Sernik nowojorski

Papużka

Member
Maj 10, 2007
16
0
0
Wyjelam z piekarnika, po ponad 1,5h z pewna doza niesmialosci bo caly czas mialam wrazenie jakby sie ruszal, jak galaretka;) To tak ma byc
icon_question.gif
icon_question.gif
icon_question.gif

Studzi sie, po kilku minutach odsunelamlekko serniczek od papieru (papier mam tylko na bokach, zawiniety po wyjeciu z piekarnika ciasteczkowego spodu).
Nie moglam nigdzie dostac digestive wiec pieklam z holenderskich, tez sa polslodkie.
Rozumiem,ze do lodowki wstawiam po 3h od wyjecia? Czy przed wstawieniem do lodowki, moge na gorze zrobic piekną inspiracje ze zmiksowanych malin z galaretką? Gosci mam juz od samego rana;)
Przepraszam,za moze nieco dziecinne pytania ale jakos nigdy nie specjalizowalam sie w sernikach
lecker.gif

Papużka

Member
Maj 10, 2007
16
0
0
Bedziecie mnie mialy dzisiaj dosc;)
Czy dobrze zrobilam piekac serniczek bez termoobiegu a tylko z grzalką dolną i górną?
Tak dopytuje, bo sie moze to kolejnej ofirze kiedys przydac
lecker.gif

Czy chowajac go na noc do lodowki wystarczy go po prosru wstawic czy go szczelnie pozawijac w folie alu (jestem po kolejnej lekturze netowej o dojrzewaniu serniczkow w lodowce)
cvety.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Papużka @ 3 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=555764Wyjelam z piekarnika, po ponad 1,5h z pewna doza niesmialosci bo caly czas mialam wrazenie jakby sie ruszal, jak galaretka;) To tak ma byc
icon_question.gif
icon_question.gif
icon_question.gif

Tak ma być
icon_smile.gif

Studzi sie, po kilku minutach odsunelamlekko serniczek od papieru (papier mam tylko na bokach, zawiniety po wyjeciu z piekarnika ciasteczkowego spodu).
Nie moglam nigdzie dostac digestive wiec pieklam z holenderskich, tez sa polslodkie.
Rozumiem,ze do lodowki wstawiam po 3h od wyjecia?
Tak
icon_smile.gif

Czy przed wstawieniem do lodowki, moge na gorze zrobic piekną inspiracje ze zmiksowanych malin z galaretką? Gosci mam juz od samego rana;)
Myślę, że tak, o ile jest już zupełnie zimny.
icon_smile.gif

Przepraszam,za moze nieco dziecinne pytania ale jakos nigdy nie specjalizowalam sie w sernikach
lecker.gif
index.php?act=findpost&pid=555788Bedziecie mnie mialy dzisiaj dosc;)
Czy dobrze zrobilam piekac serniczek bez termoobiegu a tylko z grzalką dolną i górną?
Dobrze
icon_smile.gif
icon_smile.gif

Tak dopytuje, bo sie moze to kolejnej ofirze kiedys przydac
lecker.gif

Czy chowajac go na noc do lodowki wystarczy go po prosru wstawic czy go szczelnie pozawijac w folie alu (jestem po kolejnej lekturze netowej o dojrzewaniu serniczkow w lodowce)
cvety.gif
Ja przekładam serniki z tortownicy do zamykanego szczelnie pojemnika na torty. Nie powinno się ich przechowywać w tortownicach, bo mogłyby przejść zapachem metalu.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
index.php?act=findpost&pid=555585Dziuniu Kochana,chodzi o oblozenie blaszki mokrymi gazetami - co mza zastapic pieczenie w kapieli wodnej ;)
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...l=torcik+serowy
Ja wiem o co chodzi, tylko że w tym przepisie nie trzeba stosować tej metody stąd moje pytanie
icon_smile.gif

CYTATWyjelam z piekarnika, po ponad 1,5h z pewna doza niesmialosci bo caly czas mialam wrazenie jakby sie ruszal, jak galaretka;) To tak ma byc
icon_question.gif
icon_question.gif
icon_question.gif
Tak ma być, srodek sernika ma drżeć jak galaretka, brzegi powinny być sztywne

CYTATStudzi sie, po kilku minutach odsunelamlekko serniczek od papieru (papier mam tylko na bokach, zawiniety po wyjeciu z piekarnika ciasteczkowego spodu).
Papier odchodzi idealnie na drugi dzień, więc niekoniecznie trzeba go odsuwać
icon_wink.gif

CYTATNie moglam nigdzie dostac digestive wiec pieklam z holenderskich, tez sa polslodkie.
Digestivy to nie mus
icon_wink.gif
mogą być inne herbatniki, ja dzisiaj znowu go piekę
icon_rolleyes.gif
icon_lol.gif
na zamówienie mamy i użyłam tym razem maślanych leibnitz'ów dodając do nich 1/4 łyżeczki soli

CYTATRozumiem,ze do lodowki wstawiam po 3h od wyjecia? Czy przed wstawieniem do lodowki, moge na gorze zrobic piekną inspiracje ze zmiksowanych malin z galaretką?
Do lodówki wstawiasz jak ostygnie na tyle, żeby go można było tam wstawić
icon_smile.gif

Jeśli będzie wystarczająco ostudzony, to myślę, że spokojnie możesz wyłożyć te maliny z galaretką, do jutra wszystko pięknie zastygnie
icon_smile.gif

CYTATCzy dobrze zrobilam piekac serniczek bez termoobiegu a tylko z grzalką dolną i górną?
Dobrze
icon_smile.gif

CYTATCzy chowajac go na noc do lodowki wystarczy go po prosru wstawic czy go szczelnie pozawijac w folie alu
Trzeba go owinąć zwykłą folią nie alu, od alu sernik przechodzi posmakiem metalu. A zawinąć trzeba, żeby nie przeszedł zapachem 'lodówkowym'

Papużka

Member
Maj 10, 2007
16
0
0
Otworzylam tortownice,zeby zdjec dziwnie sterczacy papier...i chyba temperaturke mialam jednak za niska bo zaczelo sie cos rozlewac ze srodka na boki. Zalozylam z powrotem obrecz i wstawilam jeszcze do 100 stopni...co bedzie to bedzie...ech
Pozstaram sie mimo wszystko wkleic zdjecie jutro...chyba,ze zaczna pałaszowac beze mnie.

Joanno,bardzo dziekuje za szybką odpowiedz;)

Papużka

Member
Maj 10, 2007
16
0
0
To pewnie go skopalam...Dziuniu i Joanno dziekuje za szybciutki odzew;) Jestem na tym forum krotko ale cos czuje,ze zapuszcze korzenie na dluzej...a wszystko przez Bajaderkowa inspiracje z rabarbaru i truskawek
icon_mrgreen.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Joanna @ 3 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=555824Dobrze, że choć odpowiedzi są zgodne w treści....
icon_smile.gif

Bardzo lubię ten Twój sernik i też go dziś piekę.....
icon_smile.gif
O tak, najważniejsze że odpowiedzi takie same
icon_lol.gif

A sernik u nas też wszyscy bardzo lubią, i tak samo często piekę go dla koleżanki, u niej też jest przebojem wszystkich imprez
icon_smile.gif

index.php?act=findpost&pid=555845To pewnie go skopalam...Dziuniu i Joanno dziekuje za szybciutki odzew;) Jestem na tym forum krotko ale cos czuje,ze zapuszcze korzenie na dluzej...a wszystko przez Bajaderkowa inspiracje z rabarbaru i truskawek
icon_mrgreen.gif
Może jednak się dopiecze, nie powinno mu to IMHO zaszkodzić. Jak miałam jeszcze stary piekarnik to nastawiałam go wtedy na 100*C i też się sernik udawał
icon_smile.gif
Teraz nastawiam na 95*C bo mam przeskok temperatury co 5 stopni.
No a forum, cóż, myślę że na pewno szybko się wciągniesz
icon_mrgreen.gif

druid

Well-known member
Maj 3, 2007
600
500
93
sernik nie ma nic na wierzchu, tak wygląda po upieczeniu. Robiłem go z samej philadelphii, piekłem nie w tortownicy tylko w samej obręczy położonej na blaszce z piekarnika. Nic masy nie wyciekło. Amerykanie dają na wierzch sernika wiśnie w żelu i bitą śmietanę. Po upieczeniu praktycznie nie opada. Pokroiłem go praktycznie jeszcze ciepły, zbyt mało silnej woli żeby czekać
następnego dnia
mniam.gif

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
A mój serniczek się piecze
icon_smile.gif
Zamiast digestive dałam kakaowe herbatniki więc do masy dałam mniej cukru. Bardzo szybko sie go robi, jadyny mankament to masa uciekająca z miksera
icon_wink.gif
Radzicie sobie jakoś z chlapaniem czy nic nie da się na to poradzić?

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
sylwia18 @ 4 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=556321no tak...o ja głupia
icon_wink.gif
icon_wink.gif

Innego sposobu chyba nie ma.
Chociaż... Są takie miski z pokrywką i otworami na mieszadełka. Przed "praca" przekładasz mieszadełka przez dziurki i dopiero wkładasz do miksera
icon_wink.gif
ale ze ściereczką to mi tak na szybkiego przyszło do głowy
icon_wink.gif

A serniczka to bym sobie zjadła...
lecker.gif

Papużka

Member
Maj 10, 2007
16
0
0
Ufff
Serniczek pierwsza klasa!! REWELACJA!
Polany warstwa galaretki malinowej polaczonej ze zmiksowanymi malinami (w tezejaca galaretke postawilam kilka malinek dla ozdoby) - 99% domowych zarloczkow to potworki malinowe, wiec dlatego taka modyg=fikacja malinowa
lecker.gif

Jak 1/4 serniczka,ktora pozostala jeszcze na stole zostanie do wieczora...to zdjecie bedzie;)
Dziekuje za wszelkie porady;)

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
CUDO...nie sernik
mniam.gif

sernik1.JPG

sernik.JPG

sernik2.JPG

Załączniki

• sernik1.JPG
    sernik1.JPG
    47.7 KB · Wyświetleń: 4
  • sernik.JPG
    sernik.JPG
    33.9 KB · Wyświetleń: 4
  • sernik2.JPG
    sernik2.JPG
    43 KB · Wyświetleń: 4

Lipka

Member
Maj 22, 2007
46
0
0
ja bardzo lubie ten sernik
piekę z przepisu Dorotus, bo lubie taki wkaśniejszy
i polewę czekoladową dodaję, bo mi sie tak dobrze smakowo komponuje
wczoraj taki mi wyszedł
icon_mrgreen.gif

Załączniki

• P1010015.JPG
    P1010015.JPG
    624.5 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy