- Wrz 8, 2010
- 10
- 0
- 0
Przepis pochodzi z programu "Rewolucja na talerzu". Sernik jest bardzo delikatny, dietetyczny, a przede wszystkim bardzo pyszny
Sernik można polać polewą owocową...
Przepis:
* 800 g twarogu śmietankowego (4% tłuszczu)
* 3 jaja
* 1/2 szklanki cukru (zamiast cukru dodałyśmy miód)
* 1 laska wanilii
Rozkroić laskę wanilii, wyjąć ziarenka i dodać do twarogu. Dodać cukier i zmiksować. Stale miksując kolejno dodawać po jednym jajku. Wyłożyć formę papierem do pieczenia wlać masę serową. Formę wypełnioną ciastem zakryć folią aluminiową. Postawić na blasze do pieczenia, na którą należy wlać wrzątek. Piec 60 minut w 180*. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i nie otwierając go pozostawić w nim ciasto na kolejne 15 minut. Robimy to po to by ciasto nam nie opadło.
Uchylić drzwiczki piekarnika i odczekać kolejne 15 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i nie wyjmując go z formy wystudzić. Gdy jest chłodne wstawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki.
porcja tradycyjnego sernika 350 kcal, w naszej wersji 150 kcal

Sernik można polać polewą owocową...

Przepis:
* 800 g twarogu śmietankowego (4% tłuszczu)
* 3 jaja
* 1/2 szklanki cukru (zamiast cukru dodałyśmy miód)
* 1 laska wanilii
Rozkroić laskę wanilii, wyjąć ziarenka i dodać do twarogu. Dodać cukier i zmiksować. Stale miksując kolejno dodawać po jednym jajku. Wyłożyć formę papierem do pieczenia wlać masę serową. Formę wypełnioną ciastem zakryć folią aluminiową. Postawić na blasze do pieczenia, na którą należy wlać wrzątek. Piec 60 minut w 180*. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i nie otwierając go pozostawić w nim ciasto na kolejne 15 minut. Robimy to po to by ciasto nam nie opadło.
Uchylić drzwiczki piekarnika i odczekać kolejne 15 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i nie wyjmując go z formy wystudzić. Gdy jest chłodne wstawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki.
porcja tradycyjnego sernika 350 kcal, w naszej wersji 150 kcal