Sernik waniliowy z malinami i jagodami

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
0
0
Wilgotny, dość ciężki, a jednocześnie kremowy. Dla mnie doskonały.


Proporcje na tortownicę o śr. 20 cm

Kruche ciasto
* 75 g zimnego masła
* 160 g mąki (najlepiej krupczatki)
* 50 g cukru pudru

Składniki zmiksować w malakserze, aż powstaną okruszki lub rozetrzeć palcami na kruszonkę.
Wysypać do tortownicy i ugnieść na dnie i na brzegu - ok. 3 cm wysokości.
Podpiec w temp. 180 stopni na złoty kolor (ok. 12-15 minut).


Masa serowa

* 100 g miękkiego masła
* 200 g cukru
* 600 g sera białego (zmielić 2-3 razy lub przetrzeć przez sito - ja przecieram)
* 3 jajka
* 2-3 łyżki ekstraktu z wanilii lub ziarenka wyłuskane z połowy laski wanilii
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej


Na wierzch

* 100 g jagód
* 100 g malin

Owoce mogą być świeże lub mrożone. Jak mrożone to nie rozmrażać.


Masło utrzeć z połową cukru na jasna masę, dodawać po łyżce sera i po trochu pozostałego cukru. Ucierać, aż cukier nie będzie wyczuwalny (ok. 5 minut).
Dodawać po jednym jajku, po każdym miksując na najniższych obrotach miksera ok. 30 sekund. Na koniec dodać wanilię i mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować.
Wyłożyć na podpieczony spód, powierzchnię masy wyrównać.
Na masę wyłożyć owoce.
Piec w temp. 160 stopni przez ok. 60 minut (wierzch na środku powinien być lekko sprężysty). Gdyby sernik przypiekał się na wierzchu, należy przykryć go folią aluminiową.
Po upieczeniu sernik zostawić na 15 minut w piekarniku, po czy wyjąć go, a po godzinie zdjąć obręcz tortownicy. Po całkowitym ostudzeniu wstawić do lodówki na min. 8-10 godzin.


sernikmalinyjagody.jpg


sernikdoskonay.jpg


sernikdoskonay.jpg

 
Lip 21, 2010
9
0
0
Mniam
lecker.gif
Aż mi ślinka pociekła :)Jutro jak będe miała czas to zrobie i napisze jak mi wyszedł. Ale twój wyglada nieziemsko
icon_smile.gif
To twój przepis, agatko ?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
0
0
Loverek deserów @ 22 Jul 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1006741Mniam
lecker.gif
Aż mi ślinka pociekła :)Jutro jak będe miała czas to zrobie i napisze jak mi wyszedł. Ale twój wyglada nieziemsko
icon_smile.gif
To twój przepis, agatko ?
Mój.


Cynamon @ 23 Jul 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1007320Prawdopodobnie będę piekła, ale moja najmniejsza tortownica to 22 cm. Planuję zrobić w prostokątnej foremce.
Możesz upiec z podanej ilości składników, on jest wysoki. Albo zwiększyć do tej tortownicy ilość składników o 1/4 i będzie dobre.
daumen.gif
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
0
0
Cynamon @ 24 Jul 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1007740I chyba tak zrobię. Użyłaś zwykłego twarogu półtłustego mielonego 3 razy? Chętniej zrobiłabym z wiaderkowego sera, lenistwo bierze nade mną górę ;)
Robiłam z tłustego, ale półtłusty też się nada. Ważne żeby był dość suchy (dotknij przed zakupem), nie taki kremowy mięciutki w kostce.
Wiaderkowych nie używam.

Nie musisz go mielić, możesz przetrzeć przez sito. Tylko tak robię bo i mycia mniej (tylko sito zamiast całego osprzętu do maszynki) i ser wydaje się być bardziej napuszony.
 

Cynamon

Member
Lut 5, 2009
779
0
0
Upiekłam. Chłodzi się w lodówie. Zrobiłam z czerwonymi porzeczkami i z serków homo, z braku towaru w sklepie, a zrezygnować już nie mogłam, bo podpieczony spód czekał w domu
icon_razz.gif
Pękł na wierzchu, ale wygląda i pachnie obłędnie. Jutro degustacja.
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
0
0
Cynamon @ 24 Jul 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1007976Upiekłam. Chłodzi się w lodówie. Zrobiłam z czerwonymi porzeczkami i z serków homo, z braku towaru w sklepie, a zrezygnować już nie mogłam, bo podpieczony spód czekał w domu
icon_razz.gif
Pękł na wierzchu, ale wygląda i pachnie obłędnie. Jutro degustacja.
Czekam na relację
icon_smile.gif



Gucio @ 26 Jul 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1008318Wspaniały zapach malin i jagód
mniam.gif
Guciu, piękny. A jaki wielki! Robiliście z większej porcji? Jakie wymiary blaszki?
Jak Wam smakuje?
icon_razz.gif
 

Gucio

Well-known member
Contributor
Kwi 2, 2007
1,794
241
63
Guciu, piękny. A jaki wielki! Robiliście z większej porcji? Jakie wymiary blaszki?
Jak Wam smakuje?
icon_razz.gif

[/quote]


agatko
anbetung.gif
bussi.gif

piekłam z podwójnej porcji w kwadratowej blaszce 25/25
icon_lol.gif
Sernik wyszedł prze
lecker.gif
prze
lecker.gif
przepyszny
lecker.gif
lecker.gif
niesamowity aromat i wspaniały smak
mniam.gif
bardzo fajne połączenie smakowe jagód z malinami
icon_razz.gif
upiekłam z małą modyfikacją bo użyłam zwykłego sera startego na tarce oraz sera śmietanowego
icon_redface.gif

Na pewno do powtórki
icon_razz.gif
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
0
0
Guciu, cynamon - ależ się cieszę.
icon_smile.gif

Taki sernik planuję na swój ślub i teraz nie mam już żadnych wątpliwości, że to dobra decyzja.