Sernik z bitą śmietaną

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,787
4,846
113
Rozumiem, że nie nasączasz. Dzięki, Zuniu.
wink.gif

Carmel

Member
Lut 3, 2005
2,346
0
0
i mój, ale mało słodki, tak mąż powiedział
baa.gif

IMG_5316.JPG IMG_5322.JPG

Załączniki

• IMG_5316.JPG
    IMG_5316.JPG
    74.5 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_5322.JPG
    IMG_5322.JPG
    71.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

gosia

Member
Paź 9, 2005
2,299
0
0
Zrobiłam do ciasta dodałam kakao- myślałam, że to ciasto będzie za suche i tą krupczatkę będzie czuć- jednak nie. Masa wyszła mi mało słodka - można próbować wcześniej przed wyłożeniem na ciasto. Robiłam w tortownicy -masy było dużo - podzieliłam na dwa ciasto i dwa razy przełożyłam. Mnie smakowało, fajne. Polecam dodanie kakao - fajnie wygląda.

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,787
4,846
113
Ja też zrobiłam. Biszkopt wg Hihi ogromny, mimo ze z 4 jajek. Masy też wyszło duzo, była jej solidna, gruba warstwa.Biszkpt nawilża się od kremu bardzo mało, ale to nie przeszkadza. W sumie ciasto ciekawe, nieprzesłodzone, masa pyszna. Będzie powtórka.
daumen.gif

zunia

Member
Cze 11, 2008
115
0
0
Zawsze można dosłodzić przed przełożeniem biszkoptu, ale mi osobiście smakuje właśnie taki nie za słodki, przynajmniej nie mdli. Ale cieszę się, że smakował.

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Zrobiłam, trochę zmieniając sposób przełożenia: biszkopt (z własnego przepisu) przełożyłam w środku i na wierzchu, jedną warstwę posmarowałam cieniutko kremem kajmakowym ( który należało zutylizować) a na wierzchu ułożyłam brzoskwinie z puszki z zalałam je galaretką. Było świetne, napewno wchodzi na listę tzw. "ciast koniecznych", napewno też będą różne warianty. Przepis poszedł do ludzi, oczywiście z informacją co do autorki.
sernik_z_bit___mietan_.JPG

Załączniki

• sernik_z_bit___mietan_.JPG
    sernik_z_bit___mietan_.JPG
    90.2 KB · Wyświetleń: 0

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,787
4,846
113
Sliczny, i dobry pomysł, Samanto. Następnym razem swój tak wykończę. Zyskuje ja wyglądzie, a pewnie i na smaku. Nie miałam przed świętami czasu wymyslać, ale brakowało mi właśnie czegos takiego. Mój, mimo polewy, wydawał sie jakiś "goły"
icon_smile.gif

Powtórka w ostatni weekend kwietnia, dla rodzinki z daleka.
icon_smile.gif

*Dopisze tutaj: Powtórka była, z brzoskwiniami pod galaretką brzoskwiniową na soku, a biszkopt leciutko nasączony limoncello. Ciasto wyszło bajeczne. Przepis poszedł w świat.
icon_smile.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
W sumie nie jestem pewna czy jeszcze mam prawo twierdzić że to jest to samo ciasto ale idea jest taka jak w oryginale: biszkopt przełożony tą dokładnie masą serową (i tu nic nie radzę zmieniać) tylko szczegóły są nieco inne. Wg mnie ciasto na tym zyskało, mam nadzieję że nie urażę tym autorki przepisu .

zunia

Member
Cze 11, 2008
115
0
0
Spokojnie, nie mam przecież powodów, aby się denerwować, mi osobiście bardzo Twój pomysł się podoba i na pewno go wypróbuję.

zunia

Member
Cze 11, 2008
115
0
0
Biszkopt na serniczek upieczony, jutro przełożę, a zrobię jeszcze inaczej, miałam zrobić z galaretką, ale dam na wierzch może kakao i migdały, mam nadzieje, że będzie smaczny, zdjęcie będzie jak skończę.

zunia

Member
Cze 11, 2008
115
0
0
A jednak zrobiłam jeszcze inaczej, na wierzch dałam cienką warstwę kremówki zabarwionej na żółto i posypałam migdałami. zdjęcia w przekroju nie mam, a to drugie ciacho to snikers.

Załączniki

• magda_451.jpg
    magda_451.jpg
    320.4 KB · Wyświetleń: 0

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
To ciasto z galaretką i owocami na wierzchu będzie na 4 Pierwszych Komuniach : 2 u znajomych którzy gościli u nas w święta a pozostałe 2 u ich z kolei znajomych którzy tylko słyszeli o tym cieście.

Sylvka

Member
Kwi 9, 2009
115
0
0
Carmel, Twoje ciasto wygląda tak, że aż ślinka cieknie i człowiek zaczyna się zastanawiać, kiedy mógłby go upiec/spróbować!
lecker.gif

ANNEBLACK

Member
Lis 23, 2005
264
1
0
Robiłam ten serniczek w wekend - masa przepyszna - kazdy się zachwycał. Biszkopt zrobiłam czekoladowy, nasączyłam go trochę alkoholem - a do masy dodałam galaretkę pomarańczową bo innej nie było. Śmietany też było więcej - ok. 700 ml, bo w sklepie były tylko opakowania po 375 ml, więc dałam dwa minus co wyjadłam ;). W ten weekend będzie powtórka!!!

kasik

Member
Gru 14, 2005
535
0
0
Też zrobiłam.
Jest pyszne,choć ja dałam więcej cukru,lubię słodkie,oj lubię.
Ciasto wchodzi na listę ulubionych i oczywiście będą różne wariacje na jego temat włącznie z tortem.

Carmel

Member
Lut 3, 2005
2,346
0
0
zrobiłam trochę innaczej

IMG_5650.JPG IMG_5655.JPG

Załączniki

• IMG_5650.JPG
    IMG_5650.JPG
    72.3 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_5655.JPG
    IMG_5655.JPG
    116.3 KB · Wyświetleń: 0

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Zrobiłaś prawie tak samo jak ja i uważam że to jest najbardziej apetyczna wersja tego ciasta.

zunia

Member
Cze 11, 2008
115
0
0
Mam zrobić dla znajomej na komunię ten sernik i zrobię właśnie z galaretką i brzoskwiniami, wygląda smakowicie.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy