Sałatka zimowa Pani Krysi, która powala mnie na kolana :)

Penia

Member
Wrz 15, 2004
376
0
0
Mało było zalewy, ale starczyło. Ja zawsze trochę ubijam sałatki przy wkładaniu do słoika, ale tu było ak raz - nie za dużo i nie za mało,

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,019
1
36
To znaczy, że wszystko było jak powinno być
icon_smile.gif

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,019
1
36
nosiłam się z zamiarem dopisania opinii, ale jak docierałam na forum i widziałam ilość nie przeczytanych postów, zapominałam o dopisaniu :oops: Konsumpcja sałatki została dokonana w ub.niedzielę i pomrukom zadowolenia nie było końca! Pozostaje mi tylko dołączyć się do nich a Tobie Iwo = podziękować :anbetung: za nowy i bardzo smaczny przepis do mojej książki kucharskiej!

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Cieszę się, że i Wam smakuje :lol: U mnie moje dzieci nie chcą żadnej innej sałatki tylko tą :mrgreen: :dump: :mrgreen: :dump: heheeeeeee i muszę jej po prostu dorobić :lol:

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Iwuś, robię jutro :fiesgrins:
Zabiorę chłopa na zakupy, żeby przytachał mi ze sklepu słoiki i warzywa :D
Kapustę też zetrzeć na tarce z oczkami czy można cieniutko poszatkować? Hebelek sie napracuje.

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
no więc kapustę ja trę na tartce
icon_mrgreen.gif

a słoików Ci wystarczyć powinno
icon_biggrin.gif
icon_biggrin.gif
icon_biggrin.gif

no ja też będę ją robić w przyszłym tygodniu bo u mnie to jest najlepsza sałatka dla wszystkich
icon_mrgreen.gif

ale trę na tartce o tych grubszych oczkach ( takich a`la łezki)

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
A buraki surowe czy gotowane się uciera, bo jak surowe to masakrycznie wykańczająca to robota?!

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Ja tarłam surowe, ale heblem idzie to bardzo łatwo.
Wyszło mi 6 solidnych słoików, nawet mała miseczka sałatki została na jutrzejszy obiad, bo już sie nie zmieściło. Zalewy wyszło mi dużo za dużo, z półtorej szklanki spłynęło do kanalizacji :D Nie wiem od czego to zależy, ze niektórzy mają maławo, a ja miałam nadmiar.
Sałatka jest bardzo smaczna (podjadłam już trochę), zalewa nie jest za słodka, ma przyjemny korzenny posmak.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,080
6,578
113
Zrobiłam dziś z półtorej porcji; wyszło mi 14 słoików o pojemności 450 ml. Zostało mi 2 małe słoiczki czystej zalewy, którą również zapasteryzowałam z myślą o doprawianiu nią barszczu. Sałatka ma piękny, amarantowy kolor i przyjemny, łagodny smak.

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Mam pytanie - czy koniecznie trzeba tę sałatkę gotować, czy nie wystarczy dłuższa pasteryzacja...?

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Moja nawet po gotowaniu była chrupiąca, ale miałam nie wiórki tylko heblowe cieniutkie zapałki. Bez pasteryzacji taka nawet twardawa (nie wszystko zmieściło się do słoików, więc wrąbałam następnego dnia).

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Właśnie skończyłam prace kuchenne.
Bardzo mi smakuje ta sałatka.Nie jest zbyt ostra,więc amatorów na nią nie zabraknie.
Zalewy również mi zostało. :D

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Trzeba siędo niej przymierzyć tym bardziej, że kapusta zbywa w lodówce
icon_biggrin.gif

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Robię tę sałatkę od kilku lat, ale warzywa ucieram taką przystawką do elektrycznej maszynki do mielenia mięsa, z której uzyskuje się fajne grube wióry, więc i kapusta nie jest zbyt rozdrobniona i to właśnie ona oraz cebula i machewka nadają sałatce lekkiej chrupkosci.
lecker.gif
Ja buraczki dodaję ale ugotowane w mundurkach , nie surowe.

Zimą wykładam zawartość słoiczka na sitko. Po chwili, gdy lekko odcieknie, dodaję sporo oleju z pestek winogron lub słonecznikowego, grubo starte świeże jabłko oraz doprawiam pieprzem, czasem zmiażdżonym ząbkiem czosnku oraz świeżą zieleninką [nieco szczypiorku lub drobno pokrojonego białego pora, koperek lub natka pietruszki]. Wychodzi super sałateczko-suróweczka do obiadku.
mniam.gif

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Jeden słoiczek zostawiłam do skosztowania i muszę stwierdzić, że jest super. Smakuje głównie buraczkowo, ale bardzo, bardzo mi to odpowiada. Na zdjęciu po lewej.

1010472339_aa29f2c8a5.jpg

Załączniki

• 1010472339_aa29f2c8a5.jpg
    1010472339_aa29f2c8a5.jpg
    98.3 KB · Wyświetleń: 12

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy