Sernik odchudzony, odtłuszczony, odcukrzony

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
kolejna moja wersja:
400ml jogurtu nat 1,5%
250 g sera chudego
3 łyzki mąki pp pszennej (zamiast budyniu)
fruktoza do smaku
2 białka
wszystko lekko ubić

dodać 2 łyzki płatków owsianych , pokrojone morele i suszone śliwki
piec w 180 - tortownica 20 cm

wg meni smaczniejszy - delikatnieszy niz w wiekszej ilosci twarogu.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
daumen.gif

Z płatkami może byc ciekawe
fiesgrins.gif


P.S. Ja wole ciężkie, zbite serniki
fiesgrins.gif
 

psikaczu

Member
Maj 16, 2010
4
0
0
Ilona @ 19 May 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=978628Niestety nie mam piekarnika gazowego - nie znam przyczyny
icon_neutral.gif

ALe jeśli jest surowy to zawsze można przykryc górę folią alu żeby się nie przypiekało bardziej i dopiec całość
gruebel_2.gif
Dzięki, następnym razem skorzystam z tej rady, bo się nie poddam w pieczeniu
icon_smile.gif
A w smaku ten sernik bardzo smaczny, zjadłam spieczoną skórkę :D
Pozdrawiam
 

cupcakeater

Member
Paź 3, 2009
9
0
0
Tak sobie myślę - może to kwestia sera jednak? Bo jeśli był to ten 'sernikowy' President w wiaderku, masa po dodaniu jogurtu po prostu była płynna?
icon_biggrin.gif

Ja dałam zgodnie z przepisem, a że mój twaróg był wilgotny (ale zbity!) imho powinnam dać mniej.


P.S. W weekend powtórka :D
Mam pytanie Ilona - gdzieś tam się przewinął Twój sernik mandarynkowy;) czy owe mandarynki były w masie? Soku nie puściły?
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
psikaczu @ 19 May 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=979015Dzięki, następnym razem skorzystam z tej rady, bo się nie poddam w pieczeniu
icon_smile.gif
A w smaku ten sernik bardzo smaczny, zjadłam spieczoną skórkę :D
Pozdrawiam
Cieszę się, że mimo wszystko się nie zraziłaś
daumen.gif

wink.gif


cupcakeater @ 19 May 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=979087Tak sobie myślę - może to kwestia sera jednak? Bo jeśli był to ten 'sernikowy' President w wiaderku, masa po dodaniu jogurtu po prostu była płynna?
icon_biggrin.gif

Ja dałam zgodnie z przepisem, a że mój twaróg był wilgotny (ale zbity!) imho powinnam dać mniej.

P.S. W weekend powtórka :D
Mam pytanie Ilona - gdzieś tam się przewinął Twój sernik mandarynkowy;) czy owe mandarynki były w masie? Soku nie puściły?
Szczerze mówiąc to nie iwem jaką konsystencje ma "President", bo go nigdy nie używałam. Ale może tu tkwi właśnie problem
gruebel_2.gif


Tak, robiłam z mandarynkami. Nic się nie rozwaliło - były całe
icon_mrgreen.gif
(no chyba, że prz krojeniu przeciełam
icon_wink.gif
), soku nie puściły. Dały fajny lekko kwaśnawy akcent
icon_lol.gif
daumen.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Robiłam sobie na weekend z musem rabarbarowym. Paskudne zdjęcia mi wyszły
icon_redface.gif
ale wstawie jedno chociaż poglądowe.
Bez cukru a ze słodzikiem rozpuszczonym w wodzie. Zamiast jogonata - maslanka naturalna.

sern_rabar.jpg

Pyszny BYŁ
icon_wink.gif
 

Załączniki

  • sern_rabar.jpg
    sern_rabar.jpg
    20.3 KB · Wyświetleń: 5

gin

Member
Sty 25, 2010
40
0
0
Mniam
icon_smile.gif


Uwiebiam serniki. I chyba powinnam się na takie odchudzone przerzucić... ;)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Psikaczu, poszukaj tortownicy w innym sklepie: 25 zł to zdzierstwo. Z tego co pamiętam, ona kosztowała sporo mniej.

President to mój ulubiony ser na serniki, niezawodny, więc nie sądzę, by to była wina Presidenta. Ale mówię nie o wiaderku, tylko o takim w "kiełbasce".
Także nie papieru do pieczenia: kiepski papier po prostu się przyklei do wypieku, nie ma natomiast wpływu na jego konsystencję czy czas pieczenia.

Psikaczu, zrób tak, jak Ilona radzi: jeśli wierzch się zacznie spiekać z środek będzie surowy - przykryj go folią. Gazowe piekarniki maja ponoć swoje fanaberie.
icon_wink.gif

Powodzenia!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Lemoni

Member
Paź 18, 2008
75
0
0
ostatnio zaszalałam i dałam twaróg półtłusty, 2 łyżki fruktozy i cukier waniliowy! i sypnęłam trochę słodziku. Wkroiłam też 2 suszone morele a w połowie pieczenia lekko posypałam kokosem
ha!
pierwszy raz komuś smakowało!
i to Lubemu
icon_rolleyes.gif
, więc się bardzo cieszę
fiesgrins.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Lemoni - bardzo się ciesze
icon_mrgreen.gif


Ja robilam na sobotę. Z czarną porzeczką
lecker.gif


ser_porz.jpg

Edit.
Mam jeszcze fotke całego tylko, ze zapomnialam zmienic usawienia w aparacie i kiepsko mi wyszło
ugly_08.gif


szer.jpg
 

Załączniki

  • ser_porz.jpg
    ser_porz.jpg
    20.9 KB · Wyświetleń: 5
  • szer.jpg
    szer.jpg
    37.4 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ankar

Member
Kwi 25, 2008
125
0
0
Ilona wielkie dzięki za ten przepis. Zrobiłam z małymi zmianami i wyszedł pychota!
Mój podałam z sosem wiśniowym P1060287.JPG
anbetung.gif
 

Załączniki

  • P1060287.JPG
    P1060287.JPG
    124.3 KB · Wyświetleń: 5

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Pyyyysznie wyglada
lecker.gif

Miło mi, że się skusiłaś
banana.gif

A powiesz coś więcej o sosie - poprosze
anbetung.gif
Wiśnie kocham
icon_mrgreen.gif
 

ankar

Member
Kwi 25, 2008
125
0
0
Ponieważ sernik miał być na imieniny więc postanowiłam, że musi być czymś "wzbogacony". Zrobiłam sos wiśniowy i to był strzał w dziesiątkę.

1 kilogram wiśni wydrylowałam, 1/2 kg zmiksowałam resztę zostawiłam w całości.
Zagotowałam 1/2 litra wody i dodałam słodzik ( wg uznania ), do tej wody wlałam zmiksowane wiśnie. chwilę gotowałam po czym dosypałam całe wiśnie. jeszcze chwilkę gotowałam. Dodałam 2 galaretki wiśniowe. Gotowe
mniam.gif


Pycha
lecker.gif

 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
cvety.gif
dzięki.
 

psikaczu

Member
Maj 16, 2010
4
0
0
Kilka postów wyżej pisałam o problemie niedopiekania ciasta. I chyba znalazłam rozwiązanie bo dokąd kupiłam foremkę silikonową do pieczenia - problem zniknął. Cista pieką się w temperaturach i czasach podanych w przepisie i od razu po lekkim przestygnięciu można je zjadać
icon_smile.gif
Polecam takie foremki
icon_smile.gif

Pozdrawiam
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Dzięki za info
daumen.gif


Kpiłam wczoraj śliwki i takie jakieś bez smaku są
icon_frown.gif
Ponieważ w lodóce miałam twaróg i zalegały mi 4 białka stwierdziłam, że upiekę sobie sernik.
Śliwki pokroiłam w "kostkę", wymiesałam z masą. Się piecze w keksówce
fiesgrins.gif

mniam.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Zrobiłam sobie na urodziny
icon_mrgreen.gif

Twarogu 750 g, poł duzego jogonata, budyń waniliowy, rodzynki, łycha cukru z wanilią, bez białek.

lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif

 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Z pól kg twarogu robie na tortownicy 18 cm.
Możesz zrobić z 1,5 porcji na swoją tortownicę.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy