Sernik nowojorski

witch

Member
Lip 9, 2007
21
0
0
Ja zrobiłam wczoraj ten sernik no i coś skopałam.Na wierzchu trochę mi popękał,chyba za słabo rzuciłam nim przed pieczeniem o blat Ale ważniejsze to to,że jest strasznie wilgotny.Cały spód jest rozmoknięty i nie da się dobrze kroić.Nie wiem czy to masa czy za szybko wstawiłam do lodówki pod przykryciem Jednak nie przeszkadza mi to w pałaszowaniu go i na pewno zrobię drugie podejście

joannas

Member
Wrz 20, 2004
13,025
0
0
U mnie właśnie stygnie, zrobiłam na jutro dla powracających z obozu synów. Najbardziej jestem zdziwiona faktem, że nie opadł
icon_eek.gif
icon_wink.gif
Wygląda ślicznie, jutro degustacja.
lecker.gif

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Ser zakupiony, mam plan upiec to cudo dla mojego Szymusia, który wakacjuje u babci i dzis mamy sie spotkać
icon_smile.gif

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Pieczemy z termoobiegiem czy bez?

Aha. juz doczytałm. Bez termoobiegu
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Wygląda przepieknie. Degustacja jutro....

no, albo dzis wieczorem
mniam.gif

Po serniku zostało ledwie wspomnienie. bardzo mi smakował!

Ostatnią edycję dokonał moderator:

sunnyshine

Member
Lip 11, 2007
861
1
0
Sernik wczoraj się upiekł. Dzisiaj go rozkroiłam, żeby wyjąć z blachy i włożyć do lodówki. Wyszedł przebosko, masa serowa to czysta ambrozja ;)). Wrócę do niego pewnie nie raz, przepis cudowny, a sernik idealny - nie opadł, nie popękał, równiutki... Po prostu jak marzenie
icon_smile.gif
).

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Ja wczoraj piekłam go z 1,5 porcji, masę podzieliłam na 2 części i do jednej dodałam 2 roztopione czekolady deserowe, wlewałam na przemian do formy, potem jeszcze przemieszałam patyczkiem do szaszłyków, żeby uzyskać marmurkowy efekt. Wyszły dwie tortownice 24 i 21 cm średnicy. Ciekawe jak w środku to będzie wyglądało
icon_mrgreen.gif

Cynamonna

Member
Lut 16, 2008
2,605
0
0
Szybka rada mile widziana!
icon_smile.gif

Upiekłam właśnie ten sernik, wyjęty już z piekarnika. W przepisie pisze, że za 3 godziny mam go wstawić do lodówki. Tylko, kurczę... ja już bym chciała iść spać
icon_mrgreen.gif
Czy coś mu się stanie jeśli włożę go do lodówy szybciej? Albo zostawić go w chłodnym miejscu po prostu?

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Zostaw go w chłodnym miejscu, jemu się nic nie stanie jeśli gorący wstawisz do lodówki, ale lodówce może zaszkodzić
icon_smile.gif
Te 3 godziny są własnie po to żeby lodówka ocalała
icon_wink.gif
No chyba, że ostygł na tyle że jest ciepławy, to możesz wstawić go do lodówki.

Cynamonna

Member
Lut 16, 2008
2,605
0
0
OK, zaraz pomacam, czy już przestygł trochę
icon_smile.gif
A jutro pochwalę się zdjęciami. Chłodzić bez tortownicy, prawda?

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Ja go wystawiam w tortownicy na zimny korytarz, nawet nie przykrywam niczym żeby się nie zaparzył, tzn. po przykryciu wykrapla się na tym czym się przykrywa woda, potem spływa na wierzch sernika, a tego nie lubię
icon_wink.gif
Lepiej tortownicy nie rozpinać w ogóle, on musi przestygnąć żeby stężeć i zachowac swój kształt.

Cynamonna

Member
Lut 16, 2008
2,605
0
0
Cóż, ja ściągnęłam tortownicę dość szybko, po pół godziny gdzieś... Na noc dałam w chłodny kuchenny zakamarek... i dziś jest... PYSZNY!
mniam.gif
Po powrocie z pracy postaram się cyknąć mu fotkę czy dwie
icon_smile.gif

Cynamonna

Member
Lut 16, 2008
2,605
0
0
Oto i mój wypiek. Mimo że za sernikami zwykle nie przepadam, ten smakuje mi strasznie
icon_smile.gif

Załączniki

• sernik_nowojorski.jpg
    sernik_nowojorski.jpg
    187.3 KB · Wyświetleń: 0
  • sernik_nowojorski2.jpg
    sernik_nowojorski2.jpg
    181.2 KB · Wyświetleń: 0
  • sernik_nowojorski3.jpg
    sernik_nowojorski3.jpg
    221.3 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy