- Lis 28, 2005
- 33,921
- 6,343
- 113
Sernik limonkowy
Przepis podała na Izbushce Lavender Dream:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...t=42&page=4
Składniki:
Spód:
1 i 1/4 szklanki zmielonych herbatników
3 łyżki masła ( stopić)
Nadzienie serowe:
454 g rozmiękczonego serka śmietankowego typu cream cheese
454 g śmietany
1 i 1/4 szklanki cukru
3 duże jajka
1 łyżka drobno startej skórki z limonki
1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki (3 duże owoce)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
Zmielone malakserem ciastka dokładnie wymieszać ze stopionym masłem. Uzyskaną masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 23 cm, dokładnie ją ugniatając przy pomocy szklanki lub wałeczka.
Tortownicę zawinąć od spodu w dwa arkusze folii aluminiowej, wstawić do piekarnika na 10 -12 minut. Wyjąć i ostudzić na metalowej kratce.
W misce na niskich obrotach miksera ubić ser do uzyskania jednorodnej konsystencji, dodać cukier, wymieszać. Dodać śmietanę, sok z limonki, skórkę i ekstrakt waniliowy, a następnie - po jednym jajku. Wymieszać tylko do połączenia składników.
Masę wylać na podpieczony spód. Formę z sernikiem wstawić do drugiej, większej, nalać wrzątku (tak, by woda dochodziła do połowy wysokości formy z sernikiem) i piec około 50 - 60 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na 30 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach. Wyjąć sernik, zdjąć folię i postawić na metalowej kratce. Przejechać nożem wzdłuż ścianek tortownicy, by oddzielić ciasto od formy. Ostudzić. Wstawić do lodówki na minimum 6 godzin. Zdjąć obręcz tortownicy. Przed podaniem udekorować plasterkami limonki.
Mój sernik:
Sernik jest bardzo smaczny - kwaskowaty, orzeźwiający, idealny na letnie upały. Ma bardzo kremową i delikatną konsystencję - wymaga ostrożności przy krojeniu. Robiłam go z sera śmietankowego o zawartości 50% tłuszczu i śmietany "osiemnastki".
Przepis podała na Izbushce Lavender Dream:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...t=42&page=4
Składniki:
Spód:
1 i 1/4 szklanki zmielonych herbatników
3 łyżki masła ( stopić)
Nadzienie serowe:
454 g rozmiękczonego serka śmietankowego typu cream cheese
454 g śmietany
1 i 1/4 szklanki cukru
3 duże jajka
1 łyżka drobno startej skórki z limonki
1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki (3 duże owoce)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
Zmielone malakserem ciastka dokładnie wymieszać ze stopionym masłem. Uzyskaną masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 23 cm, dokładnie ją ugniatając przy pomocy szklanki lub wałeczka.
Tortownicę zawinąć od spodu w dwa arkusze folii aluminiowej, wstawić do piekarnika na 10 -12 minut. Wyjąć i ostudzić na metalowej kratce.
W misce na niskich obrotach miksera ubić ser do uzyskania jednorodnej konsystencji, dodać cukier, wymieszać. Dodać śmietanę, sok z limonki, skórkę i ekstrakt waniliowy, a następnie - po jednym jajku. Wymieszać tylko do połączenia składników.
Masę wylać na podpieczony spód. Formę z sernikiem wstawić do drugiej, większej, nalać wrzątku (tak, by woda dochodziła do połowy wysokości formy z sernikiem) i piec około 50 - 60 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na 30 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach. Wyjąć sernik, zdjąć folię i postawić na metalowej kratce. Przejechać nożem wzdłuż ścianek tortownicy, by oddzielić ciasto od formy. Ostudzić. Wstawić do lodówki na minimum 6 godzin. Zdjąć obręcz tortownicy. Przed podaniem udekorować plasterkami limonki.
Mój sernik:


Sernik jest bardzo smaczny - kwaskowaty, orzeźwiający, idealny na letnie upały. Ma bardzo kremową i delikatną konsystencję - wymaga ostrożności przy krojeniu. Robiłam go z sera śmietankowego o zawartości 50% tłuszczu i śmietany "osiemnastki".
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: