Schab po bałkańsku*

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Witaj jean. Ryż wypieczony na sypko, to znaczy taki, w którym nie ma po ugotowaniu resztek żadnego płynu, a każde ziarenko jest jakby osobno gotowane. Ja robię to w następujący sposób: rozpuszczam w rondelku słuszną łyżkę masła, wsypuję opłukany i dobrze osączony ryż (szklankę), przesmażam na najmniejszym ogniu, żeby wszystkie ziarenka otoczyły się masłem, ale nie zrumieniły, zalewam 2 szklankami osolonego wrzątku (albo bulionem, co kto woli) i dalej, pod przykryciem, na maleńkim ogniu pozwałam mu się gotować. Kiedy wchłonie cały płyn, zawijam w ściereczkę i kocyk, i pozwalam mu jeszcze dojść przez 15 - 20 minut, chociaż już po wchłonięciu płynu jest prawie dobry. Ale robię mu taki termosik, żeby doszedł i osiągnął tę sypkość.
Można też zrobić innym sposobem, ale to nie będzie pieczenie na sypko, tylko gotowanie, choć też jest dobry. Do dużej ilości osolonego wrzątku wrzucam opłukany i osączony ryż i gotuję na średnim ogniu przez 18 - 20 minut. Gdyby zaczął się rozpadać wcześniej, natychmiast odcedzić, chociaż te 18 minut mam już wypraktykowane od dawna. Po odcedzeniu mieszam ze świeżym masłem i podaję.
U mnie szklanka suchego ryżu wystarcza dla 3 osób.
Mam nadzieję, że napisałam to jasno. Gdybyś jeszcze chciała o coś zapytać, to służę swoją skromną osobą. Pozdrawiam.
PS. Zapomniałam dodać, że "wypieczony" dotyczy piekarnika, bo zamiast kocyka możesz wstawić (przykryty) na te 15 minut do nagrzanego gdzieś do 120 - 130 st. piekarnika. I trzeba pilnować, żeby się nie przypalił.
Oczywiście dużo zależy od ryżu. Ja kupuję, co prawda dość drogi, Golden Rice, o długich, kremowych ziarnach, które podczas gotowania robią się białe. Smacznego.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

madziawoj

Member
Lut 27, 2008
245
0
16
seniorka @ 24 Aug 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=885720Jeszcze chciałam powiedzieć, po Twojej uwadze o obsmażaniu, żebyś nie obsmażała wszystkiego mięsa na jeden raz, tylko porcjami. Kawałki mięsa nie powinny się ze sobą stykać. Wtedy rumienią się ładnie z każdej strony. Wrzucone na patelnię zbyt dużo mięsa puszcza sok i dusi się zamiast obsmażać, przy czym twardnieje. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, to jestem do dyspozycji.
Pozdrawiam.
Bardzo możliwe, że w tym tkwi mój błąd. Ostatnio robiąc schab po balkańsku wrzuciłam na patelnię prawie 600g mięsa i mimo dość dużego ognia szybko pojawił się sok. Kawałki mięsa były po usmażeniu częściowo silnie brązowe i jednocześnie w innych miejscach kremowe. Muszę koniecznie powtórzyć danie stosując się do Twoich rad.Dziękuję bardzo:)

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
seniorko! dzięki wielkie za rady i info!
anbetung.gif

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
2
0
I ja dołączam do entuzjastów tego dania. Niestety dziś bez fotografii (coś mi pamięć szwankuje ostatnio... a może to aromaty w mym domu podczas gotowania tak na mnie działają...
icon_smile.gif
)
Dziękuję Seniorko (znów!).

alexandra

Member
Mar 4, 2007
128
0
0
a ile mniej więcej porcji wychodzi ze składników podanych w przepisie? Chciałabym to danie przygotować na imprezę dla 10ciu osób - czy z podwójnej porcji powinno wystarczyć?

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Podstawowy przepis jest obliczony dla 4 osób. Musisz sama zorientować się, co podasz oprócz tego schabu i czy podwójna porcja wystarczy dla 10 osób. Nie umiem inaczej odpowiedzieć na to pytanie.

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Bardzo dobre
icon_smile.gif

iluana

Member
Sie 15, 2009
4,507
0
0
Tak sobie przeglądam zapisane przepisy , zeby ugotować męzowi coś czego jeszcze nie jadl. I tak - dziś przyszedl dzień na ten schab. Oczywiście podzielę się wrazeniami i jak da radę to i fotką
icon_smile.gif

Może ktoś skusi się razem ze mną ?

Edit : Zrobilam. Mż od 0-5 dal 4.5 więc nie bylo zle
icon_mrgreen.gif
Zdjecie będzie jutro bo zostalo , a dziś za bardzo byl ciekawy smaku , zeby czekać az obfotografuje
icon_mrgreen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

powi

Member
Cze 12, 2009
254
0
0
mam pytanie dotyczące tej papryki w przepisie. Bo nie jesteśmy fanami papryki. Bardzo ją czuć w potrawie? I czy to ma być taka normalna czerwona, czy jakaś ostra?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy