- Lis 28, 2005
- 33,924
- 6,343
- 113
Sernik pomarańczowy z białą czekoladą bez pieczenia
Tortownica 24 cm średnicy
Składniki:
350 g naturalnego serka śmietankowego ( Delfiko, Zielona Ląka)
100 g cukru
100 g białej czekolady
400 g jogurtu typu greckiego
15 ml likieru pomarańczowego (opcjonalnie)
200 ml śmietanki kremówki
1 opakowanie śmietan-fixu ( opcjonalnie)
1 łyżeczka cukru pudru
20 g żelatyny ( np. Dr Oetker)
100 ml wrzątku do żelatyny
3 duże pomarańcze
1 opakowanie galaretki pomarańczowej ( na 500 ml wody)
250 ml wrzątku do galaretki
Wykonanie:
Obrać i wyfiletować pomarańcze.
Dwie z nich zmiksować blenderem, uzyskując 250 ml pulpy pomarańczowej, trzecią drobno posiekać ( lub jak ktoś woli, również zmiksować).
Zalać żelatynę wrzątkiem, wymieszać, odstawić do przestudzenia.
Galaretkę zalać wrzątkiem, wymieszać, trochę przestudzić, dodać pulpę pomarańczową, odstawić do przestygnięcia.
Roztopić białą czekoladę w mikrofalówce ( 2 minuty) lub w kąpieli wodnej.
Zmiksować razem serek, cukier, czekoladę, likier i jogurt.
Dodać posiekaną pomarańczę wraz z sokiem. Zmiksować.
Zahartować żelatynę dodając do niej porcjami kilka łyżek masy serkowej, a potem dodać ją do masy i dokładnie wymieszać. Ubić śmietanę z cukrem pudrem i ewentualnie ze śmietan- fixem, dodać do masy i dokładnie, ale szybko wymieszać ( masa prędko zastyga).
Przełożyć do tortownicy i wstawić do lodówki do zestalenia.
Na wierzch wyłożyć lekko tężejącą galaretkę pomarańczową i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Sernik ma bardzo kremową, śmietankową konsystencję. Można go również robić na spodzie z ciasteczek lub jako deser w pucharkach. Nie smakuje jak sernik, a raczej jak krem śmietanowy. Polecam.
Zdjęcia niespecjalne, bo z łakomstwa nie dałam mu dostatecznie stężeć....
Tortownica 24 cm średnicy
Składniki:
350 g naturalnego serka śmietankowego ( Delfiko, Zielona Ląka)
100 g cukru
100 g białej czekolady
400 g jogurtu typu greckiego
15 ml likieru pomarańczowego (opcjonalnie)
200 ml śmietanki kremówki
1 opakowanie śmietan-fixu ( opcjonalnie)
1 łyżeczka cukru pudru
20 g żelatyny ( np. Dr Oetker)
100 ml wrzątku do żelatyny
3 duże pomarańcze
1 opakowanie galaretki pomarańczowej ( na 500 ml wody)
250 ml wrzątku do galaretki
Wykonanie:
Obrać i wyfiletować pomarańcze.
Dwie z nich zmiksować blenderem, uzyskując 250 ml pulpy pomarańczowej, trzecią drobno posiekać ( lub jak ktoś woli, również zmiksować).
Zalać żelatynę wrzątkiem, wymieszać, odstawić do przestudzenia.
Galaretkę zalać wrzątkiem, wymieszać, trochę przestudzić, dodać pulpę pomarańczową, odstawić do przestygnięcia.
Roztopić białą czekoladę w mikrofalówce ( 2 minuty) lub w kąpieli wodnej.
Zmiksować razem serek, cukier, czekoladę, likier i jogurt.
Dodać posiekaną pomarańczę wraz z sokiem. Zmiksować.
Zahartować żelatynę dodając do niej porcjami kilka łyżek masy serkowej, a potem dodać ją do masy i dokładnie wymieszać. Ubić śmietanę z cukrem pudrem i ewentualnie ze śmietan- fixem, dodać do masy i dokładnie, ale szybko wymieszać ( masa prędko zastyga).
Przełożyć do tortownicy i wstawić do lodówki do zestalenia.
Na wierzch wyłożyć lekko tężejącą galaretkę pomarańczową i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Sernik ma bardzo kremową, śmietankową konsystencję. Można go również robić na spodzie z ciasteczek lub jako deser w pucharkach. Nie smakuje jak sernik, a raczej jak krem śmietanowy. Polecam.



Zdjęcia niespecjalne, bo z łakomstwa nie dałam mu dostatecznie stężeć....

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: