Sernik z jogurtów bałkańskich

halka

Member
Sty 31, 2007
18
0
0
Ja ten sernik piekę dokładnie wg. przepisu ale dodaję jeszcze 250gramowy serek mascarpone. Piekłam kilka razy i nigdy mi nie opadł.

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Tzn. że robisz nie dokłądnie wg przepisu
icon_wink.gif

Robiłaś kiedyś bez mascarpone ?
Jeśli tak to jaka jest różnica w konsystencji ?
Bardziej zwarty jest czy jak?

halka

Member
Sty 31, 2007
18
0
0
No tak masz rację. Jak dodaję kolejny składnik to już nie jest wg. przepisu. Uwielbiam serniki i pewnie dlatego po upieczeniu wg. oryginalnego przepisu zaczęłam kombinować bo mi opadł.Oceniając dziś same jogurty były bardziej zbite. Po dodaniu mascarpone jest puszysty, wilgotny i piankowy.przy nacisku łyżeczką wręcz słychać jak uwalniają się pęcherzyki powietrza.Jest równiutki i nic nie opada.Piekłam już wielokrotnie. A dwa razy robiłam go z glazurą cytrynową. Myślę,że wiele z nas próbuje zmian,choćby w ramach eksperymentu.Mnie osobiście dodatek mascarpone bardzo smakuje.A jeszcze jak się powtarzalnie udaje wypiek jest dodatkową zachętą do powielania.

Cynamonna

Member
Lut 16, 2008
2,605
0
0
Dzięki, hazo
anbetung.gif

Cóż, sernik może widowiskowy nie jest, bo pęka, a skórka spieczona, ale ten smak... pobija nawet nowojorski wg mnie...
lecker.gif

Próbowałam górę ratować przed spieczeniem (te ciemna warstewka jest ładna, ale niekoniecznie wizualnie mi odpowiadająca) i przykrywałam folią, ale bestia tak urosła, że porwała folię i musiałam ją szybko odklejąc
rofl.gif

Kilka zdjęć załączam.

Załączniki

• sernik_z_jogo.jpg
    sernik_z_jogo.jpg
    200.5 KB · Wyświetleń: 0
  • sernik_z_jogo2.jpg
    sernik_z_jogo2.jpg
    342 KB · Wyświetleń: 0
  • sernik_z_jogo3.jpg
    sernik_z_jogo3.jpg
    200.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
Cynamonno-jeśli można-chciałam zapytać czy piekłaś z użyciem mokrych gazet?

Ja przed chwilą skończyłam piec ten sernik(piekłam drugi raz) i on wogóle nie pękł, ani nie
ma ciemnej skórki.Pytam z ciekawości- ponieważ ja w obu wypiekach używałam metody
Joanny.Wiem, że nie do wszystkich receptur można jej użyć ale , w tym przypadku jest
super.Pozdrawiam.
icon_biggrin.gif

Cynamonna

Member
Lut 16, 2008
2,605
0
0
Zapomniałam, mariaanno, więc efekt jaki jest, taki jest - na przyszłość będę wiedzieć
icon_wink.gif
Ale smakował wszystkim próbującym (na urodzinowej nasiadówce u znajomej), więc najważniejsza kwestia zachowana
icon_smile.gif

Pokażesz jak wygląda taki niespieczony?

AnnaH

Member
Lis 15, 2005
1,423
0
0
zrobilam i pycha , ale... no wlasnie, cos nie tak chyba mi wyszlo . Ciasto pieklo sie ponad 1,5 godz a mimo to patyk caly czas sie obieral, jakby ciasto bylo surowe. I biszkopty na spodzie byly starsznie mokre, az kapalo prawie z nich. Wszystko bylo wg przepisu. Tylko uzylam jogurtu 3,5 %. Czy on mial byc tlusciejszy??? No i 2 duze -tzn 800g czy 1000g?.
Czeklam jeszcze na porady bo smaczny byl i mam ochote na powtorke

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,194
2,748
113
AnnaH @ 28 Apr 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=697362zrobilam i pycha , ale... no wlasnie, cos nie tak chyba mi wyszlo . Ciasto pieklo sie ponad 1,5 godz a mimo to patyk caly czas sie obieral, jakby ciasto bylo surowe. I biszkopty na spodzie byly starsznie mokre, az kapalo prawie z nich. Wszystko bylo wg przepisu. Tylko uzylam jogurtu 3,5 %. Czy on mial byc tlusciejszy??? No i 2 duze -tzn 800g czy 1000g?.
Ja robię z jogurtu bałkańskiego chyba 9% tłuszczu, 340g każdy. Spodu nie robię z biszkoptów tylko z ciastek digestive jak w serniku nowojorskim. I owijam mokrymi gazetami. Nigdy mi nie popękał i się nie spiekł. Piekę zgodnie z przepisem i nie sprawdzam patyczkiem.

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
Cynamonna @ 26 Apr 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=696822Zapomniałam, mariaanno, więc efekt jaki jest, taki jest - na przyszłość będę wiedzieć
icon_wink.gif
Ale smakował wszystkim próbującym (na urodzinowej nasiadówce u znajomej), więc najważniejsza kwestia zachowana
icon_smile.gif

Pokażesz jak wygląda taki niespieczony?
Przepraszam,że z takim opóżnieniem.Ten piekłam na święta.

Załączniki

• DSCF0002.JPG
    DSCF0002.JPG
    320.5 KB · Wyświetleń: 0

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
AnnaH @ 28 Apr 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=697362zrobilam i pycha , ale... no wlasnie, cos nie tak chyba mi wyszlo . Ciasto pieklo sie ponad 1,5 godz a mimo to patyk caly czas sie obieral, jakby ciasto bylo surowe. I biszkopty na spodzie byly starsznie mokre, az kapalo prawie z nich. Wszystko bylo wg przepisu. Tylko uzylam jogurtu 3,5 %. Czy on mial byc tlusciejszy??? No i 2 duze -tzn 800g czy 1000g?.
Anno- jeśli mogę ci coś doradzić ,to tylko to,że stosując się do przepisu i przy wykorzystaniu metody mokrych gazet za każdym razem efekt był super.Moim zdaniem przy tym serniku sposób na suchy patyczek nie sprawdza się, bo nie może się sprawdzić.Ja piekę 10min.w temp.240st.C,a następnie zmniejszam do 170stC
i piekę jeszcze 1godz.Odnośnie innych jogurtów nie mogę się wypowiadać, bo jeszcze nie próbowałam.Pozdrawiam.
icon_biggrin.gif

monika1207

Member
Wrz 17, 2007
109
0
0
Długo się zbierałam żeby upiec ten sernik i w końcu się udało
icon_biggrin.gif
teraz żałuję ze go upiekłam... dopiero dzisiaj bo jest przepyszny
icon_biggrin.gif
Mi również sporo siadł po upieczeniu ale w smaku po prostu niebo:) Wszyscy się nadziwić nie mogą że sernik bez sera może być tak smaczny. Na pewno jeszcze nie raz będę go piekła. pozdrawiam

nikka

Member
Kwi 21, 2007
341
0
0
ja robiłam według proporcji z opakowania jogurtu bałkańskiego:

Składniki:

3 jogurty bałkańskie -po 340 gramów każdy
5-6 jaj (ja użyłam 6, rozmiar "m")
1/2 szklanki oleju (szklanka o pojemności ok. 250 ml)
1 1/2 szklanki cukru
3 budynie śmietankowe - o łącznej wadze 105 g
cukier wanilinowy - 3 płaskie łyżki stołowe

na spód: opakowanie herbatników (ja użyłam opakowanie ciastek czekoladowych i 4 ciastka z arachidami - o łącznej wadze około. 300 g
100 g margaryny Kasi

(spód jest de facto odmianą spodu z sernika nowojorskiego: Ciastka na spód posiekać drobno w malakserze, dodać roztopiony tłuszcz. Do tortownicy - wyłożonej folią aluminiową (zarówno spód, jak i oddzielna warstwa na boki) - zabezpieczającej później masę przed wypłynięciem - włożyć masę ciasteczkową, docisnąć łyżką, równomiernie ją rozkładając, wyrównać. Włożyć do lodówki na około pół godziny, żeby stwardniała. Na taki spód wyłożyć masę serową - przygotowaną jak w tutaj podanym przepisie - to jest z ubitymi białkami)

Sernik pękł, nie opadł, smakował fantastycznie.

Wykorzystałam proponowaną tu temp. pieczenia - 170 stopni, piekłam przez 95 minut w piekarniku elektrycznym. Przez około godzinę sernik był przykryty folią aluminiową z góry, żeby się nie spalił. Kilka razy na początku pieczenia polałąm ścianki piekarnika wodą.

W smaku jest absolutnie fantastyczny. Do powtórki

sernik%20026.jpg

sernik%20006.jpg

Załączniki

• sernik.jpg
    sernik.jpg
    44.8 KB · Wyświetleń: 0
  • sernik_006.jpg
    sernik_006.jpg
    59.1 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

eremiw

Member
Wrz 1, 2007
261
1
18
Zrobiłam, nie popękał, tylko skórka lekko brązowa z góry, ale grzanie dałam gora -dół. Następnym razem spróbuję na termoobiegu. Robilam dokładnie według przepisu, prawie dokladnie- bo miałam tylko budyń cytrynowy:)) Wszystko wymieszałam łyżką w misce aby się tylko połączyło i dodałam do piany. A po upieczeniu zostawiłam w piekarniku , po kilku minutach uchyliłam leciutko drzwiczki i został tam do rana. Opadł tylko odrobinę. Może nastepnym razem faktycznie spróbuję z jogurtów z Biedronki?Ktoś tak tu radził.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy