Sernik z jogurtów bałkańskich

sylcia

Member
Paź 29, 2004
2,199
0
0
Lud,dalam 2 lyzeczki kawy rozpuszczalnej,rozmieszanej w dwoch lyzkach wody. Dodalam to tak mniej wiecej do 1/4 masy
icon_biggrin.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Sylciu
daumen.gif



Olciek, mam pytanie o "bezolejową" modyfikację. Zamiast dodania oleju należy zwiększyć ilość jajek?
 

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Sinistra @ 16 Sep 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=751166Olciek, mam pytanie o "bezolejową" modyfikację. Zamiast dodania oleju należy zwiększyć ilość jajek?
Ja nie zwiększałam celowo ale miałam małe jajka. Tak jak pisałam parę postów wcześniej. Na 980g jogurtu przypadło mi 5 jajek 'm' i 2 małe 's'.

CYTATOlcieek, mogłabyś napisać czy sernik na tym zyskał... anbetung.gif
zyskał, zyskał i to znacznie
icon_exclaim.gif
mam wyczulony język czy coś ?
icon_razz.gif

a mam porównanie bo piekłam z i bez kapieli wodnej. (wkładam blaszkę do większej brytfanki, wlewam masę jogurtową, wkładam do piekarnika i szybko nalewam do brytfanki gorącą wodę i zamykam piekarnik)
kiedyś robiłam go bardzo często i doszłam dzięki temu do takiej konsystencji jaka najbardziej mi odpowiada.
bez oleju i pieczony w tej kąpieli naaaj. dla mnie. Komuś moze taki nie odpowiadać, ale jak nie wypróbujesz to się nie przekonasz.
bo to raczej nie jest typowy sernik (no ale jak ma być skoro jest z jogurtu
rofl.gif
), jest lżejszy, bardziej puszysty.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Sylciu, piękne zdjęcia.
Kto wie, może i ja się kiedyś przekonam do upieczenia sernika bez sera....
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

iwki

Member
Cze 3, 2008
365
0
0
olcieek @ 16 Sep 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=751448Ja mam porównanie bo piekłam z i bez kapieli wodnej. (wkładam blaszkę do większej brytfanki, wlewam masę jogurtową, wkładam do piekarnika i szybko nalewam do brytfanki gorącą wodę i zamykam piekarnik)
kiedyś robiłam go bardzo często i doszłam dzięki temu do takiej konsystencji jaka najbardziej mi odpowiada.
bez oleju i pieczony w tej kąpieli naaaj. dla mnie. Komuś moze taki nie odpowiadać, ale jak nie wypróbujesz to się nie przekonasz.
bo to raczej nie jest typowy sernik (no ale jak ma być skoro jest z jogurtu
rofl.gif
), jest lżejszy, bardziej puszysty.
ja mam pytanko,
jezeli chodzi o "pieczenie w kapieli" , ile forma z ciastem ma byc zanuzona w wodzie tzn. czy wystarczy mala warstwa wody , czy musi to byc pare centymetrow.
 

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
olcieek @ 16 Sep 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=751448Ja nie zwiększałam celowo ale miałam małe jajka. Tak jak pisałam parę postów wcześniej. Na 980g jogurtu przypadło mi 5 jajek 'm' i 2 małe 's'.
zyskał, zyskał i to znacznie
icon_exclaim.gif
mam wyczulony język czy coś ?
icon_razz.gif

a mam porównanie bo piekłam z i bez kapieli wodnej. (wkładam blaszkę do większej brytfanki, wlewam masę jogurtową, wkładam do piekarnika i szybko nalewam do brytfanki gorącą wodę i zamykam piekarnik)
kiedyś robiłam go bardzo często i doszłam dzięki temu do takiej konsystencji jaka najbardziej mi odpowiada.
bez oleju i pieczony w tej kąpieli naaaj. dla mnie. Komuś moze taki nie odpowiadać, ale jak nie wypróbujesz to się nie przekonasz.
bo to raczej nie jest typowy sernik (no ale jak ma być skoro jest z jogurtu
rofl.gif
), jest lżejszy, bardziej puszysty.
Olcieek, dzięki!
bussi.gif
Następnym razem upiekę w kąpieli wodnej.
 

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
35,953
2,883
113
No to nie jest ze mną wcale żle
icon_mrgreen.gif
. Ciasto jeszcze stygnie, ale gołym okiem widać, że się nie zapadło,
piekłam w kąpieli wodnej (do większej foremki włożyłam tą z ciastem, nalałam wody i siup do pieca), piekłam w formie
o wym. 24 na 29.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
po nocy w lodówce jest bajka
fiesgrins.gif
zobaczysz
fiesgrins.gif

takie na 'ciepło' w ogóle nie smakuje jak sernik, musi być koniecznie schłodzone.

a brak oleju to super pomysł
icon_mrgreen.gif

nic nie traci a po co tłuszcz w siebie wciskać niepotrzebnie
icon_mrgreen.gif
 

Malwunia

Member
Cze 8, 2008
138
0
0
upiekłam dzisiaj, chłodzi się ... opadł sporo ze 2 cm, ale wygląda fajnie.

ciekawa jestem spodu, bo dałam zmielone płatki jakieś słodkie, museli itp. bo nie mielam nic innego na spod, a nie chcialam kruchego ;)
 

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
35,953
2,883
113
No więc tak: powierzchnia ciasta - równa, nie zapadł się i nie popękał
icon_biggrin.gif
, musiałam spróbować (był dobrze wystudzony) - w smaku
lecker.gif
, na dno dałam zwykłe herbatniki, a... i przed pieczeniem uderzyłam foremką. Piekłam 90 minut
i po skończonym pieczeniu jeszcze przez chwilę sernik był w piekarniku. Nie wiem czy olej jest konieczny, ja nie dałam bo zapomniałam
dump.gif
. I to by było na tyle
wink.gif
. Lecę wstawić sernik do lodówki , bo mogę zapomnieć
icon_mrgreen.gif
, albo nie będzie co wstawiać
lecker.gif
.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
ja pisałam już że piekłam.
najpierw robiłam zgodnie z przepisem z olejem, ale któregoś razu zapomniałam i teraz robię już bez.
wychodzi imo smaczniejszy, poza tym przyjemniej mi się go je jak wiem że tam nie ma oleju
icon_wink.gif

teraz mi nie pęka i nie zapada się, a jak był z olejem to się tak zdarzało.

bez oleju jest delikatniejszy i jak ochotę na taki właśnie lekki to piękę ten.
ciężki, prawdziwy sernik to tylko na specjalne okazję
icon_wink.gif
 

Malwunia

Member
Cze 8, 2008
138
0
0
oo fajnie nastepnym razem zrobie wiec bez oleju, chociaz bylo super lekkie i smaczne nawet z nim...
płatkowy spod taki sobie
gruebel_2.gif
ale serniczek na jogurcie pierwsza klasa
icon_mrgreen.gif


IMG_2626.jpg
 

Załączniki

  • IMG_2626.jpg
    IMG_2626.jpg
    56 KB · Wyświetleń: 0

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
35,953
2,883
113
Od dzisiaj przyjmuję wersję bez oleju. Dzisiejsza degustacja wypadła
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif
, szkoda tylko, że ciasto znika w zastraszającym tempie
gruebel_2.gif
.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy