Sernik cytrynowy

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
no i jaki ja mam sernik zrobic z przepisow joanny jak one wszystkie sa takie niesamowite i zapewne pyszne...................

JoannaR

Member
Maj 21, 2007
44
0
0
O ja też się przymierzam do tego serniczka. Szczególnie zaintrygowała mnie ta piękna polewa
icon_smile.gif

aga9999

Member
Sie 22, 2006
974
0
0
Jejku.. Joanno dziękuję za ten przepis
cvety.gif
nigdy dotąd nie jadłam tak pysznego serniczka! Przymierzałam się do limonkowego, ale jak na złość nigdzie wczoraj nie mogłam dostać limonek. Z cytrynami na szczęście jest dużo prościej. Piekłam w kąpieli wodnej, bo się okazało że nie ma w domu nawet jednej zwykłej gazety.. tortownica pomimo dodatkowych zabezpieczeń okazała się nie do końca szczelna
icon_biggrin.gif
ale na szczęście do "tragedii" nie doszło.
Piekłam w tortownicy o średnicy 18cm. Dla zainteresowanych podaję że ilość składników zmniejszyłam o 40%.

sernik_cytrynowy.JPG

Pozdrawiam serdecznie
wink.gif

Załączniki

• sernik_cytrynowy.JPG
    sernik_cytrynowy.JPG
    183.5 KB · Wyświetleń: 3

Cynamonna

Member
Lut 16, 2008
2,605
0
0
Ja jakiej tarce zetrzec skórkę z cytryny? Na małych oczkach warzywnej czy na takiej do imbiru i innych przypraw, z mini oczkami?

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
NA tej najdrobniejszej chyba.
Tylko uważaj żeby też białej warstwy nie naruszyć.
Ja kiedyś o tym nie wiedziałam i się dziwiłam że jakieś takie gorzkie
rofl.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cynamonna

Member
Lut 16, 2008
2,605
0
0
Dobra, siedzi w piekarniku, owinięty gazetami i ręcznikami papierowymi
icon_razz.gif
Oby wyszedł... trochę zwiększyłam proporcje, bo miałam większą tortownicę...

Mam nadzieję, że się opłaci ta robota, bo sporo z nim babrania (zwłaszcza w kwestii odczekiwania na studzenie)...

Aha, jeszcze jedno - gdy go wyjmuję ma mieć taką sprężystą konsystencję jak np. nowojorski - w sensie, że będzie po prostu ścięty
icon_confused.gif
: Bo strasznie wodnisty był, jak go wkładałam do piekarnika.

Cynamonna

Member
Lut 16, 2008
2,605
0
0
Ta glazura tez mi wyszła dość płynna, kurczę, czy ja mam jakiś kiepski dzień dziś, czy to tak ma być?...

Cynamonna

Member
Lut 16, 2008
2,605
0
0
No i nie wyszła ta glazura, ma konsystencję soku nawet po 2 godzinach w lodówce. Trudno, będzie sernik bez (choć nie wylałam jej, zobaczymy rano co z niej będzie...
icon_sad.gif
), ale wiadomo... to juz nie to samo...

(przepraszam, że tyle postów pod rząd, ale coś edytowanie mi szwankuje)

halka

Member
Sty 31, 2007
18
0
0
Ja tę polewę robiłam już kilkakrotnie,ale dodawałam 1 łyzeczkę wczesniej namoczonej i rozpuszczonej zelatyny. Swietnie się kroi nic nie rozlewa. Stosowałam też do innego sernika- pieczonego z jogurtów.

biedroneczka

Member
Maj 8, 2007
32
0
0
Joanno brak mi słów żeby opisać jak boski jest ten sernik , ogromne pokłony w Twoją strone za przepis
cvety.gif
anbetung.gif

sernik udał się w stu procentach, śmiem twierdzić że on jest naprawde prosty
wszystko robione zgodnie z przepisem, sernik pieczony metodą gazetową
sernik super cytrynowy glazura sie ściągła nic dodać nic ująć nie musze chyba dodawać że zniknął ze stołu błyskawicznie
w sobote robie powtórke na swoje imienniny tylko planuje z podwójnej porcji
no i oczywiście po takim sukcesie czas na kolejne serniki Joanny

atina

Member
Lut 27, 2008
961
3
0
Joanno dziękuję za kolejny pyszny serniczek
bussi.gif
cvety.gif
Jest rewelacyjny i taki kwaskowy - jak lubię. Tym razem trzymałam się dokładnie przepisu i piekłam metodą gazetową. Zastanawiam się tylko, czy konieczne jest zapiekanie go przez 10 minut w wyższej temperaturze, czy też od razu piec przez 55 minut w 160 stop. Czytałam, że ktoś tak piekł i sernik wyszedł mu dobry więc może następnym razem spróbuję piec w jednej temperaturze.

sernik_cytrynowy1.jpg

Załączniki

• sernik_cytrynowy1.jpg
    sernik_cytrynowy1.jpg
    38.4 KB · Wyświetleń: 3

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy