Sernik z jogurtów bałkańskich

Malwunia

Member
Cze 8, 2008
138
0
0
Maria z Łeby @ 21 Sep 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=753544Od dzisiaj przyjmuję wersję bez oleju. Dzisiejsza degustacja wypadła
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif
, szkoda tylko, że ciasto znika w zastraszającym tempie
gruebel_2.gif
.
u mnie tak samo !
icon_mrgreen.gif

dobrze chociaż, że można poudawać, że jest mniej kaloryczne, albo przynajmniej mniej niezdrowe
icon_razz.gif
 

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
35,953
2,883
113
Dzisiaj była powtórka, robiłam z 1 i 1/2 proporcji, ale dałam 2 budynie i ciasto jest trochę mnie wilgotne,
spód, który wyłożyłam herbatnikami (wcześniej też) jest dużo bardziej suchy. A... i dodałam rodzynki, miodzio
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif
. Oczywiście w kąpieli wodnej, bez oleju (celowo), w tem. 180 C. -czas 70 min.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

iwki

Member
Cze 3, 2008
365
0
0
chcialam sie dopytac o pieczenie w kapieli wodnej. Jak zabezpieczyc - uszczelnic tortownice ( tortownice moge wsadzic do drugiej wiekszej zaroodpornej formy ) . Pieklam raz owinelam tortownice folia aluminiowa, ale nie jest na tyle szeroka, wiec zlaczylam dwa kawalki , probujac "zwinac" szew jak najszczelniej, ale i tak dostalo sie troche wody. Na szczescie ciasto sie nie rozmoklo , ale wolalabym tego uniknac.
 

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
35,953
2,883
113
Nie wiem jak zabezpieczyć tortownicę przed przeciekaniem?. Piekłam 2 razy i zawsze w prostokątnej foremce, która wkładałam do drugiej z wodą .Moja foremka na szczęście jest szczelna, spróbuj może w żaroodpornej i wstaw ją do foremki z wodą, albo poszukaj innej byle szczelnej. Powodzenia
daumen.gif
.
 

bo66

Member
Kwi 4, 2008
370
0
0
ELA 2225 proszę powiedz jaka jest waga jednego opakowania jogurtu.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

monika1207

Member
Wrz 17, 2007
109
0
0
Upiekłam ten sernik po raz kolejny na święta. Jak zwykle był pyszny:) Natomiast jako małą modyfikacje podzieliłam masę jogurtową na dwie części i do jednej dodałam kakao a do drugiej skórkę pomarańczową. Piekłam w tortownicy układając masę na przemian, aż postała zebra:) Wizualnie wyglądał wspaniale, smakował również. Piekłąm z 3 jogurtów Zott 400ml bez spodu ciastkowego.
 

lilka

Member
Mar 29, 2008
245
0
0
Upiekłam dzisiaj ten serniczek, coś pysznego, szybko się robi a jeszcze szybciej znika, napewno jeszcze nieraz go upiekę.
 

ewa77

Member
Sty 6, 2009
333
0
0
Zrobilam i ja ten serniczek i nie powiem calkiem,calkiem smaczny i smakuje jak sernik , choc nie ma w nim ani grama sera.Pieklam metoda gazetowa i poraz pierwszy w zyciu sernik jest caly-zadnych pekniec.Szkoda tylko ,ze opadl
baa.gif
.Dziekuje bardzo za przepis
anbetung.gif
A zapomnialaby sernik zrobilam z wymieszanych jogurtow-greckiego i cytrynowego.
lecker.gif
 

pierniczek

Member
Lip 27, 2009
55
0
0
Dziękuje za przepis, pychota
icon_smile.gif

a zdziwienie konsumujących, że w serniku ani grama sera.... bezcenne
icon_mrgreen.gif


P1060522.JPG
 

Załączniki

  • P1060522.JPG
    P1060522.JPG
    96.3 KB · Wyświetleń: 1

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,419
2,352
113
Zrobilam i ja. Uzylam jogurtu greckiego i resztek serka mascarpone (3 lyzki chyba byly). Urosl jak dziki, ale niestety popekal troche i opadl niestety
icon_sad.gif
spod zrobilam z pokruszonych ciastek i masla.
W smaku jest bardzo dobry
icon_smile.gif
Po nocy w lodowce uzyskal konsystencje prawdziwego sernika. Pyszny!
 

Załączniki

  • DSC03629.JPG
    DSC03629.JPG
    95.3 KB · Wyświetleń: 1

kma1982

Member
Maj 5, 2009
8
0
1
zrobiłam ten sernik
icon_smile.gif

Właśnie 'dochodzi' w piekarniku...
Po godzinie już wydawał się byc ok, ale przetrzymałam go jeszcze 10 minut.

Spód zrobiłam z ciastek i masła. Do masy dodałam 2 łyżki oleju, skórkę cytryny, kopiastą łyżkę mąki ziemniaczanej i zamiast budyniu śmietankowego dałam bananowy (tylko taki miałam), ale masa smakowała znakomicie-miała taki bananowy posmak, ciekawe czy jutro tez będzie czuc te banany
icon_smile.gif

Fotki jutro lub po świętach.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

AniaKa

Member
Cze 18, 2010
3
0
0
Maria z Łeby @ 27 Sep 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=756275Dzisiaj była powtórka, robiłam z 1 i 1/2 proporcji, ale dałam 2 budynie i ciasto jest trochę mnie wilgotne,
spód, który wyłożyłam herbatnikami (wcześniej też) jest dużo bardziej suchy. A... i dodałam rodzynki, miodzio
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif
. Oczywiście w kąpieli wodnej, bez oleju (celowo), w tem. 180 C. -czas 70 min.
czyli jak się nie doda oleju, to nic a nic nie zaszkodzi? tak mi szkoda tych 1000 kcal (1/2 szkl=125 ml=1000 kcal), wiec wolałabym nie dodawać?
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy