Sałatka z czerwonej kapusty i pora

orelia

Member
Cze 25, 2007
3,049
0
0
SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY I PORA

5 kg kapusty czerwonej - poszatkować
2 kg jabłek - zetrzeć na dużych oczkach
1 kg pora - pokroić w talarki
50 g kwasku cytrynowego
2 szklanki cukru
5 liści laurowych
ziele angielskie, sól, pieprz

Wszystko wymieszać i zostawić na noc. Wkładać do słoiczkó, dopełnić sokiem.
Pasteryzować 45 minut.
Pyszny dodatek do obiadu!
SMACZNEGO
 

joanka385

Member
Sie 4, 2008
50
0
0
Warto spróbować, zrobię z polowy porcji. Sól dam do smaku,bo nie ma podanej ilości.
zwinker2.gif
 

sapphire

Member
Kwi 1, 2009
648
0
0
Czy tak długa pasteryzacja jest konieczna? Ma ona pomóc zmiękczeniu kapusty, czy może chodzi ogólnie o pasteryzację, a autorka podała łączny czas, jaki Jej to zajęło?

Będę w najbliższym czasie robiła tą kapustę, ale raczej dłużej niż 20 minut, to nie będę jej trzymać na ogniu odmoment zagotowania.
A może ktoś juz robił tą sałatkę??
 

sapphire

Member
Kwi 1, 2009
648
0
0
Po zjedzeniu z przykrością stwierdzam, że ta kapusta nie trafiła w moje gusta - może dlatego, że nastawiałam się na coś troszeczkę innego...
icon_frown.gif


Jak dla mnie za dużo soli, a za mało cukru.
Jeśli będę jeszcze robiła, to z pewnością dodam miodu i zrobię bez ziela i liścia.
 

Aszer

Member
Wrz 4, 2010
6
0
0