Sernik cukiniowy*

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
pożarty na kolację, ja i dziecię najmłodsze najwięcej pochłonęliśmy, ale nawet Pan Mąż zajadał, co jest ewenementem przy Jego mięsożernej naturze.
icon_smile.gif
 

bahomet

Member
Wrz 4, 2006
985
0
0
uczylam sie dzisiaj z kolezankami do egzaminu i w trakcie na lekki obiad przygotowalam:) zmiksowany kalafior i cukinia w kawalkach, doprawione galka muszkatolowa, zamiast parmezanu pecorino. naprawde za kazdym razem smakuje inaczej...

sernikkwadrat.jpg
 

Załączniki

  • sernikkwadrat.jpg
    sernikkwadrat.jpg
    134.7 KB · Wyświetleń: 2

yoanka

Member
Maj 14, 2006
1,077
0
0

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Robiłam dla męża i synka (ja uszczknęłam dosłownie okruszek).
Chłopcy zachwyceni sernikiem.
icon_biggrin.gif

Ja pewnie tez bym była, gdybym mogła zjeśc taką pyszotę. Na razie tylko wąchać mogę.
icon_wink.gif


Wersja z ricottą i cukinią (starta na grubych oczkach) + parmezan:
sernik_cukinia_ricotta_1.JPG

U mnie sernik dośc niski wyszedł, bo robiłam z połowy porcji. Piekłam w naczyniu ceramicznym.
 

Załączniki

  • sernik_cukinia_ricotta_1.JPG
    sernik_cukinia_ricotta_1.JPG
    460.4 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yoanka

Member
Maj 14, 2006
1,077
0
0
W końcu zrobiłam
freu.gif
Z kilkoma modyfikacjami. Zrobiłam na kruchym cieście bajaderki z tarty rustykalnej (z 1 łyżką cukru) bo bardzo lubię kruche
lecker.gif
, nie dałam czosnku, cukinię starłam na dużych oczkach i już jej nie miksowałam po podsmażeniu, a w miejsce 500 g sera dałam 130 g fety i 300 g ricotty. Ciasto po podpieczeniu posypałam bułką tartą i dopiero nałożyłam farsz. Wyszło przepyszne
daumen.gif


tarta_serowo_cukiniowa1.jpg
tarta_serowo_cukiniowa2.jpg
 

Załączniki

  • tarta_serowo_cukiniowa1.jpg
    tarta_serowo_cukiniowa1.jpg
    159.9 KB · Wyświetleń: 2
  • tarta_serowo_cukiniowa2.jpg
    tarta_serowo_cukiniowa2.jpg
    151.3 KB · Wyświetleń: 2

dziad

Member
Wrz 13, 2004
2,904
0
36
Pysznosci!
lecker.gif


Zrobilam wersje klasyczna, z malutkimi zmianami - tak jak dziewczyny, cukinie starlam na tarce, a na wierzch oprocz parmezanu polozylam cienkie plasterki mozzarelli. Do tego micha pomidorow z cebula, czosnkiem, octem balsamicznym i oliwa, a dla meza usmazona piers kurczeca. Sernik robil u niego za ziemniaki.
icon_mrgreen.gif
Podobalo mu sie to polaczenie.
Na drugi dzien jadlam na zimno i byl rownie wysmienity.

Na pewno zrobie tez z innymi warzywami.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

rzęsa

Member
Cze 16, 2007
29
0
0
robię, robię!

dostałam cały wór cukinii i kabaczków
więc jeśli posmakuje mi tak jak Wam
będzie chyba hitem tego lata
anbetung.gif
 

rzęsa

Member
Cze 16, 2007
29
0
0
wyszło pyszne wg mnie, bo dzieciom nie smakuje niestety
gruebel_2.gif


robiłam bez cebulki i bułki tartej
z cukinią i parmezanem


będę robić
daumen.gif

wygląda jak zwykły sernik
tylko pomyślałam, że efektowniej wyglądałby polany jakimś zielonym sosem
icon_wink.gif

szpinakowym albo jakimś brokułowym
gruebel_2.gif

muszę pomysleć

ale przepis fajny
znalazłam coś podobnego w książce pod nazwą suflet serowy
dodają mąki kukurydzianej zamiast bułki
ale brawa się należą za pomysł z dodawaniem warzywek
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

rzęsa

Member
Cze 16, 2007
29
0
0
dla mnie bez różnicy
icon_wink.gif

bo nie jadam ani bułki ani mąki
icon_mrgreen.gif

ale twaróg i warzywka chętnie, jajka jak najbardziej mogą być

jak znajdę lub wymyślę jakiś sos z zielonych warzyw i pewnie jakimiś orzeszkami
i będzie dobre, to się podzielę wrażeniami
icon_smile.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
anbetung.gif


Jak patrze na te zdjęcia to....
<ślinotok>
 

matylda

Member
Lip 5, 2006
222
0
16
Zrobilam dzis na obiad. Pyszny, delikatny. Na szybko zrobilam tez szpinak mrozony z odrobina smietany i bardzo mi przypasowal do tego danka. Robcie, robcie
icon_mrgreen.gif
 

rzęsa

Member
Cze 16, 2007
29
0
0
o no proszę
sos zielony wypróbowany
icon_smile.gif
daumen.gif


a ja dziś robiłam wersję błyskawiczną
bo nie miałam czasu
a chodziło za mną
lecker.gif


cukinię wrzuciłam do robota
zmiksowałam z 2 jajkami
dołożyłam twaróg
sól i czosnek granulowany

wyłożyłam naczynie żaroodporne plastrami szynki
wlałam masę, przykryłam szynką
posypałam delikatnie startym parmezanem
(do środka nie dawałam ani bułki ani żadnego sera)
wyszło pyszotkowe
 

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Siedzi właśnie w piekarniku.
Zamiast cebuli dodałam pieczarki, zamiast połowy sera duży kawał fety i żóltego serka startego na tarce. Mase wymieszałam wczoraj późnym wieczorem i zapomniałam upiec bo poszłam spać
icon_redface.gif
icon_redface.gif
tak więc nie wiem czy w ogole mi wyjdzie ale mam nadzieję że jednak tak. Szykuje się pyszny obiadek
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy