Sernik czekoladowy

mcdulka

Member
Lis 1, 2007
219
0
0
e_iskierka @ 20 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=847770resztki mojego sernika:
fiesgrins.gif

Nie wiem dlaczego nie mogę edytować poprzedniego posta, czy dlatego że łącze się z innego IP ?
gruebel_2.gif
wyglada niesamowicie smakowicie! taki kremowy! az ma sie ochte startować z łyżeczka do monitora
mniam.gif

Aśka_Kraków

Member
Lis 26, 2007
73
0
0
właśnie wyjęłam z piekarnika - jeśli w smaku będzie równie wspaniały jak wygląda to obawiam się że dla rodziny dużo nie zostanie
icon_smile.gif

w całym domu przepięknie pachnie czekoladą już nie moge się doczekać aż wystygnie i postoi w lodówce
to mój drugi sernik pieczony z przepisu Joanny i mam nadzieję że będzie równie pyszny jak kawowy

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Joanna @ 19 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=847447Dodam, Caritko, że moim zdaniem użycie większej formy było bardzo dobrym pomysłem. Mój sernik był za wysoki, a przez to trudny w porcjowaniu i mniej podzielny. Następnym razem na pewno zrobię jak Ty i wezmę co najmniej "dwudziestkę szóstkę".
icon_smile.gif
Joanno, to "teraz" potwierdzilas to, o czym juz myslalam
icon_lol.gif

-ze taki wysoki z pewnoscia zle by sie kroilo
icon_biggrin.gif

sapphire

Member
Kwi 1, 2009
648
0
0
Joanna @ 18 Oct 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=605462Wstawić ciasto do nagrzanego do 250 stopni piekarnika na 10 minut, po czym wyjąć. Nie bać się, nie opadnie! Piekarnik wystudzić do 160 stopni.
Może mam dosyć dziwne pytanie, ale spróbuję - nie wyśmiejcie mnie.

Mam stary piekarnik bez termoobiegu. Kiedy nagrzeję go do 250 stopni, to zanim ostudzi się do 160 minie sporo czasu. Jak długo takie lekko podpieczone ciasto może czekać?

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,034
6,488
113
Zmniejsz temperaturę bez wyjmowania ciasta, tylko daj od razu więcej mokrych gazetowych opasek (kontrolując przy tym czas pieczenia), albo piecz sernik tradycyjnie w kąpieli wodnej.

pierniczek

Member
Lip 27, 2009
55
0
0
PROSZĘ O RADE
icon_smile.gif

właśnie upiekłam ten serniczek, wszystko wg przepisu, forma, składniki i wykonanie (nawet gazety
icon_smile.gif
) Ładnie mi wyrósł, tak 1cm nad forme, ale... bardzo popękał i opadł
icon_sad.gif

no i teraz co zrobiłam źle? czego to może być wina? Jak piekłam to cały czas obserwowałam jak się miewa
zwinker2.gif
I tak:
po 10min wyjęłam, zmniejszyłam temp i zdjęłam mokre gazety i owinęłam nowymi, które się moczyły jak się piekł te 10 min, nic nie opadł i wszystko było ok. wpakowałam serniczek znowu do piekarnika, było na bank 160 stopni i siedział sobie dalej. i zaczął rosnąć, ale brzeg nie, tak ok.0,5cm od brzegów trzymał się formy w tym samym miejscu, a reszta wspaniale rosła i dokładnie w 40min po ponownym umieszczeniu w piecu zaczął pękać
icon_sad.gif
rósł dalej ale te pęknięcia!!!!
baa.gif
ale nic nie robiłam (bo nie wiedziałam co!) potem brzegi poszły w góre i wyrównał się tak ok 1cm nad formą, trzymałam go troche dłużej ok10min, bo nie wiedziałam co robić, potem wyłączyłam piec i poczekałam 20min, potem uchyliłam drzwiczki i (w tym czasi zaczął już opadać) siedział ok 15min i potem otwarłam i siedział jeszcze jakieś20min. No i opadł całkiem, nie martwie się tym bo robiłam w formie 24 więc jest i tak dość wysoki, ale martwią mnie te pęknięcia
icon_sad.gif

Proszę o porade, wiem, że są tu mistrzynie i spece w tych sprawach.... proszeeeeee....
cry_1.gif

(dzisiejszy wypiek to była próba przed ważną imprezą, a chciałabym aby za tydzień wszystko wyszło cycuś-glancuś, ale za to zapach czekolady mmmmm
icon_smile.gif
)

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,034
6,488
113
Podejrzewam trzy podstawowe przyczyny pękania:
- zbytnie napowietrzenie (ubicie) masy serowej
- zbyt chudy ser (inny niż śmietankowy)
- zbyt mała wilgotność piekarnika
Serniki typu amerykańskiego (cheesecake'i) nie powinny dużo urosnąć, ale za to opadają tylko nieznacznie lub wcale.
Przed następnym pieczeniem polecam przeczytanie sernikowego ABC:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=14637

Ostatnią edycję dokonał moderator:

pierniczek

Member
Lip 27, 2009
55
0
0
No właśnie Joanno, czytałam i tak się zastanawiam, ser miałam MilkLand z TESCO, właśnie sprawdziłam opakowanie 18g tłuszczu na100g serka. Nie patrzyłam wcześniej, było napisane śmietankowy więc wzięłam taki, być może miał za mało. Co do ubijania to od początku do końca ubijałam mikserem, może po dodaniu czekolady powinnam łyżką? A piekarnik chyba był dość wilgotny, bo dość dużo tych opasek dałam, wyba ze 6, ale robiłam z podwójnych kartek, może następnym razem dam jeszcze no spód piekarnika garnuszek z wodą? co wy na to? a jaki ser wy proponujecie?
Próba będzie napewno, bo mimo tego, że po perypetiach to sernik wyszedł pYYYYYYYYYYYYYcha
icon_smile.gif
icon_mrgreen.gif

pierniczek

Member
Lip 27, 2009
55
0
0
Ach teraz doczytałam, że ser też ma mieć temp pokojową
baa.gif
o ja głupia
dump.gif
a ja prosto z lodówki
baa.gif
baa.gif
normalnie lanie mi się należy, taki rarytas zepsuć

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,034
6,488
113
Pierniczku, serek śmietankowy z Tesco jest jak najbardziej w porządku, bo to ten sam producent, co Delfiko, przynajmniej u mnie. Myślę, że winny jest raczej mikser. Następnym razem wymerdaj po prostu wszystko łyżką. Temperatura serka też ma znaczenie, bo zimny trudniej się miesza.
Cieszę się, że mimo wszystko smakował.
icon_smile.gif

pierniczek

Member
Lip 27, 2009
55
0
0
Dziękuje za dobre rady, napewno następnym razem będe się ich trzymać
bussi.gif
Sernik jest tego wart, mimo, że wizualnie nie był ciekawy (z mojej winy) to smak poezja
lecker.gif
tylko się zastanawiam, skoro teraz był tak pyszny to jak on smakuje jak mi wszystko się uda
icon_mrgreen.gif
w przyszły piątek nie podaruje i piekę go znowu, na sobote, już nie moge się doczekać, a mam jeszcze jedno pytanko, czy coś się stanie jak dodam tylko dwie czekolady (200g), czy nie zmieni swojej konsystencji? Bo teraz za bardzo czułam kakao, ale to moja wina bo ser miałam zimny i jak mieszałam dodając czekoladę to za szybko mi się stęgła i były taki drobniuteńkie kawałeczki i nie mogłam już nic zrobić, i wiesz teraz tak myśle, może dlatego mi tak dobrze nie wyszedł jak wam, no ale moge dać tylko dwie? czy lepiej nie?
przepraszam, że jestem natrętna, ale zależy mi żeby wyszło super na sobotę, bo smak cudny
icon_smile.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,034
6,488
113

pierniczek

Member
Lip 27, 2009
55
0
0
Joanna jesteś mistrzynią serników!!
anbetung.gif
stwierdziłam, że nic nie będe zmieniać i w piątek robie znowu ten czekoladowy, bo będą też dzieci, a ten kawowy cud zrobię mamusi na urodziny, bo ma już niedługo DZIĘKUJE
bussi.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,034
6,488
113
Pierniczku, osobiście uważam, że nie ma łatwiejszych ciast niż cheesecake'i (pod warunkiem, że się przestrzega kilku prostych zasad). Po przetestowaniu wielu przepisów często robię wariacje "na temat" bez ważenia i mierzenia składników, tylko na smak, a jeszcze mi się nie zdarzyło, by sernik nie nadawał się do jedzenia. Właśnie przed chwilą wstawiłam do piekarnika sernik jeżynowy "na oko" i mam nadzieję, że nadal mi będzie dopisywać szczęście.
icon_wink.gif

Trzymam kciuki za Twoje sernikowe sukcesy.
icon_smile.gif

pierniczek

Member
Lip 27, 2009
55
0
0
och Joanno jestem naprawde pod wielkim wrażeniem twoich wypieków!
anbetung.gif
wiem, że wiele czyni praktyka (ja ją właśnie nabywam ) ale ty masz ewidentnie dar i ręke to tych słodkich cudów, jeszcze długa droga zanim ja choć troche sięnaucze, ale jestem z tych co się tak łatwo nie poddają
icon_smile.gif
i wiem, że mi też się kiedyś uda
icon_smile.gif
A sernik w smaku wyszedł wspaniały, tylko muszę popracować nad techniką
icon_smile.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,034
6,488
113
A tam zaraz dar....
icon_smile.gif

Ja je po prostu uwielbiam, a one mi się odwdzięczają za uczucie.
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy