Papużka @ 3 Aug 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=555764Wyjelam z piekarnika, po ponad 1,5h z pewna doza niesmialosci bo caly czas mialam wrazenie jakby sie ruszal, jak galaretkaTo tak ma byc
![]()
![]()
![]()
Tak ma być![]()
Studzi sie, po kilku minutach odsunelamlekko serniczek od papieru (papier mam tylko na bokach, zawiniety po wyjeciu z piekarnika ciasteczkowego spodu).
Nie moglam nigdzie dostac digestive wiec pieklam z holenderskich, tez sa polslodkie.
Rozumiem,ze do lodowki wstawiam po 3h od wyjecia?
Tak![]()
Czy przed wstawieniem do lodowki, moge na gorze zrobic piekną inspiracje ze zmiksowanych malin z galaretką? Gosci mam juz od samego rana
Myślę, że tak, o ile jest już zupełnie zimny.![]()
Przepraszam,za moze nieco dziecinne pytania ale jakos nigdy nie specjalizowalam sie w sernikach
Papużka @ 3 Aug 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=555788Bedziecie mnie mialy dzisiaj dosc
Czy dobrze zrobilam piekac serniczek bez termoobiegu a tylko z grzalką dolną i górną?
Dobrze![]()
![]()
Tak dopytuje, bo sie moze to kolejnej ofirze kiedys przydac![]()
Czy chowajac go na noc do lodowki wystarczy go po prosru wstawic czy go szczelnie pozawijac w folie alu (jestem po kolejnej lekturze netowej o dojrzewaniu serniczkow w lodowce)
Ja przekładam serniki z tortownicy do zamykanego szczelnie pojemnika na torty. Nie powinno się ich przechowywać w tortownicach, bo mogłyby przejść zapachem metalu.
Papużka @ 3 Aug 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=555585Dziuniu Kochana,chodzi o oblozenie blaszki mokrymi gazetami - co mza zastapic pieczenie w kapieli wodnej
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...l=torcik+serowyJa wiem o co chodzi, tylko że w tym przepisie nie trzeba stosować tej metody stąd moje pytanie![]()
CYTATWyjelam z piekarnika, po ponad 1,5h z pewna doza niesmialosci bo caly czas mialam wrazenie jakby sie ruszal, jak galaretkaTo tak ma byc
![]()
![]()
Tak ma być, srodek sernika ma drżeć jak galaretka, brzegi powinny być sztywne
CYTATStudzi sie, po kilku minutach odsunelamlekko serniczek od papieru (papier mam tylko na bokach, zawiniety po wyjeciu z piekarnika ciasteczkowego spodu).Papier odchodzi idealnie na drugi dzień, więc niekoniecznie trzeba go odsuwać![]()
CYTATNie moglam nigdzie dostac digestive wiec pieklam z holenderskich, tez sa polslodkie.Digestivy to nie musmogą być inne herbatniki, ja dzisiaj znowu go piekę![]()
na zamówienie mamy i użyłam tym razem maślanych leibnitz'ów dodając do nich 1/4 łyżeczki soli![]()
CYTATRozumiem,ze do lodowki wstawiam po 3h od wyjecia? Czy przed wstawieniem do lodowki, moge na gorze zrobic piekną inspiracje ze zmiksowanych malin z galaretką?Do lodówki wstawiasz jak ostygnie na tyle, żeby go można było tam wstawić![]()
Jeśli będzie wystarczająco ostudzony, to myślę, że spokojnie możesz wyłożyć te maliny z galaretką, do jutra wszystko pięknie zastygnie![]()
CYTATCzy dobrze zrobilam piekac serniczek bez termoobiegu a tylko z grzalką dolną i górną?Dobrze![]()
CYTATCzy chowajac go na noc do lodowki wystarczy go po prosru wstawic czy go szczelnie pozawijac w folie aluTrzeba go owinąć zwykłą folią nie alu, od alu sernik przechodzi posmakiem metalu. A zawinąć trzeba, żeby nie przeszedł zapachem 'lodówkowym'
dziunia @ 3 Aug 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=555822O Joanno, długo pisałam chyba swojego posta
Dobrze, że choć odpowiedzi są zgodne w treści....![]()
Bardzo lubię ten Twój sernik i też go dziś piekę.....![]()
Joanna @ 3 Aug 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=555824Dobrze, że choć odpowiedzi są zgodne w treści....![]()
Bardzo lubię ten Twój sernik i też go dziś piekę.....
O tak, najważniejsze że odpowiedzi takie same![]()
A sernik u nas też wszyscy bardzo lubią, i tak samo często piekę go dla koleżanki, u niej też jest przebojem wszystkich imprez![]()
Papużka @ 3 Aug 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=555845To pewnie go skopalam...Dziuniu i Joanno dziekuje za szybciutki odzewJestem na tym forum krotko ale cos czuje,ze zapuszcze korzenie na dluzej...a wszystko przez Bajaderkowa inspiracje z rabarbaru i truskawek
Może jednak się dopiecze, nie powinno mu to IMHO zaszkodzić. Jak miałam jeszcze stary piekarnik to nastawiałam go wtedy na 100*C i też się sernik udawałTeraz nastawiam na 95*C bo mam przeskok temperatury co 5 stopni.![]()
No a forum, cóż, myślę że na pewno szybko się wciągniesz![]()
sylwia18 @ 4 Aug 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=556280jadyny mankament to masa uciekająca z mikseraRadzicie sobie jakoś z chlapaniem czy nic nie da się na to poradzić?
Ja sobie radzę nie używając miksera - mieszam wszystko ręczną trzepaczką...![]()
![]()
Joanna @ 4 Aug 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=556282Ja sobie radzę nie używając miksera - mieszam wszystko ręczną trzepaczką...![]()
ja niestety wpadłam na to dopiero przy ostatnim jajku (kiedy już cała byłam w serniku)![]()
sylwia18 @ 4 Aug 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=556280Radzicie sobie jakoś z chlapaniem czy nic nie da się na to poradzić?Mikser i miske "przykryj" sciereczką - napewno mniej kuchi zachlapiesz![]()
Ilona @ 4 Aug 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=556296Mikser i miske "przykryj" sciereczką - napewno mniej kuchi zachlapiesz
no tak...o ja głupia![]()
a serniczek wyszedł!a przynajmniej nie opadł
już sie studzi, nic z niego nie wypływa
będzie jutro na śniadanko![]()
![]()
sylwia18 @ 4 Aug 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=556321no tak...o ja głupia![]()
![]()
Innego sposobu chyba nie ma.
Chociaż... Są takie miski z pokrywką i otworami na mieszadełka. Przed "praca" przekładasz mieszadełka przez dziurki i dopiero wkładasz do mikseraale ze ściereczką to mi tak na szybkiego przyszło do głowy![]()
![]()
A serniczka to bym sobie zjadła...
![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.