Sernik kawowy

marysiek

Member
Kwi 15, 2009
21
0
0
o! niezły patent z tym woreczkiem
icon_smile.gif
ja na to nie wpadłam, po prostu wsypałam ciasteczka do miski i wymiętosiłam rękami
icon_smile.gif
no i pardon - użyłam miksera do ubicia śmietanki na wierzch - ale to już rano
icon_smile.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Też zawsze kruszę Digestive w woreczku. Wygodnie i szybko.
icon_smile.gif

Miło czytać, że mój ulubiony sernik i Wam przypadł do gustu.
Chyba muszę go wkrótce zrobić, bo patrząc na Wasze zdjecia zatęskniłam za jego smakiem.
icon_smile.gif

karibe

Member
Wrz 22, 2007
563
0
0
Pieke ten serniczek i chyba mi nie wyjdzie
cry_1.gif
już minął czas przewidziany na warstwę ciemną i jest lejąca jak wleje biała opadnie na dno i co ja mam robic zapiekac dłuzej??

flowerekk

Member
Sty 11, 2009
361
0
0
ja z reguly trzymam ciemna warstwe tak 15 minut i wyciagam, chociaz tez "rusza" mi sie w tortownicy. A pozniej delikatnie nakladam biala mase, czasami ta ciemna sie porusza i uwypukla tu i ówdzie, ale jaos do tej pory dało radę się tą białą nałożyć. nie poddawaj się, na pewno będzie pyszny!:)

Poziomka

Member
Paź 21, 2008
318
0
0
Serniczek zrobiłam wczoraj a dzisiaj nie ma po nim śladu!
Piekłam z podówjnej proporcji i trzymałam 20 minut w 250 stopni a potem 1 godzinę i 40 minut w 160 stopniach. Warstwy się nie pomieszały
icon_smile.gif
a jako spód dałam ciemny biszkopt.
Pyszny!

madziawoj

Member
Lut 27, 2008
245
0
16
Joanno, chciałabym upiec ten sernik z 1,5 porcji w tortownicy o śr 26cm. Widziaam w komentarzach, że czasem tak właśnie go pieczesz. Czy mogłabyś mi zdradzić jaki jest wtedy czas pieczenia?

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Madziu, piekę go tak samo długo, jak mniejszą porcję, czyli 10 minut w 250 stopniach i 50 w 160 stopniach. Jeśli po tym czasie sernik jest zbyt płynny, można zostawić go w piekarniku na kolejne 5 - 10 minut, ale zwykle nie ma takiej potrzeby.

madziawoj

Member
Lut 27, 2008
245
0
16
Właśnie zjadłam pierwszy kawałek sernika. Bardzo mi smakuje i na pewno powtórzę. Piekłam z modyfikacjami wymuszonymi zawartością lodówki:).
Piekłam z 1,5 porcji, użyłam serków "Zielona łąka" z Biedronki. Dostałam niestety tyko 1 serek śmietankowy, drugi był waniliowy.Zrezygnowałam w związku z tym z esencji waniiowej. Nie wzięłam pod uwagę faktu, że serek waniliowy jest dosładzany i sernik wyszedł troszkę za słodki (ale i tak pyszny).
Piekłam metodą gazetową z dużymi przygodami bo po zmianie opasek i ponownym włożeniu sernika do piekarnika wysiadł prąd. Sernik przeleżakował w lodówce 6 godzin i wtedy udało się uruchomić piekarnik jeszcze raz:).
Muszę koniecznie powtórzyć pieczenie jeszcze raz bo na pewno bez przygód i zgodnie z oryginalnym przepisem będzie jeszcze lepszy:).
Dziękuję Joanno za przepis.

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Upiekłam dla mojej siostry. Uwielbiam ten sernik!
lecker.gif

DSC_1056.JPG

Załączniki

• DSC_1056.JPG
    DSC_1056.JPG
    212.4 KB · Wyświetleń: 6
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,419
2,351
113
Zrobilam ten sernik i slow mi brak, zeby wyrazic zachwyt smakiem
icon_smile.gif
mniam.gif

Przepyszny, rozplywajacy sie w ustach!! Kremowy slodki smak przelamany kawa... Niebo!
Uzylam serka Philadelphia i graham crackers (nie czekoladowych, a miodowych). Troszke mi pekl na wierzchu po wyjeciu z piekarnika (pieklam bez gazet).
Na pewno wchodzi na stale - na specjalne okazje.
Joanno, bardzo dziekuje za doskonaly przepis
icon_smile.gif
cvety.gif

madziawoj

Member
Lut 27, 2008
245
0
16
karibe @ 31 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=879573Mam pytanie na tortownicę 28cm jakich proporcji uzyc? x1,5 x2 x2,5 dodam, że planuje piec bez spodu
Karibe, mam nadzieję, że nie za późno, ale znam odpowiedź na Twoje pytanie. Ktoś już je wczesniej zadawał i Joanna proponowała piec w tortownicy 28cm z podwójnej porcji. W tortownicy 26cm z 1,5 porcji.
Mój właśnie znowu siedzi w piekarniku:)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy