Sernik Pieczony w Kąpieli Wodnej

Wrz 8, 2010
10
0
0
Przepis pochodzi z programu "Rewolucja na talerzu". Sernik jest bardzo delikatny, dietetyczny, a przede wszystkim bardzo pyszny
icon_smile.gif

Sernik można polać polewą owocową...:D

sernik.jpg

Przepis:

* 800 g twarogu śmietankowego (4% tłuszczu)
* 3 jaja
* 1/2 szklanki cukru (zamiast cukru dodałyśmy miód)
* 1 laska wanilii

Rozkroić laskę wanilii, wyjąć ziarenka i dodać do twarogu. Dodać cukier i zmiksować. Stale miksując kolejno dodawać po jednym jajku. Wyłożyć formę papierem do pieczenia wlać masę serową. Formę wypełnioną ciastem zakryć folią aluminiową. Postawić na blasze do pieczenia, na którą należy wlać wrzątek. Piec 60 minut w 180*. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i nie otwierając go pozostawić w nim ciasto na kolejne 15 minut. Robimy to po to by ciasto nam nie opadło.

Uchylić drzwiczki piekarnika i odczekać kolejne 15 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i nie wyjmując go z formy wystudzić. Gdy jest chłodne wstawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki.

porcja tradycyjnego sernika 350 kcal, w naszej wersji 150 kcal

Załączniki

• sernik.jpg
    sernik.jpg
    822.3 KB · Wyświetleń: 1

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
Ale jak dla mnie ser śmietankowy, to nie 4 % tłuszczu, tylko kilka razy więcej. 4% to raczej chudy albo co najwyżej półtłusty.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Lemoni

Member
Paź 18, 2008
75
0
0
Ja uważam, że nazwa została poprawnie użyta. Do serników daje się dużo jajek, kostkę masła, mnóstwo cukru, tłusty ser w którym czasem tłuszczu jest więcej od białka;),tu natomiast oprócz cukru wszystko zdrowe. Trochę słodyczy musi zostać, przecież to ciasto! W lżejszym, mniej grzesznym wydaniu.

psikaczu

Member
Maj 16, 2010
4
0
0
Ja jestem na diecie Dukana i robiłam raz ten sernik, dodając słodzik zamiast cukru. Wyszedł bardzo smaczny; najlepszy z serników Dukanowych, jakie piekłam. Brakowało mi w nim tylko jakiegoś przełamania smaku. Pewnie chodzi o polewę dla osób nie będących na diecie. Ja kładłam sobie powidła rabarbarowe na wierzch sernika i wtedy to już było przepyszne. I jeszcze co zauważyłam - jest bardziej syty. O ile zwykłego sernika kroję sobie dwa lub trzy kawałki do kawy, tak tego wystarczy jeden kawałek. Robiłam go z sera 4% i olejku waniliowego; na pewno z laską wanilii jest jeszcze smaczniejszy. Uważam, że jest dietetyczny z powodu minimalnej ilości składników kalorycznych.
Pozzdrawiam

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Niskotluszczowy ser, slodzik zamiast cukru i jajka moga byc skladnikami sernika zgodnego z dieta Atkinsa albo LowCarb. Chociaz z miodem to juz raczej nie
icon_mrgreen.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy