Sałatka brokułowa z sosem chrzanowym

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Składniki:
1 brokuł - podzielony na różyczki i ugotowany na parze
4 jajka - ugotowane na twardo i drobniutko posiekane
na sos:
chrzan tarty (kupowany gotowy w słoiczku)
majonez (najlepiej Kielecki bo pikantny)
śmietana gęsta 18%
sól, pieprz do smaku
Sa_atka_1.jpg

Sos robimy w proporcjach dowolnych. Najczęściej jest to 2 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany, 1 łyżka chrzanu - mieszamy wszystko razem i doprawiamy solą i pieprzem

Jajka i brokuły wkładamy do miski i polewamy sosem. Brokuły mogą byc jeszcze mocno ciepłe. Ja bardzo lubię taką ciepłą i wtedy starcza mi za lekki obiad

Sa_atka_2.jpg

Załączniki

• Sa_atka_1.jpg
    Sa_atka_1.jpg
    64.4 KB · Wyświetleń: 2
  • Sa_atka_2.jpg
    Sa_atka_2.jpg
    62.1 KB · Wyświetleń: 2

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Czy może być jogurt zamiast śmietany? Bo jak tak, to mam wszystko na te sałatkę.

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
samanta @ 29 Sep 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=757012Czy może być jogurt zamiast śmietany? Bo jak tak, to mam wszystko na te sałatkę.
Co prawda nie robiłam z jogurtem, ale przy innych sałatkach zamieniam śmietanę czy częśc majonezu na jogurt i nie widzę zasadniczej różnicy w smaku. To i tu pewnie można . Specyficznego smaku dodaje chrzan i pikantny majonez a nie śmietana

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Można , jak się okazało po zrobieniu. Zastąpiłam smietanę jogurtem i dałam szczyptę cukru do tego sosu oprócz soli i pieprzu, a pieprz taki grubo mielony. Sałatka bardzo dobra , szybko się robi i właściwie tak niejako "przy okazji". Teraz siedzi w lodowce i mam nadzieję że jutro będzie jeszcze lepsza. Na pewno wchodzi na stałe do mojego repertuaru, dziekuję za przepis. A jak jeszcze wymyślę do niej sos bez majonezu to już bedzie hit.

Załączniki

• salatka_brokulowo_jajkowa_001.jpg
    salatka_brokulowo_jajkowa_001.jpg
    1.2 MB · Wyświetleń: 0

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
samanta @ 29 Sep 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=757139Można , jak się okazało po zrobieniu. Zastąpiłam smietanę jogurtem i dałam szczyptę cukru do tego sosu oprócz soli i pieprzu, a pieprz taki grubo mielony. Sałatka bardzo dobra , szybko się robi i właściwie tak niejako "przy okazji". Teraz siedzi w lodowce i mam nadzieję że jutro będzie jeszcze lepsza. Na pewno wchodzi na stałe do mojego repertuaru, dziekuję za przepis. A jak jeszcze wymyślę do niej sos bez majonezu to już bedzie hit.
U mnie też pieprz jest grubiej mielony taki prosto z młynka, bo wtedy jest najlepszy. Cukier też czasami dodaję, ale nie pisałam co by nie odstraszyć. Nie bardzo wiem czym zastąpić majonez. On dodaje takiej specyficznej pikantności. Ja ją bardzo często robię na ciepło. Smakuje mi taka lekko ciepła, gdy brokuły jeszcze całkowicie nie wystygną.

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Ja też ją zrobię bo mam brokuła do zużycia właśnie
daumen.gif
Już widzę jak mój Tomuś się ucieszy na jej widok
daumen.gif

edit: Zrobiłam
icon_smile.gif
Posypałam jeszcze to wszystko porem. Wyglada apetycznie. Opałaszujemy na kolację
icon_smile.gif

edit II Po sałatce już dawno. Pyszna jest i w dodatku robi się ją expresowo. Tomek wychwalił mnie za nią
icon_smile.gif
Cieszę się, że ją dziś zaserwowałam.
Dziękuję za przepis
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Zrobiłam na kolację, smaczna, jednak nie jestem dobra w doprawianiu i wyszła IMO zbyt mało wyrazista. Myślę że byłoby dobrze, gdyby dla sierot
icon_wink.gif
w przepisie było sprecyzowane, ile dać chrzanu na ile majonezu i śmietany.

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Lud_ @ 8 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=760826Myślę że byłoby dobrze, gdyby dla sierot
icon_wink.gif
w przepisie było sprecyzowane, ile dać chrzanu na ile majonezu i śmietany.
Przecież jest....

Krystyna9 @ 29 Sep 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=757009Sos robimy w proporcjach dowolnych. Najczęściej jest to 2 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany, 1 łyżka chrzanu - mieszamy wszystko razem i doprawiamy solą i pieprzem

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Znów ją zrobiłam , na niedzielę też pewnie zrobię.

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Lud_ @ 9 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=761212Przeoczyłam, przepraszam, przy nieskomplikowanych sałatkach zazwyczaj czytam tylko składniki
icon_mrgreen.gif
Ale dałam gdzieś łyżkę chrzanu i moim zdaniem wyszło zbyt mało pikantne, następnym razem dam więcej.
Większość sosów do sałatek robi się na swój smak
icon_wink.gif

Każdy ma inny. Ja np. lubie pikantne ale jak robie dla np. gości to nie przesadzam z solą i przyprawami
icon_wink.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
chyba będę ją robić, bo kupiłam brokuła z myślą o innej sałatce, ale tam były potrzebne jeszcze pomidory, papryka( których oczywiście nie kupiłam
icon_rolleyes.gif
), a w Twojej właściwie wszystkie inne składniki, to takie ktore zazwyczaj są w domu ( mówię o jajkach, chrzanie, majonezie). Majonezu kieleckiego nie lubię właśnie dlatego, że dla mnie jest za ostry, ja lubię raczej słodkie, galaretowate więc dam mój ulubiony Winiary, a ostrości sosowi doda chrzan.

P.S. no i wreszcie wykorzystam moje urządzenie do gotowania na parze
icon_mrgreen.gif

A przy okazji, ponieważ ja taka nieobyta w gotowaniu na parze jestem, może mi ktoś podpowie ( może Ilonka tu zajrzy??, ona się zna na tym najpewniej) jak z soleniem? kiedy się soli tak przyrządzane warzywa, w trakcie czy po gotowaniu? Bo jak po, to się obawiam, że bez smaku będą ( bo gotując je w słonej wodzie nabierają smaku od tej wody, a na parze??
gruebel_2.gif
Ło matko, na stare lata mi się zachciało eksperymentów robić i dietetykę stosować
dump.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Ja nie Ilonka, ale odpowiem jak gotuję brokuły na takim ustrojstwie, które wkłada się na dno garnka. Po prostu, do wody dodaję kostkę lub dwie bulionu drobiowo-warzywnego. Warzywa wychodzą bardzo smaczne i nie wymagają już solenia. No, chyba że w bardzo niewielkiej części

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Oj, dziękuję Ci ( już Cię nawet poganiałam w wątku ciastowym, żebyś tu zajrzała :mrgeen ),
to znaczy, że ten smak (i sól) z parą do warzywa wchodzi? Mam właśnie takie ustrojstwo jak mówisz, jeszcze nigdy nie używane, robiło dotąd u mnie za nieprzydasia :mrgreen

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
No to teraz masz okazję przekonac się do tego nieprzydasia. Ja zakupiłam go gdzieś rok temu i po pierwszym użyciu już się przekonałam do niego. Garnek zawsze mam szczelnie przykryty przykrywką. Wg mnie, to właśnie sól i aromat, przechodzą do warzyw. Ale, przede wszystkim warzywa mają same w sobie sól, która w tym przypadku nie wygotowuje się w wodzie, tylko pozostaje w warzywach. Do tego, warzywa zachowują ładny , naturalny kolor i nie rozciapciają się. Matko jedyna, gadam jak w reklamie przydasia.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
No to już się przekonałam, fajnie się gotuje na parze
icon_biggrin.gif

Niestety nie wiedziałam, że AŻ TAK SZYBKO ugotuje się brokuł, troszkę za miękki wyszedł, ale rzeczywiście zachował kolor, nie jest nasączony wodą-będę używać swojego już teraz przydasia !

Co do sałatki, to zjadłam część na lekko ciepło, na obiad-całkiem smaczna, chociaż jakby mi czegoś w niej brakowało, ale nie wiem czego, może to takie wrażenie, bo brokuł lekko rozgotowany. Sos mocno chrzanowy mi wyszedł, lekko słodkawy od mojego majonezu. A może rzeczywiście trzeba było dać kielecki
gruebel_2.gif
, spróbuję do reszty sałatki dodać trochę musztardy (chociaż jej nie lubię) ale może wzbogaci smak, i dogotuję jeszcze jajko i trochę brokuła ( zrobiłam z 2 jajek i połowy brokuła) bo mi się chyba za dużo sosu dało.
Zdjęcie z sosem ciemne, ale już teraz nie ma co poprawiać
icon_rolleyes.gif
icon_mrgreen.gif

bez sosu ( jajka grubo posiekane
icon_mrgreen.gif
:
broku_owa.jpg

z sosem i świeżo mielonym kolorowym pieprzem:
broku_owa_2.jpg

Załączniki

• broku_owa.jpg
    broku_owa.jpg
    105.6 KB · Wyświetleń: 3
  • broku_owa_2.jpg
    broku_owa_2.jpg
    104.1 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
BeataSz @ 2 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=798197No to już się przekonałam, fajnie się gotuje na parze
icon_biggrin.gif

Niestety nie wiedziałam, że AŻ TAK SZYBKO ugotuje się brokuł, troszkę za miękki wyszedł, ale rzeczywiście zachował kolor, nie jest nasączony wodą-będę używać swojego już teraz przydasia !
Sorry, zapomniałam dopisac że wszystko gotuje się bardzo szybko i należy pilnowac.
bussi.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy