypac dodatkowo parmezanem.

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Iwciu, ten przepis, ktory podalam to ten klasyczny, oryginalny (kontrowersje byly i sa czy dodawac anchois do dressingu), ale kurczaka na pewno w niej nie ma
icon_smile.gif

Co nie znaczy, ze nie mozna dodac - bedzie rownie pyszna, ale juz nie Caesar :mrgreen:

Iwcia

Member
Wrz 17, 2004
728
0
0
Aj bo ja z tym kurczakiem to dlatego, ze w KFC jadlam taka salatke Cezar z kurczakiem.
No ale oni to dla mnie akurat zadnym autorytetem nie sa, wiec wolalalam zapytac Ciebie
icon_smile.gif

Ale z piersia z kurczaka tez byla dobra
icon_smile.gif

Ale masz slicznego jamniczka
icon_smile.gif

Ja tez mama jamniczka ale w domku
icon_smile.gif

Misiowa

Member
Lis 19, 2006
281
0
0
Potrzebuję rady
icon_smile.gif
Mam irracjonalny lęk przed surowymi jakami. Czy da się czymś zastąpić to nieszczęsne żółtko?

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Ten lęk jest rzeczywiście irracjonalny
icon_wink.gif

Zagrożeniem są ew. nieczystości na skorupce, a nie w środku jajka. chodzi o to, by to, co jest na zewnątrz nie dostało się wewnątrz. Jeśli zatem umyjemy jajko i sparzymy je wrzątkiem, nie ma zagrożenia.
Żółtko można zastąpić majonezem.
Majonez robiony jest z żółtek. ( kupujesz? robisz? jesz? to właśnie surowe zółtka w nim zjadasz
icon_smile.gif
)
Polecam moją metodę na sałatkę Cesar http://passionfruit.blox.pl/2009/05/Salatka-Cesar.html
icon_smile.gif

Misiowa

Member
Lis 19, 2006
281
0
0
Dziękuję Mi
bussi.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
bussi.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy