sałatka z kapusty pekińskiej

moni77

Member
Wrz 20, 2004
8,558
0
0
bardzo ją lubię
mniam.gif


mała kapusta pekińska,
2 jabłka,
duża cebula,
15 dag suszonych śliwek,
4 ząbki czosnku,
3 płaskie łyż. majonezu,
3 łyż.gęstej śmietany,
natka,
sok z cytryny-do smaku,
sól,pieprz.

Drobniutko posiekać lub przecisnąć czosnek. Wymieszać majonez ze śmietanką-dodać czosnek. Posiekać kapustę. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Zmieszać razem-nasolić,popieprzyć.Śliwki pokroić w paseczki. Obrać jabłka i pokroić w kostkę. Dodać do reszty składników.Wcisnąć cytrynę. Doprawić(można lekko dosłodzić)Polać sosem-wymieszać. Posypać natką.
 

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Bardzo udane polaczenie sosu czosnkowego z jablkiem, sliwkami suszonymi i kapusta. Delikatny, ale zdecydowany smak, szczegolnie jak sie da duze zabki czosnku. Kapusta biala tez pasuje, moze tylko jest bardziej chrupiaca. Nie mialam cebuli, wiec robilam z porem.
Do wielokrotnej powtorki
daumen.gif
POLECAM!
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,683
520
113
To jest moja ulubiona surówka,robię ją gdzieś od 5 lat,znalazłam przepis w książeczkach z serii Biblioteczka Poradnika Domowego,przepis bierze każdy ,kto ją posmakuje
A i jeszcze jedno ta surówka nie może zbyt długo stać ,bo robi się niesmaczna
a i bez zielonej pietruszki też pycha
A i jak nie ma śmietany może być sam majonez