gracha @ 12 May 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1522396Zważyłaś może ile Ci wyszło?Znowu zapomniałam![]()
Ale tym razem może uda mi się zrobić zdjęcie![]()
gracha @ 12 May 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1522409Jestem ciekawa ile u Was wychodzi sera. U mnie różnie, czy to zależy od tłustości mleka czy też od tego jak mocno odcisnę?Zważyłam, wreszcie pamiętałamz 5 litrów wyszło nieco ponad kilogram, ale ważyłam świeżo po wyjęciu z solanki, myślę, że po kilku minutach wyszło by równo 1000 g. Za to PRZEPIĘKNE mi się tym razem zrobiły dziurki w serze, ale robiłam innym sposobem, zamiast owijać garnek kocem wstawiłam całość do piekarnika na program wyrastanie ciasta drożdżowego, u mnie to jest jakieś 40 albo 50 stopni, więc tuż po włożeniu do piekarnika po prostu go wyłączyłam. Może dzięki temu lepiej utrzymał temp i się ładniej bakterie kefirowe namnożyły? Nie wiem. Tym razem użyłam jakiejś śmietany zamiast kefiru, nie pamiętam jakiej firmy, ale z dobrym składem, w sensie bez dodatkó sztucznych.![]()
gracha @ 12 May 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1522409Jestem ciekawa ile u Was wychodzi sera. U mnie różnie, czy to zależy od tłustości mleka czy też od tego jak mocno odcisnę?Od mleka zależy, im lepsze, tłustsze, z większą zawartością białka, tym więcej sera. Można też użyć chlorku wapnia, wtedy uzyskamy więcej skrzepu.
Salsefia @ 27 May 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1525330Nigdy nie jadłam sera korycińskiego. Jaki on jest mniej więcej w smaku? Jak feta? Jak twaróg z przyprawami czy bardziej jak ser żółty?Smak jest inny niż feta, inny niż ser żółty, inny niż twaróg. Najbardziej przypomina ser typu Capri, czyli biały ser z dodatkiem podpuszczki, ale smak ma IMO bogatszy i dziurek więcej, jest śmietanowy, kremowy, lekko słony z niedużym kwaskowym posmakiem, konsystencja zwarta, daje się kroić w grubsze plastry, ale można go też pokruszyć.
gracha @ 27 May 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1525350MarthaB - sporo Ci wyszło. Ja ważę zawsze drugiego dnia jak już jest solidnie odciśnięty. Tylko nic nie rozumiem z tego owijania i trzymania w piekarniku. Ja nic takiego nie robię i nie dodaję ani kefiru ani śmietany. Tylko podpuszczka i potem ser i ewentualne przyprawy.A mleko masz świeże, z udoju świeżego? Bo wtedy można pominąć dodatek śmietany lub kefiru - tu chodzi o wprowadzenie kultur bakteryjnych, które tworzą dziurki, inaczej dziurki albo w ogóle się nie utworzą, albo będzie ich mało.
dziunia @ 27 May 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1525357A mleko masz świeże, z udoju świeżego? Bo wtedy można pominąć dodatek śmietany lub kefiru - tu chodzi o wprowadzenie kultur bakteryjnych, które tworzą dziurki, inaczej dziurki albo w ogóle się nie utworzą, albo będzie ich mało.Ja mam świeże mleko od krowy, dostaję jeszcze ciepłe, ser robiłam 3 razy, dwa razy nie miałam dziurek, teraz mi wyszły przepiękneregularne i duże. Pisałam wcześniej, że w garnku wkłądałam do piekarnika na program wyrastania ciasta![]()
![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.