- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Źródło przepisu: http://www.cookingforengineers.com/article.php?id=89
Proporcje na tortownicę o średnicy 26 cm
Składniki na spód:
-110 g ciastek typu Digestive
-55 g rozpuszczonego masła
-1 łyżka cukru-opcjonalnie bo ja nie dodałam i było ok
Ciastka rozdrobnić najlepiej w malakserze i wymieszać z masłem i cukrem.Wysypać masę do tortownicy lekko wysmarowanej masłem i ugnieść dnem szerokiej szklanki w równy spód.Piec ok.12 minut w 160 stopniach C
Składniki masy:
-1,1 kg sera kremowego czyli cream cheese czyli najlepiej Philadelphii
-szczypta soli
-1 3/4 szklanki cukru
-3 płaskie łyżki mąki(maizena lub ziemniaczana wg mnie najlepiej)
-2 łyżeczki soku z cytryny
-cukier waniliowy lub ziarenka z 1 laski wanilii
-1/2 szklanki śmietanki kremowej
-2 duże żółtka
-6 dużych jajek
Włączyć piekarnik na 250 stopni C.
Ser zmiksować na gładką masę,dodać sól i cukier na 3 razy,dodać mąkę,sok cytrynowy i wanilię,wlać śmietankę,zebrać masę ze ścianek miski,miksować dalej,dodać żółtka,następnie dodać 3 jajka,zmiksować zbierając masę ze ścianek miski i dodać następne 3 jajka i raz jeszcze dobrze zmiksować.Wylać masę na podpieczony spód,podnieść formę na ok.3 cm w górę i upuścić na blat po to żeby pozbyć się ewentualnych bąbelków powietrza ze środka.
Wstawić ciasto do piekarnika na 10 minut,po tym czasie obniżyć temperaturę do ok.93 stopni(nie wyjmując ciasta i nie otwierając piekarnika,temperatura ma sama opaść)i piec ok.1 godziny i 40 minut aż masa się zetnie,posiadacze termometru mogą zmierzyć temperaturę masy w środku-jesli osiągnie 65 stopni to jest gotowa.
Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do ostygnięcia,jeśli brzegi tortownicy nie były wyłozone papierem do pieczenia to po 10 minutach delikatnie oddzielić brzeg ciasta nożem.Po ok.3 godzinach ciasto zawinąć w folię i wstawić na min.5 godzin do lodówki-dopiero wtedy osiąga prawidłową konsystencję.
Przed podaniem wyjąć ok.1/2 godziny wcześniej z lodówki,kroić nożem opłukanym gorącą wodą.
Moje uwagi:
-ponieważ ciężko u nas dostać niedrogi cream cheese użyłam sera Delfiko(dostępny również w Biedronce pod inną nazwą) w wiaderku tego śmietankowego bez dodatków o zawartości tłuszczu 24%:
dodałam do niego jedną Philadelphię żeby osiągnąć wymaganą masę 1,1 kg ale myślę że nie miało to wpływu na smak i konsystencję masy
-cukru w masie nie jest za dużo wbrew moim obawom ale jak ktoś lubi serniki mniej słodkie to może dać go o 1/2 szklanki mniej
-brzegi tortownicy wyłozyłam papierem do pieczenia
-ponieważ obawiałam się,niesłusznie, że masa się nie zmieści w tortownicy 26 cm użyłam swojej 30 cm przez co sernik nie jest wysoki bardzo
-okazało się że masa jest dość rzadka i moja tortownica jednak przecieka,dlatego lepiej piec ten sernik na blaszce a nie na kratce-tak zresztą autor zaleca
Podsumowując,sernik jest przepyszny,jest niesamowicie wręcz kremowy ale struktura jest sernikowa nie mazista i kroi się go bardzo dobrze,w ustach się za to rozpływa po prostu.Wiem że przez ten ser z wiaderka nie jest to oryginalny sernik nowojorski ale i tak jest boski po prostu i łatwy w pieczeniu-nie trzeba go pilnować bo nic się nie przypala,spokojnie się ścina i piecze-mój nawet się nie zarumienił z wierzchu.
W końcu zrobiłam mu zdjęcie
Proporcje na tortownicę o średnicy 26 cm
Składniki na spód:
-110 g ciastek typu Digestive
-55 g rozpuszczonego masła
-1 łyżka cukru-opcjonalnie bo ja nie dodałam i było ok
Ciastka rozdrobnić najlepiej w malakserze i wymieszać z masłem i cukrem.Wysypać masę do tortownicy lekko wysmarowanej masłem i ugnieść dnem szerokiej szklanki w równy spód.Piec ok.12 minut w 160 stopniach C
Składniki masy:
-1,1 kg sera kremowego czyli cream cheese czyli najlepiej Philadelphii
-szczypta soli
-1 3/4 szklanki cukru
-3 płaskie łyżki mąki(maizena lub ziemniaczana wg mnie najlepiej)
-2 łyżeczki soku z cytryny
-cukier waniliowy lub ziarenka z 1 laski wanilii
-1/2 szklanki śmietanki kremowej
-2 duże żółtka
-6 dużych jajek
Włączyć piekarnik na 250 stopni C.
Ser zmiksować na gładką masę,dodać sól i cukier na 3 razy,dodać mąkę,sok cytrynowy i wanilię,wlać śmietankę,zebrać masę ze ścianek miski,miksować dalej,dodać żółtka,następnie dodać 3 jajka,zmiksować zbierając masę ze ścianek miski i dodać następne 3 jajka i raz jeszcze dobrze zmiksować.Wylać masę na podpieczony spód,podnieść formę na ok.3 cm w górę i upuścić na blat po to żeby pozbyć się ewentualnych bąbelków powietrza ze środka.
Wstawić ciasto do piekarnika na 10 minut,po tym czasie obniżyć temperaturę do ok.93 stopni(nie wyjmując ciasta i nie otwierając piekarnika,temperatura ma sama opaść)i piec ok.1 godziny i 40 minut aż masa się zetnie,posiadacze termometru mogą zmierzyć temperaturę masy w środku-jesli osiągnie 65 stopni to jest gotowa.
Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do ostygnięcia,jeśli brzegi tortownicy nie były wyłozone papierem do pieczenia to po 10 minutach delikatnie oddzielić brzeg ciasta nożem.Po ok.3 godzinach ciasto zawinąć w folię i wstawić na min.5 godzin do lodówki-dopiero wtedy osiąga prawidłową konsystencję.
Przed podaniem wyjąć ok.1/2 godziny wcześniej z lodówki,kroić nożem opłukanym gorącą wodą.
Moje uwagi:
-ponieważ ciężko u nas dostać niedrogi cream cheese użyłam sera Delfiko(dostępny również w Biedronce pod inną nazwą) w wiaderku tego śmietankowego bez dodatków o zawartości tłuszczu 24%:
dodałam do niego jedną Philadelphię żeby osiągnąć wymaganą masę 1,1 kg ale myślę że nie miało to wpływu na smak i konsystencję masy
-cukru w masie nie jest za dużo wbrew moim obawom ale jak ktoś lubi serniki mniej słodkie to może dać go o 1/2 szklanki mniej
-brzegi tortownicy wyłozyłam papierem do pieczenia
-ponieważ obawiałam się,niesłusznie, że masa się nie zmieści w tortownicy 26 cm użyłam swojej 30 cm przez co sernik nie jest wysoki bardzo
-okazało się że masa jest dość rzadka i moja tortownica jednak przecieka,dlatego lepiej piec ten sernik na blaszce a nie na kratce-tak zresztą autor zaleca
Podsumowując,sernik jest przepyszny,jest niesamowicie wręcz kremowy ale struktura jest sernikowa nie mazista i kroi się go bardzo dobrze,w ustach się za to rozpływa po prostu.Wiem że przez ten ser z wiaderka nie jest to oryginalny sernik nowojorski ale i tak jest boski po prostu i łatwy w pieczeniu-nie trzeba go pilnować bo nic się nie przypala,spokojnie się ścina i piecze-mój nawet się nie zarumienił z wierzchu.
W końcu zrobiłam mu zdjęcie


Ostatnią edycję dokonał moderator: