Sernik kawowy

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Jak widać musiałam poradzić sobie sama
icon_wink.gif
Sernik wyszedł i opadł dosłownie odrobinke
banana.gif
Nie wiem tylko czemu tak mi się zarumienił...wasze jaśniutkie są ładniejsze
icon_smile.gif
Niedługo degustacja, mam nadzieję, że rodzinka padnie z zachwytu
icon_wink.gif


sernik.JPG

sernik1.JPG

sernik2.JPG
 

Załączniki

  • sernik.JPG
    sernik.JPG
    261.6 KB · Wyświetleń: 4
  • sernik1.JPG
    sernik1.JPG
    263.7 KB · Wyświetleń: 4
  • sernik2.JPG
    sernik2.JPG
    245.2 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

PeWu

Member
Maj 2, 2008
4
0
0
Zeby sernik zachował biała górę nalezy go od wierzchu przykryc np. folia aluminiową
icon_smile.gif

Mimio wszystko super wyglada, teraz sa jakby 3 warstwy ;]
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
sylwia18 @ 2 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=699007Nie wiem tylko czemu tak mi się zarumienił...
Musiałaś popełnić któryś z poniższych błędów:
- inny ser niż zalecany w przepisie ( zbyt chudy)
- inna technika pieczenia ( a co za tym idzie - za mała wilgotność lub za duża temperatura pieczenia, lub jedno i drugie)
- zbyt długi czas pieczenia
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113

Załączniki

  • sernik.jpg
    sernik.jpg
    16.2 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Joanna @ 3 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=699185Musiałaś popełnić któryś z poniższych błędów:
- inny ser niż zalecany w przepisie ( zbyt chudy)
- inna technika pieczenia ( a co za tym idzie - za mała wilgotność lub za duża temperatura pieczenia, lub jedno i drugie)
- zbyt długi czas pieczenia
Ser miałam Delfiko, temperatura była dobra (przynajmniej dobrą ustawiłam a jak piecze mój piekarnik to już nie wiem...) no i piekłam dłużej ale to dlatego, że sernik p 1,5h był jeszcze mokry
icon_neutral.gif
Więc chyba pozostaje tylko nastepnym razem go przykryć...
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
A co rozumiesz pod określeniem mokry ?
I jeszcze jedno - piekłaś "na sucho" czy metodą gazetową?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Piekłam metodą gazetową. Patyczek po włożeniu w sernik był brudny...
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Boshka @ 3 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=699338Siem wtrace....
icon_mrgreen.gif


IMHO sernik typu nowojorskiego nalezy wyjmowac jak sie jeszcze 'trzesie' w srodku, on i tak dojdzie podczas stygniecia.
lecker.gif
Ale czy jak się "trzęsie" w środku to patyczek po włożeniu będzie wilgotny czy brudny? Moim zdaniem sernik konsystencje ma super, więc nie wydaje mi się, żebym piekła za długo...
Może po prostu górna grzałka źle działa i za mocno grzeje?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Sylwio, sernika nie trzeba sprawdzać na gotowość patyczkiem, a zwłaszcza sernika typu nowojorskiego...
icon_smile.gif

Prawidłowo upieczony sernik powinien być wilgotny, mazisty i kremowy...
icon_smile.gif
Do odpowiedniej konsystencji dochodzi dopiero w lodówce.
icon_smile.gif

Twój był pieczony zdecydowanie za długo - widać na zdjęciach, że nie ma właściwej mu konsystencji - jest zbyt przesuszony i zbyt zrumieniony.... Ale - pierwsze koty za płoty...
icon_smile.gif
Następny już na pewno wyjdzie idealny.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

oliweczka

Member
Maj 27, 2006
1,609
0
0
No wlasnie...moze ja moje za dlugo pieklam po prostu...
Bo robilam ten sernik 2 razy, metoda gazetowa. I wcale nie wyszedl mi kremowy , rozplywajacy sie w ustach, tylko po prostu slodki zbity ser ( delfiko), na kruchym spodzie.
Robilam 2 razy, bo myslalam, za za 1 razem cos sknocilam z dodawaniem produktow, pomylilam proporcje czy cos...
I wychodzi na to, ze za dlugo go trzymalam w piekarniku...
Do 3 razy sztuka, zrobie, jak juz bede mogla ser i czekolade jesc!
 

aga9999

Member
Sie 22, 2006
974
0
0
Zrobiłam ten sernik na dzień matki
icon_biggrin.gif
baardzo dobry, (ale sernik cytrynowy imho lepsiejszy
icon_smile.gif
i nie wiem, nie wiem.. czy coś go w ogóle przebije
icon_wink.gif
)
Pozdrawiam
wink.gif


kawowy.JPG

Edit: Myślę że coś chyba sknociłam z tym sernikiem.. bo nie wygląda zbyt "kremowo"
 

Załączniki

  • kawowy.JPG
    kawowy.JPG
    197.8 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Evva

Member
Kwi 27, 2008
44
0
0
Zrobiłam ten sernik w ten weekend, niestety ze względu na bezmleczna dietę nie mogłam spróbować ale ci co jedli mówili że pyszny. Chociaż nie do końca był kremowy (mówili że raczej ścisły), ale może to wina sera, nie miałam Delfico tylko ser do serników z Piątnicy, najważniejsze że to co pojawiło się na stole szybko znikneło.
icon_smile.gif

I jeszcze pytanko Joanno na półtorej porcji lepiej dać 4 czy 5 jaj?
pieczecie z termoobiegiem czy góra-dół?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
aga9999 @ 5 Jun 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=713022Myślę że coś chyba sknociłam z tym sernikiem.. bo nie wygląda zbyt "kremowo"
Możliwe. Mnie zawsze wychodzi kremowy.

Evva @ 16 Jun 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=717084I jeszcze pytanko Joanno na półtorej porcji lepiej dać 4 czy 5 jaj?
pieczecie z termoobiegiem czy góra-dół?
Ilość jaj zależy od ich wielkości. Małych - pięć, dużych cztery. Średnich cztery i pół.
icon_wink.gif

Piękę w opcji górna i dolna grzałka.
 

adria21

Member
Cze 7, 2007
133
1
0

adria21

Member
Cze 7, 2007
133
1
0
Joanno, sernik jest wspanialy
icon_smile.gif


Wyszedl cudownie, nie opadl ani milimetr, wcisnelam maliny w gorna warstwe i slicznie sie wkomponowaly
icon_smile.gif


Zdjecia beda jutro
icon_smile.gif
Musza byc, bo sernik pieknie wyglada
icon_smile.gif


Bardzo, bardzo dziekuje za przepis i polecam z pelnym przekonaniem
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy